Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
esetleg jó, zamatos reszelt sajt
Elkészítése:
A petrezselyemzöldet, a kaprot, a hagymát, a tárkonyt finomra összevágva vajon megfuttatjuk, liszttel meghintve kissé megpirítjuk és felengedjük 1 liter vízzel. Beletesszük az apírtott leveskockát és összefőzzük.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 deka finomra reszelt sárgarépa ,
40 deka alma reszelve ,
kb 4 ek méz ,
1 marék mazsola,
1 citrom leve, + héja reszelve,
1 tk őrölt fahéj,
30 deka darált ht. keksz,
kókuszreszelék
Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, picit -kb negyed órát- pihentessük, majd a masszából vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázunk és kókuszreszelékben meghempergetjük őket.
|
|
Kérdezitek mi is az a rózsadzsem? Vagy a fügekompót? Elmondom.
Régi fényképek közt böngésztem, és akkor került a kezembe a Duna vizébe veszett sziget, Ada Kaleh fényképe. Még jártam ott, amíg megvolt, s az emberek nyugodtan élték minden napi életüket. Ott láttam először fezt viselő férfiakat, ittam török kávét, amit parázs felett főztek kint az utcán, ettem először rózsadzsemet és fügekompótot. Azóta elborította a víz a felépült vaskapui román-jugoszláv vízerőmű miatt.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tésztára kenem a paradicsomot, elosztom rajta a lazacszeleteket, majd megszórom vágott kapribogyóval és meghintem frissen őrölt borssal. Megszórom a reszelt sajttal és megsütöm.
Hozzávalók:
40-45 dkg darált (bárány)hús
3 ek aprított kapor,
1 nagy pohár joghurt,
1 kis marék rizs,
5 gerezd fokhagyma,
2 fej hagyma,
1 ek paradicsompüré,
2 húsleves kocka,
nagy szőlőlevelek (minél több, hogy szépeket lehessen választani)
só,
fehérbors,
olaj
Elkészítés:
A szép, megmosott szőlőleveleket 5 percig főzzük sós vízben, majd szedjük ki.
A leveskockákat főzzük fel 3/4 liter vízben
Pici olajban pároljuk üvegesre a finomra aprított hagymát, tegyük bele a rizst, dinszteljük kicsit együtt, aztán keverjük bele a paradicsompürét, 3 gerezd zúzott fokhagymát, és öntsünk rá egy kisebb bögrényi levest.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
4 tojas,
4 evőkanál liszt,
4 ek cukor,
2 vaníliás cukor,
1 sütőpor
A tojás sárgáját elkeverjük a cukorral, addig, meg kivilágosodik. A fehérjét a vaníliás cukorral felverjük kemény habbá. A többi alapanyagot összevegyítjük. A fehérjéhez előbb a sárgáját majd a lisztes anzagokat hozzákeverjük, alaposan kikent tepsiben -nem hirtelen- megsütjük.
Juhtúrós sztrapacska
Hozzávalók – négy személyre:
A krumplit hámozd meg és reszeld le. Picit sózd meg, üsd bele a tojást, tedd bele a vajat, és annyi liszttel, amennyit felvesz.
Gyorsan keverd ki a tésztát, hogy ne barnuljon meg túlságosan, és a
nokedlihez hasonlóan szaggasd lobogó, forró vízbe.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A jól megmosott gyümölcsöt megtiszítjuk, feldaraboljuk, majd kevés vízben puhára főzzük. Teatojásban tehetünk mellé szegfűszeget és fahéjat is. Ízlés szerint kerülhet bele édesítő, vagy cukor is.
Ha puha, áttörjük, (botmixerrel) majd 1-2 percnyi újra felfőzés után, még forrón széles szájú üvegbe töltjük. A tetejére szalicilt vayg nátrium benzoátot teszünk.
Eredeti hazájában a baklava ára kilónként ötezer forint
A mediterrán országok ismert csemegéje a baklava. Előrebocsátom, hogy nagyon édes!
Amit nálunk árulnak, nem is emlékeztet az eredetire. Mivel pedig nem spórolják ki belőle a hozzávalókat, az ára lehet akár 5 000 Ft is kilónként.
Nos, akkor lássuk, hogyan készül!
Először is rétestészta kell hozzá. Ha már elfelejtettük, miképpen készül, lehet a boltban mirelitet kapni, ami majdnem olyan jó, mint a hagyományos.
1 kg
liszt - az alábbiak szerint: teljes kiőrlésű rozsliszt, búza finomliszt
és rétesliszt, egy-két kanál búzakorpa, elkeverve szezámmag, hántolt
tökmag, napraforgó mag (és ízlés szerint bármilyen magvak), valamint egy
evőkanál só keverékével.
Kb. 3 - 3,5
dl langyos vízben feloldok 4-5 dkg élesztőt, kevés cukorral, majd a
tálba, a liszt közepére vájt mélyedésbe öntöm. Megszórom az élesztős
keverék tetejét kevés liszttel, és kelesztem. (Fontos, hogy vízzel
készítsük a kovászt, mert tejjel - nagyon finom, de kalácsízű lesz!
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Az ízletes finomság angol eredetű, érdemes elkészíteni.
Hozzávalók: kb. 35 darabhoz
A tésztához:
150 g vaj vagy margarin
100 g cukor
150 g barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
200 g búzaliszt
1 csapott teáskanál sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
1 púpozott teáskanál mézes sütemény fűszer
100 g apróra vágott mogyoró
50 g kandírozott citromhéj vagy narancshéj
80 g apró darabokra tört tejcsokoládé
80 g apró darabokra tört étcsokoládé
Elkészítés:
A tésztához a vajat vagy margarint simára keverjük, hozzáadva a cukrot, barnacukrot, vaníliás cukrot és a sót.
HOZZÁVALÓK:
8 tojás,
10 dkg vaj,
6 gerezd fokhagyma,
kevés kakukkfű
3 babérlevél,
1 szál zellerzöld
1 szál lestyán
2 póréhagyma
kb 2-3 ek. liszt,
pár szem egész bors,
só,
7 dl burgundi vörösbor.
ELKÉSZÍTÉS:
A hagymát karikákra vágjuk, megdinszteljük a vaj felén, beleöntjük a bort, beletesszük a borsot, a fűszereket, fokhagymát, megsózzuk. 20 percig lassú tűzön főzzük.
A többi vajból, és kb 2 ek. lisztből tésztát gyúrunk, félretesszük pihenni.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
Kinyitom a tonhalkonzervet és lecsepegtetem a haldarabokat. A pizzatésztát vékonyan bekenem a tonhalolajjal, majd a felületen egyenletesen elosztom a haldarabokat. Sózom és borsozom. Egyenletesen megcsepegtetem citromlével. Ízesíthetjük kaporral vagy rozmaringgal. A kb. 220° fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.
világszerte kezd ismerté válni
A nevét – az olaszt - Ascoli Piceno ( Asculum) városától kapta, de túllépett azon, hogy csak helyi specialitás legyen, mert az egész országban fogyasztják, sőt világszerte kezd ismerté válni, s melegen előételként, hidegen borkorcsolyaként vált ismerté az olasz ízeket kedvelők körében.
Hozzávalók (6 személyre): 1 kg nagy szemű olajbogyó, 150 gr őrölt disznóhús, 70 gr nyers sonka, 60 gr reszelt parmezán sajt, paradicsompaszta, 4 tojás, liszt, olíva olaj, só, bors, őrölt szerecsendió, zsemlemorzsa.
Hozzávalók
3 zöldpaprika,
4 nagy paradicsom,
4 gerezd fokhagyma,
kevés kakukkfű,
2 babérlevél,
1 csokor apróra vágott petrezselyem,
1 kk kristálycukor,
6 tojás,
pici só,
4 szelet húsos szalonna,
vaj vagy olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Serpenyőben felmelegítjük az olajat vagy a vajat. Átforgatjuk benne, a kicsumázott, felszeletelt, cukorral megszórt paprikát, a darabokra vágott paradicsomot (amit előzőleg forró vízbe mártunk, majd lehúzzuk a bőrét).
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk. Szétterítjük egy papírrak bélelt tálcán, és a napon, vagy meleg helyen, kályha fölött, lassan megszárítjuk. Éjjelre nem maradhat a szabadban!
Gyakran forgassuk át.
Vászonzacskóban, szellős helyen taroljuk.
Felhasználás előtt pár órával áztassuk be.
„tartom a földet, tépem a füvet, Krisztus nevében kérem légyen annak hasznára, akinek mérem.”
Valahol lelkendező szavakat hallottam egy társaságban erről az erdélyinek tartott zöldfűszerről. Kicsit utána néztem a témának. Íme, az eredmény.
A középkor híres természettudós doktora Marcellus (Empiricus) azt a tanácsod adja tanítványainak, hogy a gyógyításra szánt növényeket két ujjal, az úgynevezett orvos ujjakkal – a hüvelyk- és gyűrűs ujjakkal - kell megfogni és kihúzni a földből, miközben a másik kezünket letámasztjuk a földre.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A paradicsomot karikára vágom. Kinyitom a halkonzervet és lecsorgatom a levét. A pizzatésztát vékonyan bekenem a tonhalolajjal, majd a felületen egyenletesen elosztom előbb a haldarabokat, aztán a paradicsomot. Sózom és borsozom. ráhelyezem a hgyamakrikákat és az olajbogyókat Felszeletelem a mozzarellát és elterítem rajta. A kb.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
1 csésze feketekávé,
3 kkanál nádcukor,
1 kupica rum,
1 evőkanál tejszín,
1 kkanál igazi kakaópor
Keverjük jól össze a forró kávét, a rumot és a cukrot.
Egy kanál hátáról, lassan folyassuk a tetejére a tejszínt.
Szórjuk meg a kakaóporral.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A hagyományos módon elkéészített palacsintába lecsót teszünk tölteléknek, s a lecső tetejére vékony sonkaszeletet borítunk, így tekerjük fel. Készíhetjük úgy is, hogy finomra vágott sonkát szórunk a lecsóra.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
15 ek.gríz,
15 gerezd zúzott fokhagyma,
30 deka füstölt sajt reszelve
5 tojás,
2 bögre vegetás vízben áztatott szója granulátum,
só (legjobb, a füstölt ízű),
pirospaprika (lehetőleg többféle),
majoranna,
kömény,
2 ek. olaj + a sütéshez amennyi szükséges
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és kb negyed órát állni hagyjuk, hogy a gríz megszívhassa magát, majd a masszából rudacskálat formázunk, s forró olajban kisütjük őket.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
HOZZÁVALÓK:
2 közepes sárgadinnye, 1 közepes alma, 1 banán 1 őszibarack, 1 kis marék mandula, 2 dl muskotályos fehérbor (esetleg must, vagy 100% szőlőlé)
ELKÉSZÍTÉS:
A dinnyéket keresztben elvágjuk, kimagozzuk. Kiskanállal vagy gyümölcsfúróval kiszedegetjük a husát.
A hámozott almát, banánt, őszibarackot, apróra vágjuk.
Csíkokra vágjuk a mandulát, és összekeverjük a gyümölcsökkel, majd visszarakjuk a fél dinnyékbe, és meglocsoljuk fél-fél deci muskotályos borral - esetleg musttal.
HOZZÁVALÓK:
6 tojás, 4 dkg vaj, 2 érett banán, 2 körszelet ananász (befőttből, vagy ennyinek megfelelő friss gyümölcs) 5 ek. kristálycukor, 2 ek. kubai fehér rum.
A gyümölcsöket apróbb darabokra vágjuk, és 1 púpozott kk. vajon
hirtelen megdinszteljük.
ELKÉSZÍTÉS:
A feltört tojásokat megcukrozzuk, beleöntjük a rumot, felverjük.
Nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, beleöntjük a tojást. Mielőtt teljesen átsülne, ráöntjük a gyümölcsöt.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A megmosott megtisztított zöldséget karikára vágjuk, szellős, meleg helyre, nem közvetlenül a napra tesszük egy papírrak bélelt tálcán, és hagyjuk megszáradni.
Petrezselyemzöldet, zellerzöld levelet is lehet szárítani!
Nappal szabadban, éjjel zárt, száraz helyen kell tartani.
Ha kész, kiszáradt, szellős zacskóban, száraz helyen, vagy jól zárható üvegekben, sötét helyen tárolhatjuk.
Hozzávalók
Elkészítés
Egy nagy fazékban kb fél liter vízben, ha forr, oldjuk fel a leveskockákat. Közben a répát, a paradicsomot és a hagymát vágjuk fel apróra, és a petrezelymzöldjét is vágjuk fel kisebb darabokra, de nem kell nagyon apróra. Ha feloldódott a kocka, tegyük a lébe az összes hozzávalót, együtt, és főzzük.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A kialvatlanság nem scak kelelmetlen, veszélyes is. Az altató tablettákhoz sokan nems zívesen nyúlnak, féklneka hozzászokástól, stbe. No, de miért kelelnének, ha van természetes megoldás? ÍME:
Hozzávalók:
1/4 csésze szárított kamilla, 1/4 csésze szárított hárs levél, 2 teáskanál szárított menta, 1 evőkanál szárított narancs vagy narancsvirág, 2 evőkanál szárított citromverbéna.
Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük légmentesen zárható edénybe. Ha szüksegesnek érezzük alkalmazását, vegyünk ki 1 teáskanálnyi teakeveréket, és öntsük le egy csésze (kb.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu