Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A krumplit, vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, majd az első kettőt vékony karikákra felszeleteljük a szalonnát pedig vékonyan csíkozzuk.
Olajat öntünk a serpenyőbe, belerakjuk a hozzávalókat, megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük. ( A fokhagyma gerezdeket, ha nagyobbak, 2-3-ba vághatjuk.) Majd közepes lángon készre sütjük. (Ha vastagabb a krumpli, lehet pici vízzel párolni) Aki szereti, alaposan lepiríthatja.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A krumplit megfőzöm, majd krumplitörővel összetöröm. Összedolgozom a sütőporral kevert liszttel, tojással, sóval és cukorral. Az elkészült tésztát kisujjnyi vastagságúra kinyújtom, majd csíkokra vágom. A csíkokat hengeresre söndörgetem, majd perecformára hajtogatom. Végül forró olajban kisütöm.
|
|
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A hagymát apróra vágom, olajon aranysárgára párolom, lehúzom a tűzről megszórom pirospaprikával, és felöntöm 2 l vízzel. Belerakom a megtisztított és vékony szeletekre vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert, hozzáadom a fokhagymát, paprikát, paradicsomot és az apróra vágott petrezselyem zöldet.
Tofus
kelkáposztatekercs |
|
Ha már végképp nem tudsz mit főzni és kéne egy kis változatosság, érdemes bedobni: garantáltan nem hagyományos, mégis enyhe, kellemes íze van. | |
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej kelkáposzta, 2-3 közepes sárgarépa (elhagyható), 1 közepes hagyma, 4-5 evőkanál vaj, 100 g köles (vagy rizs), 350 ml zöldségleves (vagy leveskocka felfőzve), só, bors, 10 dkg tofu, 1 tojás, kevés kurkuma vagy curry, 100g tejszín, 2 ek vagdalt metélőhagyma (szárított is lehet) |
A kelleveleket óvatosan szétszedjük és sós vízben megfőzzük. |
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
8 tojást szétválasztunk. A sárgákat habosra keverjük 8 evőkanál cukorral, majd beledolgozunk 8 evőkanál lisztet és végül a keményre felvert habot is. Tepsibe simítjuk és készre sütjük.
Fontos! Eleinte nem szabad a sütöt kinyitni, met összeesik!
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag réteslap, 20-25 dkg füstölt sajt, 1 szál póréhagyma, 3-4 tojás, 2-4 dl tej, 2 dkg vaj, 1-2 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár, só, bors, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa |
A réteslap felét kiolajozott, közepes tepsibe terítjük, a lapok között is kicsit megolajozzuk, megszórjuk a morzsa felével. Az olvasztott vajon megforrósítjuk a lisztet, felöntjük annyi tejjel, amennyivel közepesen sűrű mártássá áll össze. |
12 éve | Lovas Éva | 1 hozzászólás
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a porcukorral, apránként hozzáadjuk a vizet.
Hozzávalók 4 személyre: 4 lazacszelet vagy egy nagyobbacska lazacfilé (bőrös is lehet) 3 evőkanál olivaolaj 3 ek citromlé 3 ek szójaszósz 1 zacskó (maréknyi) fenyőmag |
Előveszünk egy akkora tepsit, amekkorába a hal épp belefér. Beleöntjük az olajat, a citromlevet és a szójaszószt. Nagyobb mennyiségű halhoz többet, a lényeg az 1:1:1 arány. A lazacot fél óráig pácoljuk a lében, egyszer-kétszer megfordítva, hogy mindkét oldalát átjárja a pác. Ezután forró (kb. |
Hozzávalók:
2 doboz konzerv kukorica
1 nagy kefír vagy joghurt
15-20 dkg márványsajt
2 gerezd aprított fokhagyma
A hozzávalókat összekeverjük, - elsőnek a fokhagymát a kefírbe- majd legalább fél napig érleljük, hűvös helyen (hűtőben).
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
30 dkg lisztet eldolgozunk fél kocka élesztővel, 2 dl tejjel, 15
dkg cukorral, 1 tojással, 5 dkg olvasztott vajjal. Kis reszelt citromhéjat is adhatunk hozzá. Kinyújtjuk, megkenjük nutellával, feltekerjük,
felszeleteljük, kikent-kiliztezett tepsire tesszük, majd 1 órát kelesztjük. Ha már szépen
feljöttek kb 30 perc alatt 180 fokon készre sütjük.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A kukoricát összekeverjük a vékony karikára vágott póréhagymával. A kefírt elkeverjük a reszelt sajttal, szerecsendióval és kaporral ízesítjük majd az előkészített zöldségekre öntjük. Hűtőszekrényben összeérleljük.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
HOZZÁVALÓK:
A hagymákat meghámozzuk, végeit levágjuk, forró sós vízben kb. 2 perc alatt megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A hagymák belsejét óvatosan szedjük ki, úgy hogy 2-2 hagyma réteg maradjon, és még tudjunk bele tölteléket rakni. (1 nagy hagymából kb. 3 db tölteni való hagyma-körünk lesz.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók
10 dkg sötét kakaópor, 25 dkg margarin, 35 dkg kristálycukor, 4 egész tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
A margarint, a kakaót és a cukrot kis lángon kevergetve felolvasztjuk, majd lehűtjük.
A tojásokat villával felverjük és a lehűlt keverékhez adjuk. A lisztet elvegyítjük a kókusszal és az előzőekbe dolgozzuk.
Kivajazott kb. 20x20-as formába öntjük, és előmelegített sütőben, 180°C-on 25 percig sütjük.A formában hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A hagymát kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk, rádobjuk a kockára vágott húst, sóval, borssal, pirospaprikával, tárkonnyal, bazsalikommal, citromlével ízesítjük, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, és hasonló nagyságú darabokra vágjuk (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé).
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadunk 5 gerezd zúzott fokhagymát, egy fél fej reszelt vöröshagymát, citromlevet, sóval, borssal ízesítjük 2 ek tejfölt is hozzákeverünk és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük.
|
|
Hozzávalók személyenként: 20-30 dkg pulyka- vagy csirkemell filé 1 édes zöldpaprka kis olaj valamilyen grill típusú fűszerkeverék 2 evőkanál méz 2-3 evőkanál szójaszósz 1/2 evőkanál szezámmag (elhagyható) 1/2 evőkanál lenmag (elhagyható) |
A pulyka- ill. csirkemell filét és a zöldpaprikát csíkokra vágjuk, ha a grillfűszerben nincs só, akkor megsózzuk. |
12 éve | Lovas Éva | 1 hozzászólás
Alma-chutney:
1/2 kg alma
12,5 dkg mazsola
10-15 dkg cukor (lehetoleg barna)
1 db szárított chili paprika
1 fahéjrúd
2-3 szegfűszeg
2 citromkarika
1/2 dl citromlé
1 teáskanál római kömény (mag)
1/2 tk. ánizsmag
1/4 tk. kurkuma
1 tk olaj
Az almát felkockázzuk. A fűszereket a forró olajon a kövekkező sorrendben pirítani kezdjük: római kömény, ánizs, chili, szegfűszeg, fahéjrúd.
|
|
A fűszerek beszerzése esetleg kicsit problémás lehet, de csak egyszer kell megvenni, utána már könnyű utángyártani az adagokat. Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban pl meg lehet venni őket. | |
Hozzávalók 4 személyre:
|
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Egy kitűnő programsorozat, a család aprajának nagyjának. A témát, a felkészülést komolyan vesszük, ám a hangulat oldott, és kötetlen. Felnőtteket is várunk!
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Készen kapható gnocciból egyszerűbb - csak sós vízben ki kell főzni - vállalkozóbb szelleműek a tésztát is maguk készíthetik...
20 deka vajat habosra keverünk 25 dekag cukorral, beledolgozunk 2 tojást, 4 evőkanál kakaóport és kb fél kiló lisztet. ( A recept nem tartalmazza, de kis sütőpor, vagy szódabikarbóna nem árt bele) Pár percre hűtőbe tesszük, majd egyenlő darabkákra osztjuk, kisujjnál vékonyabb hurkákat formálunk belőle, ezekből pedig pereceket csinálunk. 190 fokon 12 percig sütjük.
Ha kihűlt olvasztott csokiba mártjuk
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, megolajozom, megszórom oreganoval, majd betakarom a sonkaszeletekkel. Beteszem a sütőbe és az utolsó két percre ráutüm a két tojást, majd készre sütöm.
A madarakat folyamatosan etessük, aki eddig nem tette, most is elkezdheti, de csak akkor szabad felhagyni vele, ha már kitavaszodott, és van élelem a természetben is! ( az egy helyre szokott madarak az élelemforrás elapadása után nem tudnak maguknak elég gyorsan új helyet keresni, így éhenpusztulhatnak.)
Cinkéknek a készen kapható, hálóban lévő magokkal teli faggyúgömb, etetőbe aprómag, vegyesen, napraforgó az ideális. A gerléknek és a galamboknak búza, napraforgó, kukorica a megfelelő, rigók, varjak, szarkák, mátyás madár szívesen fogyaszt pl túrót.
Hozzávalók :
12-16 db nagyobb gomba, 40 dkg juhtúró, 6 ek. kanál tejföl, 6-7 szelet baconszalonna, só, esetleg kakukkfű, bors.
Elkészítés :
A gombafejeket megmossuk és besózzuk. Összekeverjük a túrót a tejföllel, borssal és kakukkfűvel fűszerezhetjük de e nélkül is finom. A gomba fejeket kiolajozott tűzállótálba teszük, mindegyiketjól megtöltjük töltelékkel, és egy megfelelő méretű szeletke baconszalonnát teszünk rá. Forró sütőben addig sütjük, amíg a szalonna megpírul.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
6 főtt tojást összetörünk villával, és 3 evőkanál majonézzel, 1 evőkanál mustárral, 1 kiskanál tejföllel, pici vajjal, sóval, borssal és 1 kis fej aprított hagymával alaposan összedolgozzuk.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
25 dkg darált kekszet elkeverek 4 adag kávéval és tetszés szerinti rummal.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Narancslikőr
Hozzávalók:
4db narancs, fél citrom, 40dkg cukor, 1 dl víz, 0,5l vodka
Elkészítés:
A narancsokat és a citromot alaposan megmossuk, majd vékonyan késsel, hámozóval meghámozzuk. A gyümölcsökről leszedjük a fehér héját, és felkarikázzuk. A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Egy szélesszájú üvegbe beletesszük a gyümölcs külső héját és húsát, rá a vodkát és a cukorszirupot. Állni hagyjuk lefedve 10-12 napig.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás