Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS:
1
normál csésze (kb. 2,5 dl) teához 2 teáskanálnyi keverék szükséges, melyet
forró vízzel krll leönteni és pár percig, lefedve ázni hagyni, majd le lehet szűrni, és fogyasztani.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítése:
A vajból és lisztből rántást készítünk, felengedjük vízzel és bele tesszük az erőleves kockát. Felforraljuk, beletesszük a petrezselyem kivételével a fűszereket és apróra vágott Camembert sajtot is, majd, ha megolvadt, félrehúzzuk, és, ha kissé kihűlt, botmixerrel
összeturmixoljuk.
|
|
Hozzávalók:
Személyenként 1 palacsinta, (ízlés szerint máj vagy hús, vagy gríz) -gombócleves, amit vékonyka, karikára vágott répávalés gazdagon zöldségezve készítettünk el.
Elkészítés:
A galuskalevest apró gombóckákkal főzzük. A levesestányér közepébe egy palacsintátteszünk, amibe galuskákat, kis sárgarépakorongokat (ez a "pénz") és a levesbe főzött zöldborsót, lencsét, brokkoli rózsácskákat, stb, mint "drágaköveket" pakolunk. Ajándékkötözővel, (aki nagyon ügyes, petrezselyenszárral), batyuvá kötjük a palacsintát Az utolsó percben tálaljuk, addig tzartsuk melegen, s egyenesena batyura meregessük a a forró levest, nehogy túl hideg legyen.
Sajtkrémes sonkatekercs
2 dl tejből és 2 kávéskanál lisztből sűrű pépet főzünk. A tűzről levéve,forrón belekeverünk 2 tojássárgáját. 10 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt pépet és 8-10 dkg reszelt sajtot. Vékonyra szeletelt gépsonkába töltjük.
cibo.blogol.hu
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Sült cékla
kicsi,kemény céklák, só, bors, chilipaprika, esetleg rozmaring, olaj
A céklákat jól megmossuk, és megsúroljuk őket. Cikkekre vágjuk, kicsit megszárítjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és megszórjuk a fűszerekkel,az olajjal meglocsoljuk. Alufólia alatt sütjük kb 1 óráig,aztán anélkül fél óráig.
cibo.blogol.hu
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A karácsonyi menüben a legtöbb országban a nemzetre jellemző ünnepi ételek kerülnek az asztalra. Természetesen minden nemzetnek megvannak a maga különleges, hagyományos karácsonyi ételei, de ezek egy része ma már keveredik, illetve egyes ételfélék (pl. desszertek) esetében nagyon sok hasonlóság található, legalábbis ami az alapanyagokat illeti.
A Magyarországra ma jellemző étkezési kultúra számos hatás eredménye. A karácsonyi vacsorában ötvöződik a böjtös étrend a sokfogásos menüvel.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Nagyapánk
ott ült szokott helyén a kandalló mellett, s olykor egy-egy
bükkfahasábot vetett a sziporkázó tűzre. A szűzdohány füstje kék felhőbe
burkolta pipázó alakját ott a nagyszoba végiben, s ezüstös szakállán
olykor megcsillant a láng.
Mi gyermekek a mennyezetig érő, gyertyafényben izzó karácsonyfa
körül álltunk elfogódottan és izgalomtól elmeredt szemmel, és sóvár
pillantásokat vetve a karácsonyfa alatt fölhalmozott ajándékokra,
hűségesen elénekeltük a Mennyből az angyal összes verseit.
GESZTENYÉS PULYKA
Hozzávalók:
1 pulyka
1 kg gesztenye
25 dkg sovány sertéscomb darálva
2 zsemle
2 tojás
1 dl tejföl
10 dkg füstölt szalonna
kevés olaj
só
bors
kevés tej
A zsemlét beáztatjuk a tejbe.
A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük.
Az így előkészített gesztenyemasszázoz hozzáadjuk a darált húst, a
kinyomkodott és ugyan-csak megdarált zsemléket, a nyers tojásokat, a
tejfölt, a sót és a borsot.
Ezt a tölteléket betöltjük a pulyka mellbőre alá és a hasüregbe.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A karácsonyi asztal arról híres, hogy dúsan rakott. Vannak hagyományos ételei, s újabb keletű, a menü sorba illők. Mi kerülhet az asztalra?
GESZTENYÉS TÖLTÖTT PULYKA ALMÁVAL, LIBAMÁJ-PÜRÉVEL
Hozzávalók 8 személyre:
- A pulykához:
60 dkg gesztenye
2 dl vörösbor
2 szikkadt zsemle
1,5 dl tejszín
1 bébipulyka (kb. 3,5 kg)
18 dkg füstölt szalonna
só, majoránna
30 dkg borjú apróhús
2 tojás
bors
szerecsendió
petrezselyemzöld
8 dkg vaj
12 dkg zsír
- A libamájpüréhez:
4 dkg vöröshagyma
4 dkg zsír
25 dkg liba- vagy kacsamáj
só, bors, cayenne-i bors
1,5 dkg liszt
1,5 dl tej
1 kis tojás
1 cl konyak
1 dl tejszín
- 12 töltött almához:
12 kemény húsú alma (pl.
Karácsony jelképei
Vajon tudjuk-e mit jelentenek a szeretet ünnepén használt szimbólumaink?
A ma már szeretet ünnepének is nevezett karácsony jelképei az angyalok, Betlehemi királyok, karácsonyfa és a gyertya. A várakozás (advent) időszakában felkészülünk az ünnepre. A haragosainkkal is beszélgetünk, lelkileg feltöltődünk, hogy szeretetben, békében töltsük a szentestét.
Angyalok
A Szentírásban, Isten küldötteiként keresik fel az embereket, vagy dicsőítve állják körül az Úr trónját.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
"Hisz arra született az ember, Hogy szeressen és szeressék."
Egyre közelebb az ünnep. Ez most sok munkahelyen talán hajtást jelent, de közben-közben, próbáljunk a Krácsonyra hangolódni!
Ki merre jár, hol él, élvezze a frekventáltabb helyek díszvilágítását, a köztéri karácsonyfákat, vagy a téli táj érintetlen szépségét, a fenyők és örökzöldek üde színfoltját a pihenő, lombtalan növények mellett.
Ünnep készül. Az ünnep az, amivé tesszük, magunknak.
A fagyasztott szeleteket készítés előtt pár órával alaposan besózva, vagy vegetázva kiolvasztjuk, kisebb darabokra vágjuk.
Amikor kiolvadt, lecsöpögtetjük, pici őrölt fehér borssal meghintjük, a halat előbb prézlibe, majd enyhén sós-fűszerezett tojásba forgatjuk, és forró olajban, fedő alatt, kb 5-5 percig mindkét oldalát megsütjük.
Citromlével meglocsolva, vagy -pár órával korábban, hogy összeérjen - kaporral elkevert joghurttal megöntözve tálaljuk.
Hozzávalók:
125 g vaj v. margarin
75 g zabpehely
50 g cukor
2 tojássárgája
25 g csokidara
50 g durvára aprított mazsola
75 g liszt
1 teáskanál sütőpor;
100 g sötét bevonócsoki díszítéshez
Tipp: készíthetjük dióval is. Az elkészült habcsókok tetejáb, még a szikkasztás előtt egy-egy fél diót nyomunk.
Elkészítés:
25 g vajon megpirítjuk a zabpelyhet, majd félretesszük.
A maradék vajat habosra keverjük a cukorral és tojássárgákkal.
GESZTENYÉS TÖLTÖTT PULYKA
Hozzávalók 8 személyre:
1 bébipulyka (kb. 8 kb-os)
só, bors
1 evőkanál morzsolt majoránna
1 kg gesztenye
1 l tej
100 gr vaj/margarin
3 tojás
500 gr darált pulyka- vagy sertéshús
3 szikkadt zsemle
a pulyka mája
3 csipet őrölt szerecsendió
1 csokor petrezselyem
200 gr füstölt szalonna
8 evőkanál olaj
1+1 dl száraz fehérbor
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál étkezési keményítő
A megtisztított pulykát 1 órára kívül-belül besózzuk, borsozzuk, hasüregét
majoránnával be-dörzsöljük.
12 éve | Lovas Éva | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
4 csirkemell
8 vékony szelet angol szalonna
8 szelet bacon
kb. 8 krumpli
1 közepes hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
olívaolaj
1,5 dl barna sör
só
bors
kakukkfű
rozmaring
majoranna
kevés babérlevél
A tetejére:
reszelt sajt
Elkészítés:
Olívaolajjal vékonyan kikenünk egy kör alakú sütőedényt. A krumplit megmossuk, felkarikázzuk, és a fele mennyiséggel kirakjuk a tál alját. Erősen sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk rozmaringgal, majorannával, kakukkfűvel és összetört babérlevelekkel az egészet.
GESZTENYÉS KARÁCSONYI PULYKA
Legkitűnőbb a bébipulykából, (legfeljebb 4-5 kg-os pulyka) készült pecsenye,
hisz annak combján nincs ín, húsa porhanyós.
Sajnos, ehhez a recepthez nincs külön "hozzávalók" listám, de egy gyakorlott hátziasszonynak, azthiszem, így sem okozhat gondot az elkészítése...
A pulykát kívül-belül besózzuk és egy óráig sóban állni hagyjuk.
A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük. Hozzáadjuk a bedarált
sertéshúst, a tejben megáztatott, kinyomkodott és szintén megdarált zsemlét,
a nyers tojásokat, a tejfölt, a sót, a törött borsot.
Német karácsonyi édesség
1/2 kiló liszt
1 kocka élesztő
2 tojás
10 dkg margarin vagy vaj
20-25 deka cukor, vagy 4-6 teáskanál folyékony édesítő ízlés szerint
15 deka kandirozott vegyes gyümölcs
15 dkg rumba áztatott mazsola
15 dkg durvára vágott mandula vagy dió, mogyoró (lehet vegyes is)
1 narancs lereszelt héja
2 citrom lereszelt héja
1 kk őrölt kardamom
4-6 kk őrölt szegfűszeg
4-6 kk őrölt fahéj
6 ek rum
+
tej (ha a tészta túl kemény, tejjel lágyítjuk)
10 dkg margarin vagy vaj a kenéshez
porcuko, vaniliás cukor a szóráshoz
A hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd 1 órát pihentetjük langyos helyen. Utána kivajazott-lisztezett formába, hosszú, magas tepsibe helyezzük, s megint hagyjuk kb egy órát kelni.
Elkészítés:
Gősi Vali receptje és fotója!
Weinachtstollen
Hozzávalók:
3 dkg élesztő, 2 dl tej, 60 dkg liszt, 18 vaj, 5 dkg kristálycukor, 8 tojássárgája, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 10 dkg kandírozott narancshéj, 1 mk. őrölt szerecsendió, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. őrölt gyömbér, 5 dkg vaníliás cukor + 5 dkg vaj a kenéshez, porcukor.
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és letakarva meleg helyre állítjuk. Amíg ez a kovász pihen és kel, a vajat cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 tojásfehérje,
10 púpos evőkanál porcukor,
1 cs. vaniliáscukor,
csipetnyi só,
egy kiskanál ecet,
1 csapott evőkanál étkezési keményítő.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 120-130 fokra (légkeveréses sütőnél 100 fokra).
A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel belevágsz, stabilan megmaradjon a vágás nyoma.)
Hozzákeverjük a csipetnyi sót, az ecetet és a keményítőt és tovább verjük a habot még 2-3 percig.
GESZTENYÉS PULYKAMELL
Hozzávalók 6 személyre:
70 dkg pulykamellfilé egy darabban
25 dkg gesztenyemassza
15 dkg gomba
2 tojás
1/2 dl tej
2 gerezd fokhagyma, só, bors
A gesztenyemasszát a tejjel és a felvert tojással simára keverjük, majd
sóval, borssal és fok-hagymával fűszerezzük. A gombát megmossuk,
letisztítjuk és nagyon apróra összevágva, a gesztenyés masszához keverjük.
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket húskalapáccsal
kiveregetjük, hogy nagy lapokat kapjunk.
Hagyományos és kölönleges receptek az ünnepi asztalra:
borjuragu leves,
aranyló tyúkhúsleves,
diós szárnyaskrémleves,
tárkonyos pulykaraguleves
BORJÚRAGU LEVES
Hozzávalók: 25 dkg borjúhús 25 dkg borjúcsont 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér 1 zellergumó 1 kis fej kelkáposzta 4-5 goma 1 fej hagyma 1 zöldpaprika só bors olaj citromlé
Készítés: A csontot főni tesszük a hagymával, zöldpaprikával és pár szem borssal. A borjúhúst apróra vágjuk, a megtisztított zöldséget és a gombát, a kelkáposzta sárga közepét vékony szeletekre vágjuk és mindezt olajon pároljuk.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók :
Elkészítése:
Tegyél fel forrni vizet egy edényben. Ahogy elkezd forrni, tegyél egy keveset a teáskannába, és öblítsd át azt a forró vízzel, hogy felmelegedjen. Ezután tégy a kannába (csészénként 1 teáskanálnyi + 1 a "kannának") teafüvet, és öntsd fel a szükséges mennyiségű forró vízzel. Hagyd ázni 3-6 percig, majd szürd le. Tálald tejjel és cukorral, ha egészségesebben szeretnéd mézzel.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Az ehető díszek napjainkabn mintha kissé háttérbe szorulnának. Pedig a változatosságot egyre többen igénylik a karácsonyfa megjelenését illetően. Ami pedig ehető, az környzetbarát mód változatos.
GESZTENYÉS PULYKALEVES
10 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha cukrozott), 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 csapott evőkanál liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt szerecsendióvirág, 1 evőkanál olaj.
Hozzávalók: 50-60 dkg pulykaaprólék,
ízlés szerint őrölt fehér bors,
A megtisztított pulykaaprólékot kis darabokra vágom, és a felforrósított
olajra, kuktafazékba teszem. Gyorsan átpirítom mindkét oldalán, rászórom a
vegetát, és azonnal ráöntök 1,5 l vi-zet.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Érdemes átgondolni....
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
3 hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek étolaj
2 csomó leveszöldség
1-1 kis cikk kel, és fejes káposzta
3 l víz
1-2 ek só
2 babérlevél
1 tk bors
1 csomó petrezselyem
2 szál lestyán
reszelt szerecsendió
Zöldségleves elkészítése:
A
hagymát és a fokhagymát letisztítjuk és apró kockára vágjuk, majd forró
olajban átpároljuk és kicsit lepirítjuk őket.A leveszöldséget és a
káposztákat letisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, kicsit
együtt pároljuk, a vizet hozzáöntjük.A sót, a babérlevelet és a borsot
hozzáadjuk és az egészet lefedve 1 órán át gyöngyözve főzzük.A
petrezselymet és a lestyánt megmossuk, megvagdaljuk és hozzáadjuk, majd
néhány percet állni hagyjuk.A levest szerecsendióval fűszerezzük, majd ha elkészült, átszűrjük, s a zöldségeket külön tányéron tálaljuk hozzá.
GESZTENYÉS PULYKAMELL
Hozzávalók:
70-75 dkg-os pulykamellfilé (vagyis kicsontozott
pulykamell-darab),
15 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha édes),
1 csirkemáj,
10 dkg gomba,
5 dkg füstölt szalonna,
1 zsemle,
3 tojás,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
késhegynyi reszelt szerecsendió,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál olaj,
ízlés szerint só.
A pulykamellet lapjában vékony szeletekre vágom, majd egy alufólialapon úgy
helyezem el a szeleteket, hogy félig egymást elfedjék, így egy összefüggő
nagy lapot kapok.
Hozzávalók:
2 bögre cukor
4 tojás
2 bögre mák
2 bögre liszt
1 sütőpor
1 bögre tej
fahéj
reszelt citromhéj
baracklekvár
Elkészítés:
A tojásokat egészben habosra keverjük a cukorral. A lisztet összekeverjük a mákkal, a sütőporral, a fahéjjal és a citromhéjjal, majd a felvert tojásba keverjük, óvatosan, legjobb széles fakanállal, éppen beleforgatva. Közben óvatosan hozzáadjuk a tejet, hogy megfelleő állagú legyen. Ha picit többet kíván mint egy bögrényi, a tejből, azs em baj...
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Házilag sokkal olcsóbb!
Hozzávalók:
6-7 tojás fehérje
1 evőkanál citromlé
1/2 kiló porcukor
Extrán, színezve:
néhány csepp
szederlé, vagy
házi bodzalekvár leve, vagy
feketeribizlilé, vagy
meggylé, vagy
nescaféból parányi vízzel kevert erős, híg pép
Extrán, csokival, mázzal:
1 tábla tortabevonó csoki, vagy házilag kézített keményre dermedő máz
+ Tipp: meg lehet szórni darált dióval, kókusz reszelékkel, is.
ESZTENYÉS PULYKAMELL
40 dkg kicsontozott pulykamell
2 db egész tojás
15 dkg gesztenyemassza (a gesztenyemassza édes is lehet)
3-4 evőkanál liszt
1 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só
1 teáskanál mustár
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, húskalapáccsal kissé kiveregetjük
és megsózzuk. 15 percre félretesszük. A tojásokat habosra verjük és
belekeverjük a gesztenyemasszát. Annyi sót teszünk bele, hogy megkóstolva
erősen sósnak érezzük. Ezután a borssal és a mustárral megfűszerezzük, majd
annyi lisztet keverünk bele, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen.
A hónap növénye: mikulásvirág
Egy friss tanulmányból megtudhatjuk, mi európaiak mit találunk fontosnak karácsonykor.
Az ünnep nem is ünnep karácsonyfa vagy mikulásvirág nélkül.
Mit jelent a karácsony az európaiaknak? Hogyan ünnepeljük? Melyik a legfontosabb ünnepi jelkép? Az európai Poinsettia Szövetség egy három hónapos, egész Európát átfogó felméréséből kapunk választ a kérdésekre.*
Csillagok nélkül nem lenne ugyanaz: A karácsonyfák és a hangulatvilágítás után a csillagok és a csillag alakú mikulásvirág a legfontosabb karácsonyi szimbólumok.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd megkenem a mártással, megszórom oreganoval, a sonkával és kukoricával, végül a sajtta.
GESZTENYÉS BUNDÁBAN SÜLT PULYKAMELL
50 dkg kicsontozott pulykamell,
2 tojás,
15 dkg gesztenyemassza,
3-4 evőkanál liszt,
1-1 mokkáskanál só és őrölt fekete bors,
olaj a sütéshez.
A pulykamellet vékonyka szeletekre vágom, húskalapáccsal gyengén kiverem és
megsózom. A tojásokat habosra verem, belekeverem a villával szétnyomkodott
gesztenyemasszát, sót, borsot és annyi lisztet, hogy tejszín sűrűségű
tésztát kapjak.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
HOZZÁVALÓK:
1 kg filézett pontyszelet, 1 kg hagyma (a pácoláshoz), 40 dkg gomba, 2 dl tej, 2 dl vörösbor, 5 dkg liszt, 25 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt bors, só, a sütéshez olaj.
ELKÉSZÍTÉS:
A felszeletelt besózott pontyot beborítom a felszeletelt hagymával és legalább négy-hat órát, de inkább egy éjszakát rajta hagyom. Ezután a hagymát leszedem, a halat lisztbe mártom és forró olajban kisütöm. Sorban egymás mellé, tűzálló tálba rakom.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1/2 l bor
2 dl rum
Kb 5 púpozott evőkanál cukor (ízlés szerint) vagy ennek megfelelő édesítő
2 cs vaniliás cukor
1 citrom
2 nagyobb narancs
10 szegfűszeg
5 nagy db fahéj
Elkészítés:
Mossuk meg jó alaposan a citromot és narancsot is, ezután reszeljük le le vékonyan a héját. Forraljunk fel 1/2 literl vizet, és adjuk hozzá a lereszelt héjat, szegfűszeget, fahéjakat. Kis forralás után szűrjük át teaszűrőn, és visszatéve a tűzre, adjuk hozzá a bort.
GESZTENYÉS TYÚKMELL - EXTRA MÓDON
Hozzávalók:
1 nagy tyúkmell (50 dkg),
1 egész tojás,
1 db savanyú uborka,
10 dkg füstölt szalonna,
6 gerezd fokhagyma,
10 dkg gesztenyemassza,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál törött fe-kete bors.
A húsról lehúzom a bőrt, lehetőleg egyben, majd úgy csontozom ki, hogy a két
fél mell is egyben maradjon. A két tömör húsdarabot 4 gerezd, tisztított,
lapokra vágott fokhagymával megtűzdelem, megsózom, majd külön-külön
alufóliába csomagolva forrásban lévő vízbe te-szem, és legalább harminc
percig főzöm.
Hozzávalók:
A sötét réteghez:
1/2 kiló darált vagy finomra tört háztartási keksz (készen is kapható),
20 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
10 dkg kókuszreszelék,
3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
1-2 evőkanál rum (vagy egy mokkáskanál rumaroma),
tej.
A világos réteghez:
2 dl tej,
15 dkg porcukor,
15 dkg hideg vaj,
fél csomag főzős vaníliás pudingpor,
5 csomag vaníliás cukor.
+ A tetejére: 5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
Először a világos krémet készítjük el.
HOZZÁVALÓK:
1,5 kg fogasfilé, 10 dk hagyma, 0,5 kg erdei gomba, 25 dkg vaj, 2 pohár tejföl, 1 pohár tejszín, 2 dl fehérbor (száraz), 1 zöldpaprika, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tk pirospaprika (édes), liszt, só.
ELKÉSZÍTÉS:
A fogasfilét megtisztítom, mosom, szárazra törlöm és egyenlő darabokra vágom. Sózom és egy kivajazott serpenyőbe teszem. Bőven megöntözöm fehérborral és éjszakára hűtőbe teszem. Egy serpenyőben vajat hevítek, melyben megpirítom a finomra vágott hagymát, megszórom paprikával egyszer megforgatom, majd beledobom az apróra vágott gombát, illetve zöldpaprikátk.
GESZTENYÉS TÖLTÖTT CSIRKE
25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg gomba, 1/2 dl konyak, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
1 közepes nagyságú csirke,
A gombát megtisztítom és nagyon apróra vágom. 2 dkg vajon sóval, borssal,
saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ha kihűlt, összekeverem a
felvert tojással, a tejjel, a gesztenyemasszával, a konyakkal és a
tisztított, szétzúzott fokhagymával.
Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg pontyderék (tisztított), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só.
Elkészítés:
A pontyot kétcentis szeletekre vágom, alaposan besózom és 1 óra hosszat állni
hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró
olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm.
Olajban sütött gyufa-krumplit, tört krumplit, rizst, tartármártás-t, hagymás krumplisalátát, adhatunk mellé, citromkarikákkal, kaporra díszíthetjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt,
40 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
6 zacskó vaníliás cukor,
2-3 tojássárgája,
3 citrom reszelt héja.
A töltelékhez: lekvár.
Elkészítés:
A vajat l összemorzsoljuk a liszttel, majd a többi alapanyaggal is egybedolgozzuk.
Egy órát hűvös helyen pihentetjük.
Lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk és kis kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Minden másodiknak a közepéből kiszúrunk egy kisebb kört is.
Vigyázat! Legalább 1 nappal a fogyasztás előtt kell készíteni, hogy a lapoknak legyen ideje megpuhulni a krémtől.
Hozzávalók
A tésztához:
60 dkg liszt,
20 dkg vaj,
1 egész tojás,
20 dkg porcukor,
2 dl tej,
1 csomag szalalkáli,
2 kanál rum.
A krémhez:
30 dkg kristálycukor,
15 dkg liszt,
1 liter tej,
20 dkg vaj,
vanília aroma
Elkészítés:
Tészta:
A szalalkálit a tejben feloldjuk. A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, beleborítjuk a szalalkális tejet, és az egészet sima tésztává gyúrjuk.
Hozzávalók:
1 l tea, a legjobb, ha gyümölcsös
1 l almalé
2 evőkanál méz
1 citrom
2 narancs
10 szem szegfűszeg
5 nagyobb darab fahéj
2 zacskó vaniliás cukor
Elkészítés:
A tea fűhöz, vagy filterekhez tegyük a fahéjat, a szegfűszeget, és forrázzuk le. Ha állt, és picit hűlt már, szűrjük le, és adjuk
hozzá a vanílisácukrot, mézet, és a kifacsart narancsot, citromot (fontos, hogy az utóbbi kettőt ne forrázzuk, mert veszítenek értékes tulajdonságaikból, viitamintartalmukból). Kicsit melegítsük fel az amalevet, és adjuk a teához.
GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ
15 dkg császárszalonna, 10 dkg gesztenyemassza, kevés tej a csirkemáj áztatásához, késhegynyi őrölt fekete bors és őrölt gyömbér, ízlés szerint só.
50 dkg csirkemáj (szív nélkül),
Előző nap annyi tejet öntök a csirkemájra, hogy éppen ellepje, majd
letakarom és hűtőszek-rényben tartom felhasználásig. Másnap a tejből
kiveszem, lecsöpögtetem. A gesztenyemasszát kevés tejjel kenhetővé keverem,
majd hozzáadom a gyömbért, a törött borsot és megsózom.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
HOZZÁVALÓK:
Fél liter bor, 3 dl víz, 6-8 ek cukor, 1 tojás, egy kiskanálnyi liszt, 1 kanál citromlé, 8 szem szegfűszeg, 4-5 fahéj daeabka
ELKÉSZÍTÉS
A bort felforralom a cukorral, a szegfűszegel és a fahéjjal, majd beleteszem a citromlevet. Egy habüstben elkavarom a tojást, beleteszem a lisztet, a vizet, majd a forralt bort. Tűzre téve addig kavargatom a habverővel, míg el nem kezd sűrűsödni.
Hozzávalók:
60 dkg filézett ponty,
2 fej hagyma,
0 dkg füstölt szalonna,
pirospaprika,
só,
zöldpaprika,
paradicsom,
5 dkg szegfűgomba,
tejföl,
2 halászlékocka,
erőspaprika ízlés szerint.
Elkészítés:
A füstölt szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk és benne a finomra vágott vöröshagymát világossárgára lankasztjuk. Utána beletesszük a szeletekre vágott gombát, majd pirospaprikával megszórjuk és a zöldpaprikát, paradicsomot felvágva hozzáadjuk.
TEJSZÍNES MÉZESKALÁCS
Nagy adag
Hozzávalók: -3 dl méz -4 dl cukor -1,5 evőkanál gyömbér -35 dkg margarin -3 dl tejszin -1,5 kg liszt -1 evőkanál sütőpor
Elkészítés Keverd össze a mézet, cukrot, fűszereket, margarint, amíg jól összeáll. Verd fel a tejszíynhabot, majd apránként add a masszához, óvatosan kevergetve.
A sütőport szórd bele a liszt felébe, majd ezt is keverd a masszához,
és alaposan dolgozd össze. A kész tésztát hűvös helyen pihentesd egy
napot, majd dolgozd össze a maradék liszttel.
Hozzávalók:
1 kg alma
6 tojás
2 bögre cukor
2 bögre liszt
3/4 bögre olaj
1 csomag sütőpor
őrölt fahéj bőven (ízlés szerint)
vaj és zsemlemorzsa a tepst kikenni
Elkészítés:
Az almát meghámozom, vastagabb szeletekre vágom, és a kivajazott, morzsával körbe szórt, közepes méretű tepsibe rakom. Megszórom alaposan a fahéjjal. A tojásokat a cukorral habosra keverem, beleöntöm az olajat és a sütőporral elkevert lisztet. Ismét jól összekeverem, és az almára öntöm. 180 fokon lassan sütöm.
Hozzávalók:
A tésztához: fél kiló liszt, 1 kocka élesztő, 2,5 dl langyos tej, 20 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, 4 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1-2 citrom reszelt héja.
A diós töltelékhez:
25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 dl tej,1/2 citromlereszelt héja, 5 dkg mazsola.
A mákos töltelékhez:
25 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1 dl tej, 1/2 citrom lereszelt héja, 5 dkg mazsola.
A kakaós töltelékhez:
15 dkg porcukor, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál étkezési
keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1kg ponty
50 dkg főtt burgonya
12 dkg szalonna
5 dkg zsír vagy olaj
10 dkg vöröshagyma
1 evőkanálnyi édes pirospaprika
2 dl tejföl
néhány szelet paradicsom és zöldpaprika
só
3 dkg vaj
Rácponty elkészítése:
A
pontyot jól megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk vagy hosszában
kettévágjuk. A darabokat bevagdaljuk és a nyílásokba vékony
szalonnaszeleteket teszünk és besózzuk. Kivajazott, tűzálló tálba rakunk
egy sor karikára vágott főtt burgonyát. Erre fektetjük a pontyot.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt,
2 tojás,
1 dl tej,
csipetnyi só,
20 dkg vaj,
15 dkg cukor,
1 élesztő
A csokimázhoz:
20 dkg olvasztott csoki
egy ek vaj.
A töltelékhez:
1/2 kiló darált dió,
25 dkg porcukor,
baracklekvár.
Elkészítés:
Az élesztőt összetördeljük, és langyos tejben felfuttatjuk a cukorral,
amíg habossá válik a teteje. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,
hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót és jól
összedolgozzuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt,
40 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
6 zacskó vaníliás cukor,
2 tojássárgája,
bő csipetnyi só,
1 tk őrölt fhéj
2 cirom lereszelt héja.
A töltelékhez:
20 dkg vaj,
20 dkg csoki,
4 ek porcukor.
A bevonathoz:
porcukor,
zöld ételfesték,
apró színes cukorka, vagy drazsé cukor
Elkészítés:
Tészta:
A vajat összemorzsoljuk a liszttel. Hozzá gyúrjuk a többi alapanyagot, majd fél órát hűvös helyen pihentetjük.
Hozzávalók:
60 dkg vöröshagyma
1liter leveskockából készített leves
50 g vaj
20 dkg reszelt sajt
2 evőkanál liszt
2 tojás
A francia hagymaleves elkészítése:
Megolvasztjuk
a vajat majd beletesszük a vékonyra szeletelt vöröshagymat és fél órán
keresztül lassú tűzön dinszteljük, néha
megkeverjük.Rászórjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd hozzá
öntjük az előre elkészített kockalevest, felforraljuk és további 20
percig lassú tűzön főzzük.
Hozzávalók:
1 kg alma,
2 dl tejföl,
1 vaníliás főznivaló pudingpor,
cukor vagy édesítőszer, ízlés szerint
1 tk őrölt fahéj
4 nagy darab fahéj,
10 szem szegfűszeg,
1 nagy narancs
Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A tejfölös keveréket egy pohárnyi vízzel felhígítjuk, majd az almához öntjük.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg vaj,
1 kis doboz tejföl,
csipetnyi só.
Töltelék:
sütésálló lekvár, dió, mák,esetleg gesztenyemassza
porcukor (az utóbbiakhoz)
diót, mákot legkobb kis tejjel é a cukorral, esetleg rszelt citromhéjjal felfőzni)
+ megszórni: vanílás és porcukor
Elkészítés:
(A tésztát legjobb a sütés előtti napon készíteni, és egy éjszakát hűvösön pihentetni.)
A lisztet a hideg vajjal és egy csipetnyi sóval összemorzsoljuk, a tejföllel összegyúrjuk, majd minimum egy órára, de legjobb egy éjszakára pihnni tesszük.
Hozzávalók
2 pohár liszt,
fél pohár darált dió,
1 pohár tej,
fél pohár cukor,
1 tojás,
2 evőkanál méz,
2 evőkanál olvasztott vaj,
3 kk őrölt fahéj
2 kk őrölt szegfűszeg
1 citrom reszelt héja,
csipetnyi só,
1 csomag sütőpor.
Elkészítés:
A tojást összekeverjük a mézzel, a cukorral, a vajjal, a fűszerekkel és a reszelt narancshéjjal.
A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral. Hozzáadjuk a diót.
A lisztes diót a tojásos keverékhez adjuk, és fokozatosan hozzáöntve a tejet, egynemű krémmé keverjük.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
1,2 kg ponty + 2 fej és 2 farok, egy cseresznyepaprika, 2 ek örölt pirospaprika, 2 fej hagyma, só.
Elkészítés:
A halat megtisztítom, felszeletelem, majd lábasba teszem az apróra vágott hagymával és a sóval együtt. Annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Ha felforrt, beleteszem a paprikákat és lassan egy órán át főzöm. Tányérokba adagolom és hideg helyre teszem. Nagyon látványos, ha szép formában készül.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
500 g héjában főtt krumpli
1 piros és 1 zöld kaliforniai paprika
150 g csemegekukorica
200 g gomba
1 szál póréhagyma
só
bors
250 ml tejszín
4 tojás
1 ek bazsalikom
75 dkg reszelt sajt
3 ek metélőhagyma
Elkészítése:
A
krumplit meghámozzuk, felszeleteljük és a paprikát feldaraboljuk.A
kukoricát lecsöpögtetjük ha konzerv és a gombát megtisztítjuk, majd
szeletekre vágjuk.Ezután a póréhagymát is felszeleteljük. A hozzávalókat
megfűszerezzük sóval és borssal, összevegyítjük őket, majd tűzálló
tálba fektetjük.A tejszínt a tojással és a bazsalikommal, sóval, borssal
elkeverjük, majd belevegyítjük a sajtot is.Végül ezt az öntetet a
zöldségekre öntjük és már tehetjük is a sütőbe.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg vaj
1/4 kiló liszt
2 tojás
16 púpos ek cukor
szép füge (legalább egy koszorú, ha nincs friss)
A füge kivételével minden hozzávalót alaposan dolgfozzunk össze. Pihentessük legalább 1 órát, majd lisztezett deszkán vagy nyújtsuk fél cm-sre, és szaggassuk ki kis pogácsa szaggaróval, vagy formáljunk a tésztából kb 5 cm átmérőjű hengert, és vágjuk a hengerből kb fél cm vastagságú korongokat.
A fügékről vágjuk le a szára f lé eső csúcsrészt, s ha szügséges, az alsó részén is tisztítsuk meg.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A palacsinta tésztáját, nem egész tojással, hanem három tojás sárgájával készítjük. Tûzálló tálban, felváltva diós cukorral és lekvárral rétegezve lerakjuk. A tojások fehérjét habbá felverjük, adunk hozzá 10dkg cukrot, két kanál kekvárt, néhány csepp citromlevet, ezzel is jól felverjük és a palacsintákra öntjük. A rakot palacsinta így ízletesebb. Fogyasztás elõtt 10-15 percig középmeleg sütõben sütjük, míg a teteje megpirul. Szeletelve vágva adagoljuk a rakott palacsintát.
Hozzávalók:
+ vaniliás porcukor megszórni
PSZT... A lekvár úgy jó, ha gyümölcsdarabos. Savanykás, meggy, ribizli, esetleg szilva, vagy birs, illteve barack az ajánlott hozzá.
A száraz hozzávalókat jól összekeverjük majd elmorzsoljuk a vajjal és végül összegyúrjuk a tojással.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A narancsot megpucolás előtt alaposan mossuk meg. A héját egyforma, kb max 1 cm széles, 3.4 cm hosszú csíkokra vágjuk, majd tálba tesszük, s annyi vzet öntünk rá, amennyi ellepi. 1 hétig áztatjuk, naponta cserélve rajta a vizet. A narancs héj mennyiségével kb azonos mennyiségű cukorból szirupot főzünk, nagyon pici vízzel. Ha sűrűsödik, beletesszük a narancshéjat, és 20 percig főzzük benne. Villával kiszedjük, finom kristálycukorban vagy (eredeti)kakaóporban megforgatjuk, s egy tácára terítve hagyjuk száradni.
Mézeskalács többféleképpen készíthető, és, ha karácsonyfadísznek szánjuk, az sem árt, ha a dekorálni is változatosan tudjuk... de, akár betlehem is készülhet belőle.
Gősi Vali receptje és fotója !
2 dl enyhén cukrozott, langyos tejben felfuttatunk 1-2 dkg élesztőt, 2 tojás sárgáját 10 dkg cukorral és 15 dkg puha vajjal, vagy margarinnal egy vaníliás cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 35 dkg lisztet, egy csipet sóval, pici sütőporral vegyítve, és a keverőgép dagasztó tárcsájával néhány percig keverjük. Kalácstésztához hasonló, finom, lágy tésztát kapunk, amit 15 percig hűtőben pihentetünk.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A vékonyan mártással megkent
tésztára pakolom a vékonyra vágott szalámiszeleteket, majd megszórom a
fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva
16 dkg darált dió
3 tojás
0,5 dl tej
6 dkg cukor
csipetnyi őrölt fahéj
6 dkg liszt
6 dkg zsemlemorzsa
olaj
Elkészítése:
Az
aszalt szilvákat annyi vízben, amennyi ellepi megpároljuk.Lehűtjük és a
magját az egyik végén kinyomjuk.A tejet felforraljuk és a darált dióra
öntjük.A leforrázott diót össszedolgozzuk egy tojással, cukorral és az
őröl fahéjjal fűszerezzük.A krémet nyomózsákba tesszük és megtöltjük
vele a szilvákat.A töltött szilvaszemeket lisztbe, felvert tojásba és
morzsába forgatjuk, majd forró olajban pirosra sütjük őket.
1. Vegyünk egy pulykát!
2. Igyunk egy pohár unicumot.
3. Tegyük a pulykát a sütőbe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hőfokot 190 sütőre!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
Hozzávalók 4 személyre
A vaj-olaj keveréken futtasd meg a fűszereket, majd keverd hozzá a megmosott és lecsurgatott rizst, és 1-2 percig kevergetve pirítsd. Öntsd fel a vízzel, sózd meg, egyszer jól keverd el, majd további keverés nélkül nagy lángon forrald fel.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Kell bele. ½ kg disznóhús (inkább kövérkés), ½ kg savanyú káposzta, 1 borospohárnyi rizs, 2 evőkanál liszt, zsír, egy fej vöröshagyma, egy pohár tejföl, só, pirospaprika.
Így készül: Az apró kockára vágott húst sós vízben odatesszük főni, a kimosott apróra vágott savanyú káposztát is főni tesszük, annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A rizst megmossuk, és akkor tesszük a húshoz, mikor az már puhára főtt, s ha az is megfőtt, hozzáöntjük a közben megpárolódott káposztát is.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
HOZZÁVALÓK:
1 normál csésze (kb. 2,5 deci) teához 2 teáskanálnyi keverék szükséges, melyet forró vízzel leönteni és pár percig, lefedve ázni hagyni, majd szűrni.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás