Gasztro Blog: 2011. december

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei - 2011. december

HOZZÁVALÓK: 

  • 7 deka csipkebogyó
  • 5 deka csalán levél
  • 4 deka aranyvessző
  • 4 deka mezei zsurló

 

ELKÉSZÍTÉS:

1 normál csésze (kb. 2,5 dl) teához 2 teáskanálnyi keverék szükséges, melyet forró vízzel krll leönteni és pár percig, lefedve ázni hagyni, majd le lehet szűrni, és fogyasztani.

 

Hozzávalók:


  • 20 dkg Camembert sajt ( a legolcsóbbat szoktam venni)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • bors
  • 2 erőleves kocka
  • petrezselyem
  • pirított zsömle kocka, vagy levesgyöngy

 

 

Elkészítése:


A vajból és lisztből rántást készítünk, felengedjük vízzel és bele tesszük az erőleves kockát. Felforraljuk, beletesszük a petrezselyem kivételével a fűszereket és  apróra vágott Camembert sajtot is, majd, ha megolvadt, félrehúzzuk, és, ha kissé kihűlt, botmixerrel összeturmixoljuk.

Tovább 

 

Hozzávalók:

Személyenként 1 palacsinta, (ízlés szerint máj vagy hús, vagy gríz) -gombócleves, amit vékonyka, karikára vágott répávalés gazdagon zöldségezve készítettünk el.


Elkészítés:

A galuskalevest apró gombóckákkal főzzük. A levesestányér közepébe egy palacsintátteszünk, amibe galuskákat, kis sárgarépakorongokat (ez a "pénz") és a levesbe főzött zöldborsót, lencsét, brokkoli rózsácskákat, stb, mint "drágaköveket" pakolunk. Ajándékkötözővel, (aki nagyon ügyes, petrezselyenszárral), batyuvá kötjük a palacsintát  Az utolsó percben tálaljuk, addig tzartsuk melegen, s egyenesena  batyura meregessük a a forró levest, nehogy túl hideg legyen.

Tovább 

Sajtkrémes sonkatekercs

 

 

2 dl tejből és 2 kávéskanál lisztből sűrű pépet főzünk. A tűzről levéve,forrón belekeverünk 2 tojássárgáját. 10 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt pépet és 8-10 dkg reszelt sajtot. Vékonyra szeletelt gépsonkába töltjük.

 

cibo.blogol.hu

Sült cékla

 

kicsi,kemény céklák, só, bors, chilipaprika, esetleg rozmaring, olaj

 

A céklákat jól megmossuk, és megsúroljuk őket. Cikkekre vágjuk, kicsit megszárítjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és megszórjuk a fűszerekkel,az olajjal meglocsoljuk. Alufólia alatt sütjük kb 1 óráig,aztán anélkül fél óráig. 

 


cibo.blogol.hu

network.hu


A karácsonyi menüben a legtöbb országban a nemzetre jellemző ünnepi ételek kerülnek az asztalra. Természetesen minden nemzetnek megvannak a maga különleges, hagyományos karácsonyi ételei, de ezek egy része ma már keveredik, illetve egyes ételfélék (pl. desszertek) esetében nagyon sok hasonlóság található, legalábbis ami az alapanyagokat illeti.

 

A Magyarországra ma jellemző étkezési kultúra számos hatás eredménye. A karácsonyi vacsorában ötvöződik a böjtös étrend a sokfogásos menüvel.

Tovább 

network.hu

 

 

 

Nagyapánk ott ült szokott helyén a kandalló mellett, s olykor egy-egy bükkfahasábot vetett a sziporkázó tűzre. A szűzdohány füstje kék felhőbe burkolta pipázó alakját ott a nagyszoba végiben, s ezüstös szakállán olykor megcsillant a láng.
Mi gyermekek a mennyezetig érő, gyertyafényben izzó karácsonyfa körül álltunk elfogódottan és izgalomtól elmeredt szemmel, és sóvár pillantásokat vetve a karácsonyfa alatt fölhalmozott ajándékokra, hűségesen elénekeltük a Mennyből az angyal összes verseit.

Tovább 

GESZTENYÉS PULYKA



Hozzávalók:
1 pulyka
1 kg gesztenye
25 dkg sovány sertéscomb darálva
2 zsemle
2 tojás
1 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
kevés olaj

bors
kevés tej

A zsemlét beáztatjuk a tejbe.
A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük.
Az így előkészített gesztenyemasszázoz hozzáadjuk a darált húst, a
kinyomkodott és ugyan-csak megdarált zsemléket, a nyers tojásokat, a
tejfölt, a sót és a borsot.
Ezt a tölteléket betöltjük a pulyka mellbőre alá és a hasüregbe.

Tovább 

A karácsonyi asztal arról híres, hogy dúsan rakott. Vannak hagyományos ételei, s újabb keletű, a menü sorba illők. Mi kerülhet az asztalra?

 



A halászlé kitűnően elkészíthető bográcsban is, mégis, a hazai lakosság jelentékeny részének asztalára többnyire csak karácsonykor kerül halétel.
***************************************** ***************************************** ****

- Tulajdonképpen bármi, ami ízlik. De! nem véletlenül alakult úgy az ünnepi étkek sora, ahogyan.

Tovább 

GESZTENYÉS TÖLTÖTT PULYKA ALMÁVAL, LIBAMÁJ-PÜRÉVEL

 


Hozzávalók 8 személyre:

- A pulykához:
60 dkg gesztenye
2 dl vörösbor
2 szikkadt zsemle
1,5 dl tejszín
1 bébipulyka (kb. 3,5 kg)
18 dkg füstölt szalonna
só, majoránna
30 dkg borjú apróhús
2 tojás
bors
szerecsendió
petrezselyemzöld
8 dkg vaj
12 dkg zsír
- A libamájpüréhez:
4 dkg vöröshagyma
4 dkg zsír
25 dkg liba- vagy kacsamáj
só, bors, cayenne-i bors
1,5 dkg liszt
1,5 dl tej
1 kis tojás
1 cl konyak
1 dl tejszín
- 12 töltött almához:
12 kemény húsú alma (pl.

Tovább 

Karácsony jelképei

 

Vajon tudjuk-e mit jelentenek a szeretet ünnepén használt szimbólumaink?

 


A ma már szeretet ünnepének is nevezett karácsony jelképei az angyalok, Betlehemi királyok, karácsonyfa és a gyertya. A várakozás (advent) időszakában felkészülünk az ünnepre. A haragosainkkal is beszélgetünk, lelkileg feltöltődünk, hogy szeretetben, békében töltsük a szentestét.


 


Angyalok


A Szentírásban, Isten küldötteiként keresik fel az embereket, vagy dicsőítve állják körül az Úr trónját.

Tovább 

"Hisz arra született az ember, Hogy szeressen és szeressék."

 



Egyre közelebb az ünnep. Ez most sok munkahelyen talán hajtást jelent, de közben-közben, próbáljunk a Krácsonyra hangolódni!


Ki merre jár, hol él, élvezze a frekventáltabb helyek díszvilágítását, a köztéri karácsonyfákat, vagy a téli táj érintetlen szépségét, a fenyők és örökzöldek üde színfoltját a pihenő, lombtalan növények mellett.


Ünnep készül. Az ünnep az, amivé tesszük, magunknak.

Tovább 

network.hu

A fagyasztott  szeleteket készítés előtt pár órával  alaposan besózva, vagy vegetázva kiolvasztjuk, kisebb darabokra vágjuk.

Amikor kiolvadt, lecsöpögtetjük, pici őrölt fehér borssal meghintjük, a halat előbb prézlibe, majd enyhén sós-fűszerezett tojásba forgatjuk, és forró olajban, fedő alatt, kb 5-5 percig mindkét oldalát megsütjük.

Citromlével meglocsolva, vagy -pár órával korábban, hogy összeérjen - kaporral elkevert joghurttal megöntözve tálaljuk.

Tovább 

 

 

network.hu

 

Hozzávalók:


125 g vaj v. margarin


75 g zabpehely


50 g cukor


2 tojássárgája


25 g csokidara


50 g durvára aprított mazsola


75 g liszt


1 teáskanál sütőpor;


 


100 g sötét bevonócsoki díszítéshez

 

Tipp: készíthetjük dióval is. Az elkészült habcsókok tetejáb, még a szikkasztás előtt egy-egy fél diót nyomunk.


 


Elkészítés:


25 g vajon megpirítjuk a zabpelyhet, majd félretesszük.


A maradék vajat habosra keverjük a cukorral és tojássárgákkal.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönjük, a jó receptet...Szeretettel, Hajni

Tovább 

GESZTENYÉS TÖLTÖTT PULYKA

 


Hozzávalók 8 személyre:
1 bébipulyka (kb. 8 kb-os)
só, bors
1 evőkanál morzsolt majoránna
1 kg gesztenye
1 l tej
100 gr vaj/margarin
3 tojás
500 gr darált pulyka- vagy sertéshús
3 szikkadt zsemle
a pulyka mája
3 csipet őrölt szerecsendió
1 csokor petrezselyem
200 gr füstölt szalonna
8 evőkanál olaj
1+1 dl száraz fehérbor
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál étkezési keményítő

A megtisztított pulykát 1 órára kívül-belül besózzuk, borsozzuk, hasüregét
majoránnával be-dörzsöljük.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Ez ám az igazi finomság?!Puszi, Hajni

Tovább 

Hozzávalók:


4 csirkemell
8 vékony szelet angol szalonna
8 szelet bacon
kb. 8 krumpli
1 közepes hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
olívaolaj
1,5 dl barna sör

bors
kakukkfű
rozmaring
majoranna
kevés babérlevél

A tetejére:
reszelt sajt


Elkészítés:


Olívaolajjal vékonyan kikenünk egy kör alakú sütőedényt. A krumplit megmossuk, felkarikázzuk, és a fele mennyiséggel kirakjuk a tál alját. Erősen sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk rozmaringgal, majorannával, kakukkfűvel és összetört babérlevelekkel az egészet.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Épp nekem való, mint cukrosnak...köszike, Hajni

Tovább 

GESZTENYÉS KARÁCSONYI PULYKA



Legkitűnőbb a bébipulykából, (legfeljebb 4-5 kg-os pulyka) készült pecsenye,
hisz annak combján nincs ín, húsa porhanyós.

 

Sajnos, ehhez a recepthez nincs külön "hozzávalók" listám, de egy gyakorlott hátziasszonynak, azthiszem, így sem okozhat gondot az elkészítése...

 


A pulykát kívül-belül besózzuk és egy óráig sóban állni hagyjuk.
A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük. Hozzáadjuk a bedarált
sertéshúst, a tejben megáztatott, kinyomkodott és szintén megdarált zsemlét,
a nyers tojásokat, a tejfölt, a sót, a törött borsot.

Tovább 

network.hu

 

Német karácsonyi édesség

 

1/2 kiló liszt

1 kocka élesztő

2 tojás

10 dkg margarin vagy vaj

 

 

20-25 deka cukor, vagy 4-6 teáskanál folyékony édesítő ízlés szerint

15 deka kandirozott vegyes gyümölcs

15 dkg rumba áztatott mazsola

15 dkg durvára vágott mandula vagy dió, mogyoró (lehet vegyes is)

1 narancs lereszelt héja

2 citrom lereszelt héja

1 kk őrölt kardamom

4-6 kk őrölt szegfűszeg

4-6 kk őrölt fahéj

6 ek rum

 

+

tej (ha a tészta túl kemény, tejjel lágyítjuk)

10 dkg margarin vagy vaj a kenéshez

porcuko, vaniliás cukor a szóráshoz

 

 

A hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd 1 órát pihentetjük langyos helyen.  Utána kivajazott-lisztezett formába, hosszú, magas tepsibe  helyezzük, s megint hagyjuk kb egy órát kelni.

Tovább 

network.hu


Hagyományos olasz ünnepi kalács, ami igencsak sok verzióban készül.

Hozzávalók:
3/4 kiló liszt
1 kocka élesztő
20-25 deka vaj
4 tojas
2 tojas sárgája
30-40 deka cukor
2 cs vaniliáscukor
15 deka kandirozott narancshej
15 deka mazsola
2 citrom héja lereszelve
2 csipetnyi so
kis langyos viz ( ne legyen melegebb 20 foknal)

Elkészítés:

este bő öt evőkanál  lisztet 1 kocka elesztovel elmorzsolunk, es hozzaadunk kevés lanmgyos vizet. Összedolgozzuk.

Tovább 

Gősi Vali receptje és fotója!

 

 

Weinachtstollen





Hozzávalók:





3 dkg élesztő, 2 dl tej, 60 dkg liszt, 18 vaj, 5 dkg kristálycukor, 8 tojássárgája, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 10 dkg kandírozott narancshéj, 1 mk. őrölt szerecsendió, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. őrölt gyömbér, 5 dkg vaníliás cukor + 5 dkg vaj a kenéshez, porcukor.





Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és letakarva meleg helyre állítjuk. Amíg ez a kovász pihen és kel, a vajat cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük.

Tovább 

 

network.hu

 

Hozzávalók:

4 tojásfehérje,

10 púpos evőkanál porcukor,

1 cs. vaniliáscukor,

csipetnyi só,

egy kiskanál ecet,

1 csapott evőkanál étkezési keményítő.


 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 120-130 fokra (légkeveréses sütőnél 100 fokra).

A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel belevágsz, stabilan megmaradjon a vágás nyoma.)

Hozzákeverjük a csipetnyi sót, az ecetet és a keményítőt és tovább verjük a habot még 2-3 percig.

Tovább 

network.hu

 

GESZTENYÉS PULYKAMELL



Hozzávalók 6 személyre:
70 dkg pulykamellfilé egy darabban
25 dkg gesztenyemassza
15 dkg gomba
2 tojás
1/2 dl tej
2 gerezd fokhagyma, só, bors



A gesztenyemasszát a tejjel és a felvert tojással simára keverjük, majd
sóval, borssal és fok-hagymával fűszerezzük. A gombát megmossuk,
letisztítjuk és nagyon apróra összevágva, a gesztenyés masszához keverjük.
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket húskalapáccsal
kiveregetjük, hogy nagy lapokat kapjunk.

Tovább 

Hagyományos és kölönleges receptek az ünnepi asztalra:


borjuragu leves,

aranyló tyúkhúsleves,

diós szárnyaskrémleves,

tárkonyos pulykaraguleves

 




BORJÚRAGU LEVES




Hozzávalók: 25 dkg borjúhús 25 dkg borjúcsont 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér 1 zellergumó 1 kis fej kelkáposzta 4-5 goma 1 fej hagyma 1 zöldpaprika bors olaj citromlé


Készítés: A csontot főni tesszük a hagymával, zöldpaprikával és pár szem borssal. A borjúhúst apróra vágjuk, a megtisztított zöldséget és a gombát, a kelkáposzta sárga közepét vékony szeletekre vágjuk és mindezt olajon pároljuk.

Tovább 

Hozzávalók :

  • angol fekete tea (pl Earl, vagy Lady Grey)
  • tej
  • cukor
  • méz
  • citrom szeletek

 

Elkészítése:

Tegyél fel forrni vizet egy edényben. Ahogy elkezd forrni, tegyél  egy keveset a teáskannába, és öblítsd át azt a forró vízzel, hogy felmelegedjen. Ezután tégy a kannába (csészénként 1 teáskanálnyi + 1 a "kannának")  teafüvet, és öntsd fel a szükséges mennyiségű forró vízzel. Hagyd ázni 3-6 percig, majd szürd le. Tálald tejjel és cukorral, ha egészségesebben szeretnéd mézzel.

Tovább 

Az ehető díszek napjainkabn mintha kissé háttérbe szorulnának. Pedig a változatosságot egyre többen igénylik a karácsonyfa megjelenését illetően. Ami pedig ehető, az környzetbarát mód változatos.

 



Egy korábbi írásomban javasolatam a karácsonyfára dísznek a Habkarikát és a mézeskalácsot. Akkor többen kérték, én pedig ígértem a receptet.
Ezúttal a habkarikáét adom közre, nmert karácsoyni mézesből anyni van, hoyg vagy csoportosítanom, vagy szelektálnom kell...

Tovább 

GESZTENYÉS PULYKALEVES



Hozzávalók: 50-60 dkg pulykaaprólék,


10 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha cukrozott),


1 dl tejszín,


1 dl tejföl,


1 evőkanál vegeta,


1 csapott evőkanál liszt,


1 nagy csokor petrezselyemzöld,


késhegynyi őrölt szerecsendióvirág,
ízlés szerint őrölt fehér bors,


1 evőkanál olaj.



A megtisztított pulykaaprólékot kis darabokra vágom, és a felforrósított
olajra, kuktafazékba teszem. Gyorsan átpirítom mindkét oldalán, rászórom a
vegetát, és azonnal ráöntök 1,5 l vi-zet.

Tovább 

network.hu

 

Érdemes átgondolni....

 

network.hu

network.hu

Hozzávalók:

3 hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek étolaj
2 csomó leveszöldség
1-1 kis cikk kel, és fejes káposzta
3 l víz
1-2 ek só
2 babérlevél
1 tk bors
1 csomó petrezselyem
2 szál lestyán
reszelt szerecsendió

Zöldségleves elkészítése:

A hagymát és a fokhagymát letisztítjuk és apró kockára vágjuk, majd forró olajban átpároljuk és kicsit lepirítjuk őket.A leveszöldséget és a káposztákat letisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, kicsit együtt pároljuk, a vizet hozzáöntjük.A sót, a babérlevelet és a borsot hozzáadjuk és az egészet lefedve 1 órán át gyöngyözve főzzük.A petrezselymet és a lestyánt megmossuk, megvagdaljuk és hozzáadjuk, majd néhány percet állni hagyjuk.A levest szerecsendióval fűszerezzük, majd ha elkészült, átszűrjük, s a zöldségeket külön tányéron tálaljuk hozzá.

Tovább 

 TETSZETŐS KONYHAI KELLÉKEK

12 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

I love these articles. How many words can a wodrmsith smith?

Utolsó hozzászólás

Lovas Éva üzente 12 éve

Nagyon, nagyon szépen köszönjük!

És e meleltt... Én nem vagyok egy puncsolós, hízelkedős típus, de ez valóban gyönyörű! Kellemes színharmónia, meghitt, otthonos hangulat, szép megoldások, elegancia, igazi ünnepi! Gyönyörű! Grat!

Van nekem más klubjaimban újításom, ami nagyon jól bevált!

A receptkártyákon sok mindent meg tudni, lásd, tudást, tájékoztatást, s nem mellékes, hogy elviheted az egér jobb klikk, aztán mentés másképpen, s a Tied, s máris a saját gépeden van...

Sárvári Gyuláné Hajni

network.hu

network.hu


network.hu

GESZTENYÉS PULYKAMELL



Hozzávalók:

 

70-75 dkg-os pulykamellfilé (vagyis kicsontozott
pulykamell-darab),

 

15 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha édes),

 

1 csirkemáj,
10 dkg gomba,

 

5 dkg füstölt szalonna,

 

1 zsemle,

 

3 tojás,

 

1 mokkáskanál törött fekete bors,

 

késhegynyi reszelt szerecsendió,

 

1 gerezd fokhagyma,

 

1 evőkanál olaj,

 

ízlés szerint só.

 


A pulykamellet lapjában vékony szeletekre vágom, majd egy alufólialapon úgy
helyezem el a szeleteket, hogy félig egymást elfedjék, így egy összefüggő
nagy lapot kapok.

Tovább 

network.hu

Hozzávalók:

2 bögre cukor

4 tojás

2 bögre mák

2 bögre liszt

1 sütőpor

1 bögre tej

fahéj

reszelt citromhéj  

baracklekvár  

 

Elkészítés:

A tojásokat egészben habosra keverjük a cukorral. A lisztet összekeverjük a mákkal, a sütőporral, a fahéjjal és a citromhéjjal, majd a felvert tojásba keverjük, óvatosan, legjobb széles fakanállal, éppen beleforgatva. Közben óvatosan hozzáadjuk a tejet, hogy megfelleő állagú legyen. Ha picit többet kíván mint egy bögrényi, a tejből, azs em baj...

Tovább 

 

 

network.hu

 

 Házilag sokkal olcsóbb!


 

Hozzávalók:

6-7 tojás fehérje
1 evőkanál citromlé
1/2 kiló porcukor

 

 

Extrán, színezve:

néhány csepp

szederlé, vagy

házi bodzalekvár leve, vagy

feketeribizlilé, vagy

meggylé, vagy

nescaféból parányi vízzel kevert erős, híg pép

 

Extrán, csokival, mázzal:

1 tábla tortabevonó csoki, vagy házilag kézített keményre dermedő máz

 

+ Tipp: meg lehet szórni darált dióval, kókusz reszelékkel, is.

Tovább 

ESZTENYÉS PULYKAMELL



40 dkg kicsontozott pulykamell
2 db egész tojás
15 dkg gesztenyemassza (a gesztenyemassza édes is lehet)
3-4 evőkanál liszt
1 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só
1 teáskanál mustár



A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, húskalapáccsal kissé kiveregetjük
és megsózzuk. 15 percre félretesszük. A tojásokat habosra verjük és
belekeverjük a gesztenyemasszát. Annyi sót teszünk bele, hogy megkóstolva
erősen sósnak érezzük. Ezután a borssal és a mustárral megfűszerezzük, majd
annyi lisztet keverünk bele, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen.

Tovább 

A hónap növénye: mikulásvirág

 

Egy friss tanulmányból megtudhatjuk, mi európaiak mit találunk fontosnak karácsonykor.

Az ünnep nem is ünnep karácsonyfa vagy mikulásvirág nélkül.

mikulasvirag.jpg

 

Mit jelent a karácsony az európaiaknak? Hogyan ünnepeljük? Melyik a legfontosabb ünnepi jelkép? Az európai Poinsettia Szövetség egy három hónapos, egész Európát átfogó felméréséből kapunk választ a kérdésekre.*

 

Csillagok nélkül nem lenne ugyanaz: A karácsonyfák és a hangulatvilágítás után a csillagok és a csillag alakú mikulásvirág a legfontosabb karácsonyi szimbólumok.

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók:

 

  • Fél kg pizzatészta
  • pizzamártás, vagy ketchup
  • 15 dkg gépsonka (kockázott)
  • 15 dkg morzsolt kukorica
  • 20 dkg reszelt sajt
  • oregano bőven
  • olaj

 

Elkészítés:

 

A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd megkenem a mártással, megszórom oreganoval, a sonkával és  kukoricával, végül a sajtta.

 

GESZTENYÉS BUNDÁBAN SÜLT PULYKAMELL

 

network.hu


50 dkg kicsontozott pulykamell,

 

2 tojás,

 

15 dkg gesztenyemassza,

 

3-4 evőkanál liszt,

 

1-1 mokkáskanál só és őrölt fekete bors,

 

olaj a sütéshez.

 


A pulykamellet vékonyka szeletekre vágom, húskalapáccsal gyengén kiverem és
megsózom. A tojásokat habosra verem, belekeverem a villával szétnyomkodott
gesztenyemasszát, sót, borsot és annyi lisztet, hogy tejszín sűrűségű
tésztát kapjak.

Tovább 

network.hu

HOZZÁVALÓK:

1 kg filézett pontyszelet, 1 kg hagyma (a pácoláshoz), 40 dkg gomba, 2 dl tej, 2 dl vörösbor, 5 dkg liszt, 25 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt bors, só, a sütéshez olaj.


ELKÉSZÍTÉS:

A felszeletelt besózott pontyot beborítom a felszeletelt hagymával és legalább négy-hat órát, de inkább egy éjszakát rajta hagyom. Ezután a hagymát leszedem, a halat lisztbe mártom és forró olajban kisütöm. Sorban egymás mellé, tűzálló tálba rakom.

Tovább 

 

network.hu

 

Hozzávalók:
1/2 l bor
2 dl rum

Kb 5 púpozott evőkanál cukor (ízlés szerint) vagy ennek megfelelő édesítő
2 cs vaniliás cukor

1 citrom
2 nagyobb narancs

10 szegfűszeg

5 nagy db fahéj

 


Elkészítés:

Mossuk meg jó alaposan a citromot és narancsot is, ezután reszeljük le  le vékonyan a héját. Forraljunk fel 1/2 literl vizet, és adjuk hozzá a lereszelt héjat, szegfűszeget, fahéjakat. Kis forralás után szűrjük át teaszűrőn, és visszatéve a tűzre, adjuk hozzá a bort.

Tovább 


  GESZTENYÉS TYÚKMELL - EXTRA MÓDON

 

network.hu

 

 

Hozzávalók:

 

1 nagy tyúkmell (50 dkg),

 

1 egész tojás,

 

1 db savanyú uborka,

 

10 dkg füstölt szalonna,

 

6 gerezd fokhagyma,

 

10 dkg gesztenyemassza,

 

1 teáskanál só,

 

1 mokkáskanál törött fe-kete bors.

 


A húsról lehúzom a bőrt, lehetőleg egyben, majd úgy csontozom ki, hogy a két
fél mell is egyben maradjon. A két tömör húsdarabot 4 gerezd, tisztított,
lapokra vágott fokhagymával megtűzdelem, megsózom, majd külön-külön
alufóliába csomagolva forrásban lévő vízbe te-szem, és legalább harminc
percig főzöm.

Tovább 

 

network.hu

Hozzávalók:

A sötét réteghez:

1/2 kiló darált vagy finomra tört háztartási keksz (készen is kapható),

20 dkg porcukor,

20 dkg vaj,

10 dkg kókuszreszelék,

3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor,

1-2 evőkanál rum (vagy egy mokkáskanál rumaroma),

tej.


A világos réteghez:

2 dl tej,

15 dkg porcukor,

15 dkg hideg vaj,

fél csomag főzős vaníliás pudingpor,

5 csomag vaníliás cukor.


+ A  tetejére: 5 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:

Először a világos krémet készítjük el.

Tovább 

network.hu

HOZZÁVALÓK:

1,5 kg fogasfilé, 10 dk hagyma, 0,5 kg erdei gomba, 25 dkg vaj, 2 pohár tejföl, 1 pohár tejszín, 2 dl fehérbor (száraz), 1 zöldpaprika, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tk pirospaprika (édes), liszt, só.


ELKÉSZÍTÉS:

A fogasfilét megtisztítom, mosom, szárazra törlöm és egyenlő darabokra vágom. Sózom és egy kivajazott serpenyőbe teszem. Bőven megöntözöm fehérborral és éjszakára hűtőbe teszem. Egy serpenyőben vajat hevítek, melyben megpirítom a finomra vágott hagymát, megszórom paprikával egyszer megforgatom, majd beledobom az apróra vágott gombát, illetve zöldpaprikátk.

Tovább 

GESZTENYÉS TÖLTÖTT CSIRKE



1 közepes nagyságú csirke,


25 dkg gesztenyemassza,


15 dkg gomba,


1/2 dl konyak,


5 dkg vaj,


1 tojás,


1 dl tej,


1 gerezd fokhagyma,


1 mokkáskanál törött fekete bors,


ízlés szerint só.



A gombát megtisztítom és nagyon apróra vágom. 2 dkg vajon sóval, borssal,
saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ha kihűlt, összekeverem a
felvert tojással, a tejjel, a gesztenyemasszával, a konyakkal és a
tisztított, szétzúzott fokhagymával.

Tovább 

network.hu

Hozzávalók (2 nagy rúd bejglihez):

A tésztához:
Kb 1/2 kilóbúzaliszt (BL55)
20 deka vaj
10 deka sertészsír
4 púpozott ek porcukor
2 csipet
1 élesztő
1 tojás sárgája
kb 1 deci tej (2,8%-os)

A töltelékhez:
bő 1/2 kiló darált dió, vagy mák
negyed kiló kristálycukor
5 deka  akácméz
2 kk őrölt fahéj
kb 1,5 deci tej (2,8%-os)
3 vaníliás cukor
2 citrom reszelt héja
2 narancs reszelt héja
őrölt szerecsendió
mazsola

A kenéshez:
tojás

Elkészítés:

Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót.

Tovább 

 

network.hu

 

 

Hozzávalók:

1 kg pontyderék (tisztított), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só.


Elkészítés:
A pontyot kétcentis szeletekre vágom, alaposan besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm.

 

Olajban sütött gyufa-krumplit, tört krumplit, rizst, tartármártás-t, hagymás krumplisalátát, adhatunk mellé, citromkarikákkal, kaporra díszíthetjük.

Tovább 

network.hu

Hozzávalók:

A tésztához:

60 dkg liszt,

40 dkg vaj,

25 dkg porcukor,

6 zacskó vaníliás cukor,

2-3 tojássárgája,

3 citrom reszelt héja.


A töltelékhez: lekvár.


 

 

Elkészítés:

A vajat l összemorzsoljuk a liszttel, majd a többi alapanyaggal is egybedolgozzuk.

Egy órát hűvös helyen pihentetjük.

Lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk és kis kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Minden másodiknak a közepéből kiszúrunk egy kisebb kört is.

Tovább 

network.hu

 

Vigyázat! Legalább  1 nappal a fogyasztás előtt kell készíteni, hogy a lapoknak legyen ideje megpuhulni a  krémtől.

 

Hozzávalók

A tésztához:
60 dkg liszt,

20 dkg vaj,

1 egész tojás,

20 dkg porcukor,

2 dl tej,

1 csomag szalalkáli,

2 kanál rum.

A krémhez:

30 dkg kristálycukor,

15 dkg liszt,

1 liter tej,

20 dkg vaj,

vanília aroma


Elkészítés:

 

Tészta:

 

A szalalkálit a tejben feloldjuk. A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, beleborítjuk a szalalkális tejet, és az egészet sima tésztává gyúrjuk.

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók:
1 l tea, a legjobb, ha gyümölcsös
1 l almalé
2 evőkanál méz
1 citrom
2 narancs
10 szem szegfűszeg
5 nagyobb darab fahéj

2 zacskó vaniliás cukor

 

Elkészítés:
 A tea fűhöz, vagy filterekhez tegyük a fahéjat, a szegfűszeget, és forrázzuk le. Ha állt, és picit hűlt már, szűrjük le,  és adjuk hozzá a vanílisácukrot, mézet, és a kifacsart narancsot, citromot (fontos, hogy az utóbbi kettőt ne forrázzuk, mert veszítenek értékes tulajdonságaikból, viitamintartalmukból).  Kicsit melegítsük fel az amalevet, és adjuk a teához.

Tovább 




GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ



50 dkg csirkemáj (szív nélkül),


15 dkg császárszalonna,


10 dkg gesztenyemassza,


kevés tej a csirkemáj áztatásához,


késhegynyi őrölt fekete bors és őrölt gyömbér,


ízlés szerint só.



Előző nap annyi tejet öntök a csirkemájra, hogy éppen ellepje, majd
letakarom és hűtőszek-rényben tartom felhasználásig. Másnap a tejből
kiveszem, lecsöpögtetem. A gesztenyemasszát kevés tejjel kenhetővé keverem,
majd hozzáadom a gyömbért, a törött borsot és megsózom.

Tovább 

network.hu

HOZZÁVALÓK:

Fél liter bor, 3 dl víz, 6-8 ek cukor, 1 tojás, egy kiskanálnyi liszt, 1 kanál citromlé, 8 szem szegfűszeg, 4-5 fahéj daeabka

 

ELKÉSZÍTÉS

A bort felforralom a cukorral, a szegfűszegel és a fahéjjal, majd beleteszem a citromlevet. Egy habüstben elkavarom a tojást, beleteszem a lisztet, a vizet, majd a forralt bort. Tűzre téve addig kavargatom a habverővel, míg el nem kezd sűrűsödni.

network.hu

Hozzávalók:

60 dkg filézett ponty,

2 fej hagyma,

0 dkg füstölt szalonna,

pirospaprika,

só,

zöldpaprika,

paradicsom,

5 dkg szegfűgomba,

tejföl,

2 halászlékocka,

erőspaprika ízlés szerint.


Elkészítés:

A füstölt szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk és benne a finomra vágott vöröshagymát világossárgára lankasztjuk. Utána beletesszük a szeletekre vágott gombát, majd pirospaprikával megszórjuk és a zöldpaprikát, paradicsomot felvágva hozzáadjuk.

Tovább 

network.hu

 

TEJSZÍNES MÉZESKALÁCS
Nagy adag

Hozzávalók:
-3 dl méz -4 dl cukor -1,5 evőkanál gyömbér -35 dkg margarin -3 dl tejszin -1,5 kg liszt -1 evőkanál sütőpor

Elkészítés
Keverd össze a mézet, cukrot, fűszereket, margarint, amíg jól összeáll.
Verd fel a tejszíynhabot, majd apránként add a masszához, óvatosan kevergetve. A sütőport szórd bele a liszt felébe, majd ezt is keverd a masszához, és alaposan dolgozd össze. A kész tésztát hűvös helyen pihentesd egy napot, majd dolgozd össze a maradék liszttel.

Tovább 

Hozzávalók:
1 kg alma
6 tojás
2 bögre cukor
2 bögre liszt
3/4 bögre olaj
1 csomag sütőpor
őrölt fahéj bőven (ízlés szerint)
vaj és zsemlemorzsa a tepst kikenni

 

Elkészítés:

Az almát meghámozom, vastagabb szeletekre vágom, és a kivajazott, morzsával körbe szórt, közepes méretű tepsibe rakom. Megszórom alaposan a fahéjjal. A tojásokat a cukorral habosra keverem, beleöntöm az olajat és a sütőporral elkevert lisztet. Ismét jól összekeverem, és az almára öntöm. 180 fokon lassan sütöm.

Tovább 

network.hu

Hozzávalók:

A tésztához: fél kiló liszt,  1 kocka élesztő, 2,5 dl langyos tej, 20 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, 4 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1-2 citrom reszelt héja.

 

A diós töltelékhez:
25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 dl tej,1/2 citromlereszelt héja, 5 dkg mazsola.
A mákos töltelékhez:
25 dkg darált mák
, 15 dkg cukor, 1 dl tej, 1/2 citrom lereszelt héja, 5 dkg mazsola.

A kakaós töltelékhez: 15 dkg porcukor, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.

Tovább 





Hozzávalók:

1kg ponty
50 dkg főtt burgonya
12 dkg szalonna
5 dkg zsír vagy olaj
10 dkg vöröshagyma
1 evőkanálnyi édes pirospaprika
2 dl tejföl
néhány szelet paradicsom és zöldpaprika

3 dkg vaj


Rácponty elkészítése:

A pontyot jól megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk vagy hosszában kettévágjuk. A darabokat bevagdaljuk és a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk és besózzuk. Kivajazott, tűzálló tálba rakunk egy sor karikára vágott főtt burgonyát. Erre fektetjük a pontyot.

Tovább 

Hozzávalók:
A tésztához:

35 dkg liszt,

2 tojás,

1 dl tej, 

csipetnyi só,

20 dkg vaj, 

15 dkg cukor,

1 élesztő
A csokimázhoz:

20 dkg olvasztott csoki

egy ek vaj.
A töltelékhez:

1/2 kiló darált dió,

25 dkg porcukor,

baracklekvár.


Elkészítés:
Az élesztőt összetördeljük, és langyos tejben felfuttatjuk a cukorral, amíg habossá válik a teteje. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk.

Tovább 

TEJES MÉZESKALÁCS

Nagy adag


Hozzávalók:
-90 dkg finomliszt -25 dkg cukor -2 dl méz -10 dkg margarin -3 dl tej -2 e.k. őrölt fahéj -1 e. k. gyömbérpor -1 e.k. szódabikarbóna

Elkészítés
Felolvasztjuk a mézet takaréklángon, közben belekeverjük a margarint, cukrot, fuszereket, majd a tejet. Hülni hagyjuk, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert szódabikarbónát.
Alaposan összedolgozzuk. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle majd letakarva 1 napra hűtőbe tesszük.

Tovább 

Hozzávalók:


A tésztához:

60 dkg liszt,

40 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

6 zacskó vaníliás cukor,

2 tojássárgája,

bő csipetnyi só,

1 tk őrölt fhéj

2 cirom lereszelt héja.


A töltelékhez:

20 dkg vaj,

20 dkg csoki,

4 ek porcukor.


A bevonathoz:

porcukor, 

zöld ételfesték,

apró színes cukorka, vagy drazsé cukor


Elkészítés:

 

Tészta:

A vajat összemorzsoljuk a liszttel.  Hozzá  gyúrjuk a többi alapanyagot, majd fél órát hűvös helyen pihentetjük.

Tovább 

Hozzávalók:

60 dkg vöröshagyma
1liter leveskockából készített leves
50 g vaj
20 dkg reszelt sajt
2 evőkanál liszt
2 tojás



A francia hagymaleves elkészítése:

Megolvasztjuk a vajat majd beletesszük a vékonyra szeletelt vöröshagymat és fél órán keresztül lassú tűzön dinszteljük, néha megkeverjük.Rászórjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd hozzá öntjük az előre elkészített kockalevest, felforraljuk és további 20 percig lassú tűzön főzzük.

Tovább 

Hozzávalók:

1 kg alma,

2 dl tejföl,

1 vaníliás főznivaló pudingpor, 

cukor vagy édesítőszer, ízlés szerint

1 tk őrölt fahéj

4 nagy darab fahéj,

10 szem szegfűszeg,

1 nagy narancs



Elkészítés:

Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A tejfölös keveréket egy pohárnyi vízzel felhígítjuk, majd az almához öntjük.

Tovább 

Hozzávalók: -10 dkg margarin -10 dkg cukor -10 dkg méz -2 egész tojás -20 dkg liszt -1 dkg szalakáli -1/2 kk. gyömbér, szegfüszeg, fahéj -5 dkg cukrozott narancshéj -kevés zsemlemorzsa

Elkészítés
Kerek vagy hosszú formát kizsírozunk, zsemlemorzsával megszórunk.
A margarint habosra keverjük a cukorral, )gőz fölött) melegített mézzel, feldarabolt narancshéjjal. Tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül a lisztet és a fűszereket keverjük bele, És formába öntve közepesen meleg sütőben 40 percig süssük.

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

25 dkg vaj,

1 kis doboz tejföl,

csipetnyi só.

 

Töltelék:

sütésálló lekvár, dió, mák,esetleg gesztenyemassza

porcukor (az utóbbiakhoz)

diót, mákot legkobb kis tejjel é a cukorral, esetleg rszelt citromhéjjal felfőzni)

+ megszórni: vanílás és porcukor

 


Elkészítés:

(A tésztát legjobb a sütés előtti napon készíteni, és egy éjszakát hűvösön pihentetni.)

A lisztet a hideg vajjal és egy csipetnyi sóval összemorzsoljuk, a tejföllel összegyúrjuk, majd  minimum egy órára, de legjobb egy éjszakára pihnni tesszük.

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók


2 pohár liszt,

fél pohár darált dió,

1 pohár tej,

fél pohár cukor,

1 tojás,

2 evőkanál méz,

2 evőkanál olvasztott vaj,

3 kk őrölt fahéj

2 kk őrölt szegfűszeg

1 citrom reszelt héja,

csipetnyi só,

1 csomag sütőpor.


  

Elkészítés:

A tojást összekeverjük a mézzel, a cukorral, a vajjal, a fűszerekkel és a reszelt narancshéjjal.

A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral. Hozzáadjuk a diót.

A lisztes diót a tojásos keverékhez adjuk, és fokozatosan hozzáöntve a tejet, egynemű krémmé keverjük.

Tovább 

Hozzávalók:

1,2 kg ponty + 2 fej és 2 farok, egy cseresznyepaprika, 2 ek örölt pirospaprika, 2 fej hagyma, só.

 

Elkészítés:

A halat megtisztítom, felszeletelem, majd lábasba teszem az apróra vágott hagymával és a sóval együtt. Annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Ha felforrt, beleteszem a paprikákat és lassan egy órán át főzöm. Tányérokba adagolom és hideg helyre teszem. Nagyon látványos, ha szép formában készül.

Hozzávalók:

500 g héjában főtt krumpli
1 piros és 1 zöld kaliforniai paprika
150 g csemegekukorica
200 g gomba
1 szál póréhagyma

bors
250 ml tejszín
4 tojás
1 ek bazsalikom
75 dkg reszelt sajt
3 ek metélőhagyma


Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük és a paprikát feldaraboljuk.A kukoricát lecsöpögtetjük ha konzerv és a gombát megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk.Ezután a póréhagymát is felszeleteljük. A hozzávalókat megfűszerezzük sóval és borssal, összevegyítjük őket, majd tűzálló tálba fektetjük.A tejszínt a tojással és a bazsalikommal, sóval, borssal elkeverjük, majd belevegyítjük a sajtot is.Végül ezt az öntetet a zöldségekre öntjük és már tehetjük is a sütőbe.

Tovább 

PUHA MÉZES
(barátnőm receptje)

Hozzávalók:
2 tojás, 5 dkg porcukor, 2 késhegynyi szódabikarbóna, 2 dl méz, negyed kiló finom liszt, őrölt fahéj, tört szegfűszeg


Elkészítés:
2 egész tojást, 5 dkg porcukrot, 2 késhegynyi szódabikarbónát habzásig keverünk, azután lassú keverés mellett hozzáadunk 2 dl langyos mézet, 25 dkg finom lisztet, és ízlés szerint őrült fahéjat, tört szegfűszeget és újra habzásig keverjük. Ki zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, megsütjük.

Tovább 

Hozzávalók:
20 dkg vaj
1/4 kiló liszt
2 tojás
16 púpos ek cukor

szép füge (legalább egy koszorú, ha nincs friss)

 

A füge kivételével minden hozzávalót alaposan dolgfozzunk össze. Pihentessük legalább 1 órát, majd lisztezett deszkán vagy nyújtsuk fél cm-sre, és szaggassuk ki kis pogácsa szaggaróval, vagy formáljunk a tésztából kb 5 cm átmérőjű hengert, és vágjuk a hengerből kb fél cm vastagságú korongokat.

A fügékről vágjuk le a szára f lé eső csúcsrészt, s ha szügséges, az alsó részén is tisztítsuk meg.

Tovább 

network.hu

A palacsinta tésztáját, nem egész tojással, hanem három tojás sárgájával készítjük. Tûzálló tálban, felváltva diós cukorral és lekvárral rétegezve lerakjuk. A tojások fehérjét habbá felverjük, adunk hozzá 10dkg cukrot, két kanál kekvárt, néhány csepp citromlevet, ezzel is jól felverjük és a palacsintákra öntjük. A rakot palacsinta így ízletesebb. Fogyasztás elõtt 10-15 percig középmeleg sütõben sütjük, míg a teteje megpirul. Szeletelve vágva adagoljuk a rakott palacsintát.

Tovább 

MÉZESKALÁCS SOK MÉZZEL

Hozzávalók:
Fél kiló liszt, 25 dkg méz, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fűszere ízlés szerint: szegfűszeg, fahéj, reszelt citromhéj


Elkészítés:
A mézet gőz fölött meglágyítjuk, hozzáadjuk a margarint, és óvatosan összedolgozzuk. Ha kihűlt beletesszük a tojást, és végül hozzáadjuk a lisztet, meg a fűszereket, és a szódabikarbonát. Összedolgozzuk, majd kb 2 órát hűvös helyen pihentetjük.

Tovább 

network.hu

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg darált dió
  • 1 tojás
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 csipet só
  • lekvár

 

+ vaniliás porcukor megszórni

 

PSZT... A lekvár úgy jó, ha gyümölcsdarabos. Savanykás, meggy, ribizli, esetleg szilva, vagy birs, illteve barack az ajánlott hozzá.

 

A száraz hozzávalókat jól összekeverjük majd elmorzsoljuk a vajjal és végül összegyúrjuk a tojással.

Tovább 

DEKORÁCIÓS TIPPEK


Cukormáz:

Nagyon kevés vízben főzzünk fel néhány kanál cukrot. (éppen csak híg legyen) A híg szirupot lassú tűzön folyamatosan addig kevergessük, amíg a belemártott kanál vékony szálat nem húz. A még meleg mázzal kenjük be a mézest, és tegyük száradni langyos, helyre. Fehér, márványszerű bevonatot kapunk.

Kakaómáz:

Egy tojásfehérjét kb. ugyanolyan mennyiségű porcukorral és egy csapott kávéskanál kakaóval simára keverünk, a sütikre kenjük.

Tovább 

network.hu

 

A narancsot megpucolás előtt alaposan mossuk meg. A héját egyforma, kb max 1 cm széles, 3.4 cm hosszú csíkokra vágjuk, majd tálba tesszük, s annyi vzet öntünk rá, amennyi ellepi. 1 hétig áztatjuk, naponta cserélve rajta a vizet. A narancs héj mennyiségével kb azonos mennyiségű cukorból szirupot főzünk,  nagyon pici vízzel. Ha  sűrűsödik, beletesszük a narancshéjat, és 20 percig főzzük benne.  Villával kiszedjük, finom kristálycukorban vagy (eredeti)kakaóporban megforgatjuk, s egy tácára terítve hagyjuk száradni.

Tovább 

Mézeskalács többféleképpen készíthető, és, ha karácsonyfadísznek szánjuk, az sem árt, ha a dekorálni is változatosan tudjuk... de, akár betlehem is készülhet belőle.

 



Változatos, nem szemetet termelő - hiszen megehetjük - ilyen formán környzetbarát és egyéni dísz a mézeskalács.
Ha nem a fára kerül, akkor is kedves karácsonyi hangulatot teremt, és ajándékba is adható, egyedi.

MÉZESKALÁCS I.


A következő 3 verzió alig tér el egymástól. Ki-ki válassza a szimpatikusabbat…


Hozzávalók:
Fél kiló liszt, negyed kiló porcukor, 4 evőkanál langyos méz 3 egész tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, 4 teáskanál őrölt fahéj, 3 teáskanál őrölt szegfűszeg, (ez erősen fűszeres, aki az enyhe ízeket szereti, használjon kevesebbet!) vanília aroma, vaníliás cukor, reszelt citromháj is mehet bele ízesítőnek.

Tovább 

Gősi Vali receptje és fotója !

 

 

 

2 dl enyhén cukrozott, langyos tejben felfuttatunk 1-2 dkg élesztőt, 2 tojás sárgáját 10 dkg cukorral és 15 dkg puha vajjal, vagy margarinnal egy vaníliás cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 35 dkg lisztet, egy csipet sóval, pici sütőporral vegyítve, és a keverőgép dagasztó tárcsájával néhány percig keverjük. Kalácstésztához hasonló, finom, lágy tésztát kapunk, amit 15 percig hűtőben pihentetünk.

Tovább 

network.hu

 

 Hozzávalók:

 

  • Fél kiló tészta
  • pizzamártás
  • 25 dkg Pick vagy Herz szalámi
  • 25 dkg sajt
  • 1 kk bazsalikom
  • 3 kk oregano

 

Elkészítés:

 

A vékonyan mártással megkent tésztára pakolom a vékonyra vágott szalámiszeleteket, majd megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell.

network.hu

 

Hozzávalók:

20 dkg aszalt szilva
16 dkg darált dió
3 tojás
0,5 dl tej
6 dkg cukor
csipetnyi őrölt fahéj
6 dkg liszt
6 dkg zsemlemorzsa
olaj

Elkészítése:

Az aszalt szilvákat annyi vízben, amennyi ellepi megpároljuk.Lehűtjük és a magját az egyik végén kinyomjuk.A tejet felforraljuk és a darált dióra öntjük.A leforrázott diót össszedolgozzuk egy tojással, cukorral és az őröl fahéjjal fűszerezzük.A krémet nyomózsákba tesszük és megtöltjük vele a szilvákat.A töltött szilvaszemeket lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatjuk, majd forró olajban pirosra sütjük őket.

Tovább 

network.hu

 

1. Vegyünk egy pulykát!
2. Igyunk egy pohár unicumot.
3. Tegyük a pulykát a sütőbe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hőfokot 190 sütőre!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
   13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók 4 személyre


  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csapott evőkanál római kömény
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1-2 édesbabér-levél
  • 1 pohár hosszúszemű rizs
  • 2 pohár víz
  • 1 kiskanál só

A vaj-olaj keveréken futtasd meg a fűszereket, majd keverd hozzá a megmosott és lecsurgatott rizst, és 1-2 percig kevergetve pirítsd. Öntsd fel a vízzel, sózd meg, egyszer jól keverd el, majd további keverés nélkül nagy lángon forrald fel.

Tovább 

network.hu

Kell bele. ½ kg disznóhús (inkább kövérkés), ½ kg savanyú káposzta, 1 borospohárnyi rizs, 2 evőkanál liszt, zsír, egy fej vöröshagyma, egy pohár tejföl, só, pirospaprika.



Így készül: Az apró kockára vágott húst sós vízben odatesszük főni, a kimosott apróra vágott savanyú káposztát is főni tesszük, annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A rizst megmossuk, és akkor tesszük a húshoz, mikor az már puhára főtt, s ha az is megfőtt, hozzáöntjük a közben megpárolódott káposztát is.

Tovább 

HOZZÁVALÓK: 


  •  7-8 deka csipkebogyó
  • 4 deka fehérmályva
  • 4 deka molyhos ökörfarkkóró (virág és levél rész)

 

1  normál  csésze (kb. 2,5 deci) teához 2 teáskanálnyi keverék szükséges, melyet forró vízzel leönteni és pár percig, lefedve ázni hagyni, majd szűrni.

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu