Gasztro: A karácsonyi menü...

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 184 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 184 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 184 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 184 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A karácsonyi asztal arról híres, hogy dúsan rakott. Vannak hagyományos ételei, s újabb keletű, a menü sorba illők. Mi kerülhet az asztalra?

 



A halászlé kitűnően elkészíthető bográcsban is, mégis, a hazai lakosság jelentékeny részének asztalára többnyire csak karácsonykor kerül halétel.
***************************************** ***************************************** ****

- Tulajdonképpen bármi, ami ízlik. De! nem véletlenül alakult úgy az ünnepi étkek sora, ahogyan. A vallási előírások szerinti böjt nagyban befolyáslta az összeállítást!

A katolikusok számára, négy böjtös időszak van az évben. A karácsonyi Krisztus születése előtt negyen nappal kezdődik.
A hamvazószerda és a nagypéntek után ez a harmadik legszigorúbb, mely alatt tartózkodni kell a hús fogyasztástól. A hal pedig mindamellett, hogy ősi keresztény jelkép, bármennyire is érdekes, és valójában hús,  a hal húsa, böjtös szempontból nem számít húsételnek.Így került be az étkek sorába.

A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amit a böjtös ételek jellemeznek. A böjt most november 15-én kezdődött és december 25-én ér véget. Pontosabban, előző nap éjfélével, vagyis 24-én, szenteste, éjfélkor. Eredetileg Jézus "születésnapja" december 25-e, előtte van 24-én a karácsony vigiliája.

A hagyományok a vallási tételek mellett, a lehetőségekhez is alkalmazkodtak. Hisz régen csak az kerülhetett ilyenkor az asztalra, ami hozzáférhető volt, s ezeknek az élelmeknek a köre, jóval a mai lehetőségek alatt maradt.





No, most akkor, nézzünk néhány tippet, mit is tehünk az asztalra?

fűszeres tea

Hozzávalók:

1 liter, lefőzött tea (nem ízesítette fajta)
méz
1 csipet szerecsendió-reszelék
8-10 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj , esetleg helyette egy teáskanál őrölt


Elkészítés:
A forró teába dobjuk bele a szegfűszeget és a fahéjjat, majd hagyjuk állni fél órát. Újra forraljuk fel, ha forr, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a szerecsendiót. Mézzel édesítsük ha gyerekek is isszák, ügyeljünk rá, hogy a tea ne legyen nagyon erős!

Grog

Hozzávalók (1 pohárnyihoz)

bő fél deci rum
pici citromlé, ízlés szerint
1 teáskanál cukor
1 szelet citrom
szegfűszeg
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
esetleg mazsola

Elkészítés:
A rumot, a citrom levét és a cukrot keverjük el egy bögrében, adjunk hozzá néhány szem szegfűszeget és a fahéjat (aki szereti, most tegye hozzá a mazsolát is), majd az egészet öntsük fel forró vízzel. A tetejét szórjuk meg a citromhéjjal, a pohár szélét díszítsük a szelettel, amit később bele is tehetünk, amikor fogyasztjuk.






(A receptekhez klikk a feliratra)

4 KARÁCSONYI LEVES
Egy finom dísz: a HABKARIKA
Még egy finom dísz: a MÉZESKALÁCS
GESZTENYÉS SZÁRNYAS - 12 ünnepi recept
Karácsonyi böjti menü


BOLDOG, VIDÁM, SZÉP, ÉS JÓ ÍZEKBEN GAZDAG ÜNNEPET KÍVÁNOK!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu