Gasztro Blog: 2011. március

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei - 2011. március

Hozzávalók
a pizza-tésztához: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál olivaolaj, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 dl tej, 2 dl langyos víz.

 

a paradicsommártáshoz:

1 kis doboz hámozott konzerv paradicsom, 1 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva vagy megreszelve, olasz fűszerkeverék, cukor, só.

 

 a feltéthez:

50 dkg gomba, 20 dkg füstölt mozzarella sajt, 20 dkg sima mozzarella sajt, esetleg díszítésnek paprika- és paradicsomkarikák.

 



Elkészítés

 

tészta

Az élesztőt a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük.

Tovább 

Hozzávalók:

egy zacskó  spagetti (0,5 kg), 1 pohár natúr joghurt (150 g), 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g), 1 tömlős sajtkrém, 2 evőkanál liszt, 8 dkg sütőmargarin, 20 dkg trappista, késhegynyi őrölt szerecsendió, bors, só, 2 dl tej.
Elkészítés:A spagettit sós vízben kifőzzük. Amíg fő, addig lereszeljük a sajtot és besamelt készítünk: 5 dkg margarinon megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel, borsozzuk, belekeverjük a szerecsendiót.

Tovább 

 

Hozzávalók:

25 dkg + némi finomliszt, fél csomag sütőpor, 3 tojás, 1 kocka (25 dkg) sütőmargarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél pohár tejföl (kb. 80-90 g), kevéske tej.
Elkészítés:Összegyúrjuk a lisztet 20 dekányi sütőmargarinnal, a sütőporral, három tojás sárgájával és két fehérjével, a vaníliás cukorral és a tejföllel, továbbá annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A masszát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral korongokat szaggatunk belőlük.

Tovább 

Hozzávalók:

12 db vastagabb, kisütött palacsinta, 2 evőkanál cukor, egy tábla (10 dkg) étcsokoládé vagy ét tortabevonó, 4 nagy evőkanál baracklekvár, 3 tojásfehérje, némi sütőmargarin.
Elkészítés:A kisütött palacsintákat vastagabb csíkokra vágjuk, majd elkeverjük a lereszelt csokival, a cukorral és a lekvárral. Majd óvatosan hozzákavarjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Diónyi margarinnal kikent jénai vagy tűzálló agyagtálba öntjük a keveréket, s forró sütőben 15 percig sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

10 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 15 dkg gríz, 20 dkg olcsó tömbsajt, 7-8 dl tej, egy kanálnyi margarin, 5 tojás, némi finomra metélt petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, bors, olaj a sütéshez.
Elkészítés:A margarint a tejjel együtt felfőzzük, majd beleszórunk körülbelül 15 dkg búzadarát (kicsit többet, kicsit kevesebbet: a masszának jó sűrűnek kell lennie). Gyakori keverés mellett besűrítjük, majd langyosra hűtjük.
A szilárd kásában elkeverünk 5 dkg lisztet, az élesztőt és 3 tojást.

Tovább 

Hozzávalók:

6-8 db közepes méretű zsenge zöldkaralábé, 25 dkg darált pulykahús, 15 dkg rizs, egy kisebb fej vöröshagyma, só, bors, őrölt csemegepaprika, 2 evőkanál étolaj, 1 pohár (175 g) zsírszegény tejföl.


Elkészítés:

A húsból, egy evőkanál olajból, a hagymából és a fűszerekből pörköltalapot készítünk. A karalábét egyszer egy centis kockákra vágjuk és puhára pároljuk kevés sós vízben. A rizst félig megfőzzük. Egy tűzálló tál aljára öntjük a másik evőkanálnyi étolajat, ráterítjük a karalábé egyik felét, a pörkölt és a főtt rizs keverékét, majd beterítjük a karalábékockák másik felével.

Tovább 

Hozzávalók:

30 dkg makaróni, 5 dkg sütőmargarin, 20 dkg reszelt trappista, 1 kis pohár  tejföl , 4 tojás, őrölt bors, 2 evőkanál prézli, kevéske finomra vágott metélőhagyma, petrezselyem- és zellerzöld, só.
Elkészítés:A sós vízben kifőzött makarónit lecsöpögtetjük. A tojások nyers sárgáit elkeverjük 15 dkg reszelt sajttal, a tejföllel, a zöldfűszerekkel, sóval és őrölt borssal.
A tésztát alaposan elkeverjük a tojásos-sajtos mixszel, a fehérjék keményre vert habjával, majd egy kivajazott, prézlivel megszórt tűzálló tálba helyezzük az egészet.

Tovább 

Hozzávalók:

1 kiló friss vagy mirelit zöldbab vagy vajbab, 30 dkg darált hús, 3 fej vöröshagyma, 30 dkg rizs, só, bors, majoránna, 1 kis tejföl, 1 tojás, kevés zsir, ételízesítő, zellerzöld.


Elkészítés:

A rizst ételízesítős vízben főzzük puhára. Az apró kockákra vágott hagymát pároljuk meg némi zsíron, majd adjuk hozzá a húst és kevéske sót. Főzzük készre, lehetőleg legyen lében gazdag a végeredmény.
Ha a zöldbab friss, akkor főzzük 5 percig enyhén sós vízben, viszont ha mirelit, erre a műveletre nincsen szükség, ugyanis az hamarabb megpuhul.

Tovább 

 

network.hu

 

 

Hozzávalók:

 

- 80 deka liszt - lehetőleg olasz, 00-ás vagy más gluténban gazdag fehérliszt.

- 20 deka gríz

- 1 csomag élesztő

- 650 ml langyos víz

- egy csapott evőkanál tengeri só

- egy evőkanál barnacukor (vagy méz)

 

 

Elkészítés:

 

A lisztet, a grízt és a sót keverd össze, öntsd gyúródeszkára, és csinálj mélyedést a közepébe. Az élesztőt futtasd fel a cukorral és a vízzel, majd öntsd a mélyedésbe és gyúrd alaposan össze (kb 10 perc).

Tovább 

Hozzávalók:

  • 3-4 cl tojáslikőr
  • 1 csésze erős, forró kávé
  • 1 tk. cukor
  • 1-2 ek. felvert tejszín
  • azonnal oldódó kávé vagy kakaó

 

Elkészítés:

Öntsük a tojáslikőrt előmelegített csészébe. Édesítsük meg a kávét és öntsük a tojáslikőrre. Tegyük rá a tejszínhabot, s szórjuk meg kávé- vagy kakaóporral.

Hozzávalók:
  • 2 csészéhez:
  • 1/8 l sűrített tej
  • 1 ek. kakaópor
  • 2 ek. cukor
  • 1/4 l erős, forró kávé
  • 4 cl száraz sherry
  • 2 csipetnyi reszelt étcsokoládé


Elkészítés:

A sűrített tejet főzzük föl a kakaóporral és a cukorral, s tegyük hozzá a kávét. Keverjük közé a sherryt. Töltsük két csészébe a Café Andaluse-t, s szórjunk rá egy-egy csipet reszelt étcsokoládét.

Hozzávalók:
  • 1/4 l víz
  • 1 púpozott teáskanál azonnal oldódó kávé
  • 40 g porcukor
  • 1 kis likőröspohár rum (antialkoholistáknak, rum aroma)
  • citromlé
  • citromszelet

 

Elkészítés:

Az azonnal oldódó kávét és a porcukrot oldjuk fel hideg vízben, majd ízesítsük rummal (rumaromával) és citromlével. Öntsük hosszúitalos pohárba jégkockákra, tegyünk citromszeletet a pohár szélére és szívószállal, jéghidegen kínáljuk.

Hozzávalók:


  • 25 dkg margarin
  • 2 dkg kakaópor (cukor nélküli)
  • 20 dkg porcukor
  • 8 dkg tejpor
  • 6-8 fagyi tölcsér
  • 1 tábla étcsoki
  • 1 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A margarin felét megolvasztjuk, a másik felét a kakaóporral, a porcukorral és a tejporral simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a meleg margarint és 1 dl forró vizet, majd habverővel habosra keverjük. A krémet habzsákba töltjük, azzal a tölcsérekbe töltjük, és pár órára hűtőbe tesszük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 10 db. vajas kifli
  • 2 ek. méz
  • 4 dl. tej
  • 8 dkg vaj
  • mák, cukor

 

Elkészítése: 

A kifliket ujjnyi vastag darabokra vágjuk, és fokozatosan leöntjük tejjel. Alaposan kivajazott sütőedénybe tesszük. Tálalás előtt 15 percre előmelegített sütőben jól átmelegítjük, végül mézzel, és cukros mákkall szórjuk meg.

 

Hozzávalók:

  • 35 dkg szikkadt kalács
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kisebb alma

 

Elkészítése:

A vajat a tojásokkal és a cukor felével habosra keverjük, majd a langyos tejet hozzáöntjük. A kalácsot felkockázzuk és bele áztatjuk az előbbi keverékbe. A cukor másik felét összekeverjük dióval majd meghempergetjük benne a lecsöpögtetett kalácsokat. Felét tűzálló tálba tesszük, a tetejére rátesszük az alma szeleteket és a mazsolát, majd a guba másik felét.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 ek. olaj
  • fél kiló kukoricaliszt
  • 25 dkg reszelt sajt
  • só (vegeta)

Elkészítése:

Forró,sós vízben sűrűre főzzük a kukoricalisztet , olajos kanállal kiszaggatjuk. Tűzálló edényben  lerakjuk, soronként reszelt sajttal megszórjuk. Sütőben a sajt pirulásáig sütjük.(Kb 10-15 perc)

Tipp: kis tejjel is meg lehet locsolni

Hozzávalók:

  • 1/2 kiló szárazbab (fehér)
  • 20 deka húsos füstölt szalonna
  • 2 babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pici citromhéj
  • 2 közepes sárgarépa
  • 3 krumpli
  • 1 mk. szárított kakukkfű
  • 3 leveskocka
  • 2 savanykás alma
  • só ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem


Elkészítés: A szalonnát megmossuk, előző nap kb. 1 liter vízben puhára főzzük, levében hagyjuk kihűlni. Ugyancsak előző este beáztatjuk a  babot. Másnap a babot hideg vízzel leöblítjük, és a szalonna főzőlevébe tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, a fokhagymát, a kis darab citromhéjat, és feltesszük főni.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 közepes nagyságú zeller
  • 2o deka darálthús
  • kis füstölt szalonna
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1 dl tej
  • 3 közepes gomba
  • 1  tojás + 1 sárgája
  • 20 deka reszelt sajt
  • diónyi vaj
  • 1 kis tejföl
  • só, vegeta, bors
  • petrezselyem

 

Elkészítés:

A zellergumókat alaposan megmossuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűltek, félbevágjuk őket és a közepüket kivájjuk. Miközben a zeller fő, elkészítjük a tölteléket: a szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, felaprózott gombát, a vágott petrezselymet és a darált húst, 10 percig erős tűzön pirítjuk, hagyjuk kihűlni.

Tovább 

Hozzávalók:

  • fél kiló sárgarépa, lehetőleg minél vastagabb, tömzsibb darabok
  • 4 közepes gomba
  • 5 dkg margarin
  • 2 bő ek liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl  tejföl
  • 1 cs. petrezselyem
  • só, kevés bors


Elkészítés:

A sárgarépákat megtisztítjuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, lecsepegtetjük, kihűtjük. A margarinból, tejből, lisztből besamelt készítünk, belekeverjük a kis kockára vágott gombát, ízesítjük sóval,  borssal, pici tejföllel, és a kivájt sárgarépa üregébe halmozzuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 2 kisebb, zsenge padlizsán
  • 3 uborka nagyságú zsenge cukkíni
  • 1 húsos zöldpaprika
  • 5-6 közepes paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma 4 gerezd fokhagyma
  • 10-15 friss bazsalikomlevél
  • 2 ek. oliva olaj
  • 40 deka reszelt sajt
  • 10-20 deka juhsajt, esetleg feta

 

Elkészítés:

A hámozatlan megmosott padlizsánt műanyag vagy fakéssel 1 cm vastag szeletekre vágjuk, fél órára besózzuk majd gyors öblítés után lecsöpögtetjük. A hámozatlan Cukkínit is felszeleteljük.

Tovább 

Hozzávalók (4 pohár):
  • 1 bögre kávé
  • 1 bögre tej
  • 2 tk. kakaópor
  • fél bögre tejszín
  • cukor vagy édesítő
  • 1 bögrényi keményrefagyott csokifagyi

Elkészítés:

Keverjük össze a hideg kávét a tejjel és a tejszínnel. Adjuk hozzá a cukrot, a kakaót majd öntsük a  poharakba osztott, turmixgéppel felaprított csokifagyira. Ha  fagyi nem teljesen jeges, vagy nagyon tejszínes,  inkább  tegyük tört jéggel, gombócokban a pohárba.

Hozzávalók (2 pohár):

 

  • fél liter tej
  • instant kávé, vagy capuccinó por, előírás szerinti mennyiségben
  • 1 kupica rum


Elkészítés:

Az instant kávét keverjük össze a hideg tejjel, a tejszínnel és a rummal. Osszuk szét két pohárba. Tehetünk bele jégkockát, vagy a jégkockatartóban fagyasztott tej-kockát.

Hozzávalók:
  • 1-2 tk. instant kávé
  • 2 deci forró víz, vagy tej,
  • 3 púpozott kanál instant kakaó


Elkészítés:

Készítsük el a kávét a vízzel, vagy a tejjel, tegyük bele az instant kakaót, és öntsük egy karcsú pohárba jégkockákra. Szívószállal kínáljuk.


Hozzávalók:

 

  • 60 deka leveles tészta
  • 1/2 kiló gomba
  • 2 nagy hagyma
  • 1/2 kiló zöldborsó (pucolt)
  • pár szem dió
  • fél csomag metélt tészta
  • só, bors, vegeta, örölt szerecsendió
  • 10 deka vaj, vagy margarin
  • 5 ek. Liszt
  • 1 nagy tejföl
  • 6 tojás +2 sárgája

 

Elkészítés:

  A gombát és a hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A diót késsel durvára vágjuk. A tésztát és a borsót enyhén sós forró vízben  5-6 percig főzzük (együtt) majd leszűrjük.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 40 dkg gomba
  • 8 dkg vöröshagyma
  • 3 dkg margarin
  • 1 cs. kapor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 kk. liszt
  • 1 dl tejszín vagy 1 dl energiaszegény tejföl
  • bors

 

Elkészítés:

A kockára vágott gombát a margarinon és a hagymán puhára pároljuk. Ízesítjük sóval, borssal. Amikor megpuhult, akkor a finomra vágott kaporral, tojássárgával és kevés liszttel elkevert tejszínnel vagy tejföllel besűrítjük és átforraljuk. Tejszínnel azok készítsék, akik nem rendelkeznek súlyfelesleggel.

Tovább 

Recept Paradicsom -

Hozzávalók

2 fő részére

20 deka vörös bab megfőzve
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes paprika
15 dkg gomba
10 dkg kukorica

bors
csili paprika
csípős őrölt pirospaprika
2 dl paradicsomlé
olaj
10 dkg reszelt sajt
friss kenyér

 

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelem, beleteszem az apróra vágott fokhagymát és a kockákra vágott zöldpaprikát., kicsit fonnyasztom. Hozzáadom a kockákra vágott gombát, sózom, borsozom.

Tovább 

Hozzávalók:


- 1/2 pulykahús  vékony, rövid csíkokra vágva vagy darálva
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evők. pirospaprika
- 1 evők. sűrített paradicsom 
- 1 nagy tejföl
- 3 tojás
- 1 csipet chili,

- vegata, só, majoranna
- margarin a tál kikenéséhez

 

 

 

Elkészítés:

 

A krumplit félig puhára főzzük héjastól, majd tisztítás után karikára vágjuk. A húst a hagymával együtt szép pirosra sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

1 nagy fej kelkáposzta
háromnegyed kiló darálthús
15 dkg rizs
1 tojás
40 deka jó, aromás ízű reszelt sajt
fél liter tejföl
40 deka bacon vagy vékonyan szeletelt angol szalonna

1 nagy fej hagyma,

majoranna,
só, vegeta

Elkészítés:

 

 A kelkáposztát megmossuk,majd leveleire szedjük, és félretesszük. A rizst megfőzzük, de ne teljesen puhára, olyan háromnegyedig, majd azt is félretesszük.
A darálthúst a hagymán, fűszeresen elkészitjük, mint a rakott káposztához.

Tovább 

Hozzávalók:

A tésztához:
14 dkg kristálycukor
2 ek. rum
2 cs. vaníliás cukor
50 dkg fagyasztott gesztenyemassza
20 dkg porcukor
14 tojás


A töltéshez
4 cs. habfixáló
8 dl habtejszín 

8 púpozott evőkanál cukor

4 csomag vaniliás cukor


A tetejére:
20 dkg olvasztott csoki

Elkészítés:

 

 

 

 

A tésztához a tojássárgát a porcukorral fehéredésig keverjük.
Ezután a felengedett és áttört gesztenyemasszát, a vaníliás cukrot, és a rumot is hozzáadjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

fél kiló túró

20 dkg  cukor +3 csomag vaniliás cukor
10 dkg aszalt gyümölcs, vagy mazsola

3 púpozott evőkanál liszt
4 tojás
1 citrom lereszelt héja
vaj a tortaforma kikenéséhez

Elkészítés:

 

Összedolgozzuk a túrót a tojássárgákkal és a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet és a tojásfehérjéből felvert habot.Végül belekeverjük az aszalt gyümölcsöt.
A masszát kivajazott tortaformában 180 fokon kb 30 percig sütjük. 10 percig a formában hagyjuk, utána borítjuk ki.

Tovább 

Hozzávalók: 7 tojás
25 dkg porcukor
25 dkg dió darálva
25 szem őrölt kávé
1 vaniliáscukor
csokimáz a tetejére
Elkészítés:

 

A tojások sárgáját kikeveerjük a cukorral, hozzáadjuk a diót, kávét, vaniliáscukrot, majd a tojások felvert habját. Úgy sütjük ki, mint a piskótát, kb. 25 percig (tűpróba). A tetejére jöhet a csokimáz.

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu