Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
GESZTENYÉS TÖLTÖTT PULYKA
Hozzávalók 8 személyre:
1 bébipulyka (kb. 8 kb-os)
só, bors
1 evőkanál morzsolt majoránna
1 kg gesztenye
1 l tej
100 gr vaj/margarin
3 tojás
500 gr darált pulyka- vagy sertéshús
3 szikkadt zsemle
a pulyka mája
3 csipet őrölt szerecsendió
1 csokor petrezselyem
200 gr füstölt szalonna
8 evőkanál olaj
1+1 dl száraz fehérbor
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál étkezési keményítő
A megtisztított pulykát 1 órára kívül-belül besózzuk, borsozzuk, hasüregét
majoránnával be-dörzsöljük. A megmosott gesztenyét bevagdossuk, 5 dl tej és
5 dl víz keverékében puhára főzzük, leszűrjük, melegen meghámozzuk, a felét
félretesszük a mártáshoz, a többit elmor-zsoljuk.
A vajat/margarint habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a darált húst, a
maradék tejben megáztatott és jól kinyomkodott zsemléket, az elkapart
pulykamájat, az elmorzsolt gesztenyét, a szerecsendiót, a finomra vágott
petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot. Alaposan össze-dolgozzuk, a
pulyka has- és nyaküregébe töltjük, a nyílásokat sűrű öltésekkel bevarrjuk.
A lábakat összekötözzük, a szárnyvégeket a szárnycsont alá hajtjuk. A
pulykát tepsibe tesz-szük, a mellét és a combokat betakarjuk a
szalonnaszeletekkel, meglocsoljuk az olajjal, aláön-tünk 1 dl bort,
betakarjuk alufóliával és 180 C-fokra előmelegített sütőben, saját levével
lo-csolgatva puhára pároljuk (kb. 4 óra). Levesszük a tetejéről a fóliát,
eltávolítjuk a szalonnát és aranybarnára pirítjuk (45-50 perc). A sütőből
kivéve 15-20 percig pihentetjük.
Közben a pecsenyelét zsírtalanítjuk, átszűrjük, hozzáadjuk a
paradicsompürét, átforrósítjuk benne a félretett gesztenyét. Elkeverjük a
maradék borban az étkezési keményítőt, a mártás-hoz öntjük, éppen csak
összeforraljuk, utánasózzuk.
Eltávolítjuk a varrócérnát és a kötözőzsineget. Nagyobb, a húslé felfogására
szolgáló "árok-kal" ellátott vágódeszkára emeljük a pulykát és csak az
asztalnál szeleteljük. A gesztenyés mártást külön tálban kínáljuk.
Burgonyapüré, hasábburgonya, petrezselymes rizs illik mellé.
Italajánlat: félszáraz fehérbor
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
KARÁCSONYRA - Gesztenyés pulyka
KARÁCSONYRA - Gesztenyés töltött pulyka almával, libamájpürével
SÜTI - Mézes krémes (grízkrémmel)
KARÁCSONY - Nemezeti menü -hagyományok, avagy hol, mit szokás enni Karácsonykor?