Gasztro Blog: 2012. április

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei - 2012. április

Joghurtos szivecske

Joghurtos szivecske


Hozzávalók:

2 db tojás

4 dkg liszt

9 dkg glukonon

1/2 cs. diétás pudingpor

1,5 dl tej

2 dl joghurt

15 dkg kiwi (2 db)

Pár szem gyümölcs a díszítéshez

 


Elkészítés:

A tojásból, lisztből , 3 dkg glukononból piskótát sütünk, kihűtjük majd ketté vágjuk. Szív alakú kiszúróval négy szívecskét szúrunk ki. Sűrű pudingot  főzünk. Ha langyos, hozzákeverjük a joghurtot. A pudingot a formában lévő piskótára öntjük.

Tovább 

network.hu

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1- 2 evőkanál instantkávé



A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrnunk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább fél órára. Pihentetés után lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, szaggatjuk, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. megkenhetjük krémmel, díszíthetjük színes cukrokkak, csoki, vagy kókusz reszelékkel.

Tovább 

 

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 5 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só


A krémhez:

4 tojás

20 dkg cukor

1 ek kakaópor

10 dkg étcsokoládé

25 dkg margarin


csokireszelék - a legjobb, ha valóban reszeljük  jól lehűtött táblás csokiból - a díszítéshez


A tészta  sima piskóta: a tojást szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral és a, a fehérjét felverjük a sóval, majd óvatosan összeforgatjuk és kanalanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Tovább 

Kefires epres koszorú (Kefirtorta másként)

1 nagy doboz (450gr) frissföl
2 kis db.(175 gr) kefir
1 dl tejszín (felverés nélkül)
Kb.15 dkg porcukor (ízlés szerint), 1 vaníliás cukor
1 csomag (125 gr.) zselatin
40 dkg eper (vagy más friss gyümi)

A zselatint a tejszínben megmelegítem, majd a gyümölcs kivételével mindent hozzávalót jól összekeverek. Beleforgatom a gyümölcsöt, lehet egészben, darabokban is, és formába öntöm. (Nekem Tupperes formám van).

Tovább 

 

Sajtos krumplikrokett:
50 dkg krumplit kockára vágva megfőztem, áttörtem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam egy tojást, 10 dkg lisztet és kb. 8-10 dkg reszelt sajtot. Nagyobb nudlikat formáztam és forró olajban nagy lángon pirosra sütöttem. Nagyon finom!
A levesben főtt pulykahúst leöntöttem a vadas mártással, és mellétettem a krokettet.

 

 

Kókuszkocka:

2 tojást, 25 dkg kristálycukrot, 5 kanál mézet, 5 dkg margarint habosra keverek. 35 dkg lisztbe( fele sima liszt, fele rétes, és néha 5 dkg liszt helyett 5 dkg diót teszek bele, mert az nagyon finom) belekeverek egy sütőport és azt az előbbi masszával elkeverem, közben adok hozzá kb. 2 dl tejet, hogy kissé folyós legyen. kb. 24x30-as tepsiben 180 fokon 20 percet sütöm, szép magas tészta lesz.
Közben 20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot,5 dkg sötét, jó minőségű kakaót 2 dl tejet rumaromával ízesítve felfőzök.
Hagyom kihűlni a tésztát, a mázat.
A tésztát kockára vágom, egyenként beleforgatom a mázba, majd kókuszreszelékbe( az egészhez kb.

Tovább 

Az a bizonyos 1%

 


A legtöbb menhely és állatotthon kisebb adományoktól eltekintve kizárólag abból kell, hogy fenntartsa magát,  hogy a támogatók adójuk 1%-át felajánlják a menhely működtetésére.

Bármilyen hihetetlen, még mindig csak az adózók fele nyilatkozik adója 1%-ról. Ez azért is furcsa, mert az adózónak nem kerül ez a támogatási lehetőség semmibe sem - hiszen ezt az összeget amúgy is befizeti az államkasszába -, annak a szervezetnek, amelyiket viszont ezzel támogathatna, annak gyakran a működéshez szükséges alapvető feltételeket biztosíthatná.

Tovább 

Sajtos-tojásos rizs Sajtos-tojásos rizs Hozzávalók:

4 db tojás

20 dkg rizs

2 dkg reszelt sajt

3 dkg light margarin

só, bors

 

 

Elkészítés:

A rizst puhára főzzük vegetás, sós vízben. A tojásokat 3-4 percig főzzük és megtisztítjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, beletesszük a rizst, nyolc fészket csinálunk, és belehelyezzük a félbe vágott tojásokat, sózzuk, borsozzuk. Meghintjük reszelt sajttal, olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és sütőbe rövid ideig sütjük.

Tovább 

 

network.hu

 

Egyszerű, zsírmentes recept.

Saját kreáció, az egyszerű, gyors, olcsó főzés és az ízlésem jegyében, mely favorizálja a fűszerezést, és nem barátja szinte semmiféle zsiradéknak, olajnak.  Így, akár diétás is lehetne, bár liszt van benne bőven. Viszont a tejterméket is fiogyasztó vegáknak biztosan ajánlható.

 

No, szóval...

 

2 csomag fagyasztott zöldbabot ( a Pennyben akciókor szoktam venni, 299ft/kg) nem túl sok vízben -kicsit többen, mint amennyi elelpi - , jelentékeny mennyiségű ételízesítővel felteszek főni.

Utolsó hozzászólás

Baloghné.B. Anikó üzente 12 éve

Én is mindig - barátom szerint - "akcijázok" ,a vásárlásnál és ezt a receptet is ki fogom próbálni. Egyébként kösz a jelölést, látom egy az ízlésünk könyv-ügyben, be se írtam minden kedvencemet!

Tovább 


Tésztája:

25 dkg liszt, 2 kk. sütőpor
35 dkg cukor
20 dkg mák egészben
6 tojás
6 evőkanál víz
Ezt a kisebb méretű gáztepsiben piskótaszerűen megsütni.

Alsó és felső lap:

30 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg porcukor
5 dkg ráma
1 evőkanál méz
1 tojás sárgája
kevés tej (cc. 1dl)
Jól összegyúrni, és két lapot sütni tepsi hátán, akkora legyen, mint a mákos tészta nagysága.

 

Krém:


3 tojás sárgáját, 3 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, másfél kocka rámát habosra keverni.
2 vaníliás pudingport 7 dl tejben megfőzni, kihűteni, az előzővel jól kikeverni.

Tovább 

Császármorzsa (smarni):

25 dkg rétesliszt, egy csipet só a lisztbe, 3 tojás, 3 dl tej, 3 kanál kristálycukor, 1csomag vaníliáscukor, 3 dkg vaj (margarin), 8 dkg zsír (olaj)

A 3 tojás sárgáját kikeverem a cukorral, a van. cukorral, beleöntöm a lisztet és a tejet, a felolvasztott vajat (margarint). Felverem a tojás fehérjéket, óvatosan belekeverem a masszába. A zsírt egy közepes méretű tepsiben felolvasztom (lehet olajat is, de zsírral az igazi), és beleöntöm a masszát, aminek kb.

Tovább 

 

Hozzávalók: 2 tyúkhúsleves kocka 1 dl tejföl 1 dl tejszín 5 dkg finomra darált dió 1 ek durvára vágott dió 1 ek liszt 1 ek vegeta 1 csokor petrezselyemzöld 1 csapott tk. currypor késhegynyi törött fekete bors a levesbetéthez 5 dkg cérnametélt

 

Készítés: 8 dl vízbe teszem a tyúkhúsleveskockákat, beleszórom a darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a megmosott petrezselyemzöldet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet.

Tovább 

50 dkg liszt
2 kk. só
20 dkg zsír, vagy 25 dkg margarin
2 tojás
2,5 dkg élesztő, 1 dl tejben 2 kávéskanál cukorral felfuttatva
1 evőkanál. tejföl, de langyos víz is jó.

A lisztet sózom, összemorzsolom a zsíradékkal, beleütök 1 egész tojást, 1 sárgáját( a fehérjével kenem) bele az élesztős tejet, a tejfölt, vagy a langyos vizet. Jól összedolgozom. Keményebb állagú legyen, mint a vajas pogácsa. Állhat több órát, akár egy éjszakát is.

Utolsó hozzászólás

Von Dániel üzente 12 éve

Egykor a katonaságnál is adtak a babgulyáshoz pogácsát,de ez gusztább és biztos finomabb is ! jó étvágyat ! Faxolj át párat:))

Tovább 

Ananászos pudingos

4 vaníliás pudingpor
6 tojás
20 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor

A 6 tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, 6 tojás sárgáját habosra keverem a kristálycukorral, a pudingporokban elkeverem a sütőport. Ezeket összekeverem, piskóta állagú tésztát kapok, 20 perc alatt 180 fokon sütöttem, 24 X 36 cm-es tepsiben. Szép, magas tészta lesz. Kihűtöm.

 

Krém:

1 doboz darabolt ananászkonzerv
1 csomag tejszínes, vagy vaníliás pudingpor
4 tojás
1 margarin
20 dkg porcukor

Az ananászkonzervet levével együtt összeturmixolom, ez pont fél liter.

Tovább 

Hozzávalók:

A tésztához:
1 csomag sütőpor
3 evőkanál finomliszt
3 evőkanál zsemlemorzsa
25 dkg áttört főtt krumpli
25 dkg porcukor
4 db tojás

 

A krémhez:
20 dkg Rama Sütőmargarin
2 evőkanál rum
4 dkg keserű kakaópor
25 dkg áttört főtt krumpli
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 percig tart.

Tovább 

 

Gyümölcsös palacsintatorta, epres túrókrémmel:

 

Szokásos módon palacsintatésztát készítettem (cc.25 dkg liszt, kis só, 1 dl tej, 1 tojás, 2-3 dl szódavíz, simára keverve). Ebből általában 18 db palacsinta lesz.
A tésztába beleszeltem 1 almát, és egy nagy banánt, tettem bele egy nagy csipet fahéjat. Kézi mixerrel kicsit átkevertem, éppen annyira, hogy a gyümölcsök ne legyenek túl nagy darabok. Kisütöttem a palacsintákat.

Közben 30 dkg epret 10 dkg porcukorral, 2 vaníliás cukorral, 1 csomag túróval habosra kevertem.

Tovább 

4-6 kisebb szelet pulyka  hús
1/2 kg gomba
10 dkg füstölt szalonna
fűszerek, liszt

A szelet húsokat kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk. Mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd kis vizet öntünk alá és majdnem puhára pároljuk. Egy lábasban a füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk (aki nem szereti benne a pörcöt, kiszedheti, én benn hagyom). Egy kp. fej hagymát a zsíron megdinsztelünk, lehúzva a tűzről 2 teáskanál paprikát adunk hozzá, felöntjük kb.

Tovább 

Csirkekrém Csirkekrém Hozzávalók:

50 dkg csirkemell

1 dl energiaszegény tejföl

1 dg tojássárgája

finomra vágott metélőhagyma

törött bors

 

Elkészítés:

A sült csirkemellet ledaráljuk és tejföllel, sóval, metélőhagymával, tojássárgával, borssal krémesre dolgozzuk. Pirítós kenyérrel, paradicsommal, paprikával jó vacsora.

 

Energia: 185 kcal

Szénhidrát: 1 g

 

 

Hozzávalók:

25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
fél mokkáskanál őrölt fahéj,

fél mokkáskanál őrölt gyömbér
10 dkg vaj v. margarin
2 dl joghurt (mi 2 pohár körtés-karamellás Danone joghurtot használtunk, de jó a natúr is)
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg porcukor
1 nagy körte

Tetejét megszórni:
5dkg durvára vágott dió és 5dkg kristálycukor keverékével.

A száraz anyagokat összekeverjük, majd robotgéppel a vajat, a vaníliás cukrot, a tojást a porcukrot, és a joghurtot jól kikeverjük.

Tovább 

Cukkinis sült rizs

 

2 adag

Wookba öntök szója vagy olívaolajat, beledobálom a zöldségeket ilyen sorrendben: 2 újhagyma felkarikázva, egy kisebb zöldpaprika, egy jó marék gyufára vágott paprika ( ha van piros kaliforniai) ha nincs sima paprika, egy kisebb cukkini kis hasábra vágva, 3-4 kisebb gomba laskára vágva. Nagy lángon sütöm, közben megsózom, kb. fél dl szójaszószt
öntök rá, így pirul.
HA a zöldségek már pirulnak belekeverem a főtt rizst és még így pirítom.

Tovább 

1 közepes nagyságú füstölt csülök
40 dkg disznócomb
30 dkg tarkabab
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis fej vöröshagyma
3 duci fokhagymagerezd
só, bors, ételízesítő, babérlevél, őrölt kömény, pirospaprika, a kanál liszt, olaj
ízlés szerint tejföl


A babot előző este beáztatom.
A csülköt félig megfőzöm, kiveszem hűlni, majd lefejtem róla a husit és felkockázom. A combot is felkockázom. Nagy fazékban egy kevés olajon megfuttatom a hagymát, belerakom a húsokat, a comb fehéredéséig pirítom.

Tovább 

network.hu


Kenyérre, kiflikakrikákra kenve is kínálható, de tölthetjük félbevágott főtt tojás fehérjébe, felkupacolva, díszítve, vagy sonkaszeletekbe, feltekerve is tálalható.



Hozzávalók:
6 főtt tojás,
15 dkg juhtúró,
3 ek majonéz,
1 fej apróra vágott lila, vagy vöröshagyma,
2 ek tejföl,
só,
bors,

mustár ízlés szerint

 

Villával alaposan törjük és dolgozzuk össze a hozzávalókat

Tovább 

2 dl tejet felforralunk 20 dkg porcukorral és 4 evőkanál kakaóporral. 2 percig forraljuk, majd beleöntünk 1 kis üveg rumaromát és még 2 percig forraljuk. Egy nagy tálba öntötjük, majd hozzáadunk 1 kocka Ramat, 0,5 kg darált kekszet és összedolgozzuk.

Tepsibe simítjuk egyenletesen, és hagyjuk megdermedni. A tetejére vékony réteg tortabevonót teszünk.

SZÓDABIKARBÓNÁVAL A RÁK ELLEN

MEGDÖBBENTŐ ÚJDONSÁG!!!

...de nyugaton már több éve alkalmazzák. A MI orvosaink pedig???
?....jaj, jaj.

Küldjétek el a lehető legtöbb címre!

Dr. Tullio Simoncini szerepelt AZ ECHO tévében .. Prof. Dávid
Tamás műsorában

Dr. Tullio Simoncini kutatási eredményei még inkább
kihangsúlyozzák a gombák elleni védekezés fontosságát, melyet
megelőzésként otthonról is végezhetünk a Zapperrel ill.
tisztítókúrákon keresztül.

Amerikában bestsellernek számít az a könyv, amelyet Dr.

Tovább 

Gyümölcsnap, észrevétlenül

Tavasz közeledtével szinte lépten-nyomon böjtölésre buzdítják az embert, tisztítókúrák sorát ajánlják, hogy megszabaduljunk a téli lakmározások során összeszedett méreganyagoktól. Kíváncsi lennék persze arra is, hogy valójában hányan fogadják meg a tanácsokat. Gyanítom, nem sokan, az egyszeri nagy és hangzatos nekibuzdulásoknak amúgy sincs sok értelmük. Nem kérdőjelezem meg persze a kúrák jelentőségét – ha az ember eltúlozta kissé az étkezéseket, rá is fér az önmegtartóztatás –, de úgy gondolom, a gazdasági válság közepette keveseknek jut eszébe, hogy böjtölniük kellene.

Tovább 

  Sajnos, két lapot kell sütni...

Hozzávalók:
A tésztához:

6 tojás (küéön a sárgája és a fehérje),

10 evőkanál liszt,
1 evőkanál kakaópor,( nem cukrozott),
2 evőkanál víz,
11 evőkanál cukor,
2 evőkanál olaj,
1 sütőpor.

A krémhez:
2 csomag csoki, esetleg karamella, vagy mogyoró puding,
6 dl tej,

15 dkg vaj,
25 dkg cukor,
3 dl tejszín, + 1 bő ek porcukor
a tetejére 10 dkg tej-tortabevonó csoki

network.hu


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a tojásfehérje kivételével összekeverjük, végül a fehérje felvert habját óvatosan belekeverjük.

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók

- 22 dkg feldarabolt keserű csokoládé
- 15 dkg barna cukor
- 3 evőkanál víz
- 17 dkg puha vaj
- 2 dkg őrölt mandula
- 3 ek. Liszt
- 5 tojás sárgája és fehérje különválasztva
- 10 dkg hámozott mandula
- késhegynyi sütőpor
- porcukor
- tejszínhab, friss gyümölcsök

Elkészítése

Vajazz ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát. A csokit a vízzel kis lábasban, alacsony lángon, állandó keverés mellett olvaszd fel. Tovább kevergetve add hozzá a cukrot, míg az is el nem olvad, majd vedd le a tűzről.

Tovább 

Hozzávalók:
8 kemény tojás,

2-2 dl majonéz,

1 dl tejföl,

10 dkg borsó, 

10 deka apró kockára vagy csíkra vágott főtt sárgarépa,

2 dl víz,

1 húsleveskocka,

8 szelet sonka,

1 pár főtt virsli, vagy 15-20 deka kockázott parizer


Elkészítés: 4 tojás sárgáját a majonézzel, és tejföllel kikeverjük. 4 tojás fehérjét apró kockára vágjuk. A zöldborsót , az aprított virslit (parizert), sárgarépát  is hozzáadjuk.

Gazdagítható aprított zöld és piros húsú paprikával, főtt morzsolt kukoricával, friss, durvátra aprított petrezselyemmel.

Tovább 

A hamvazószerdával kezdődő nagyböjt az egyház tanítása szerint a húsvét előkészületi ideje, a böjtölést ugyanakkor már az ókorban alkalmazták gyógyító céllal. Bármely okból is vág bele az ember, ha felkészületlen, inkább csak árthat magának.

 

A szervezet figyelmeztet, ha az étkezés terén szükségünk van egy kis önmegtartóztatásra. Árulkodó jel lehet az állandó fáradékonyság, az alvászavar vagy akár a levertség is. A máj időnkénti tehermentesítésére nem kizárólag a súlyfelesleggel rendelkezőknek van szüksége, hanem mindannyiunknak, lévén nem árt megszabadulni a modern élelmiszeriparban használt adalékanyagoktól.

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók, elkészítés:


Tészta:

kb 1/2 kg liszt ,
3 dl tej,

1 tojás,
kb 2 ek olaj.
5 dkg élesztő,
1/2 ek. cukor,
só ízlés szerint,

A tésztát összedolgozzuk, állni hagyjuk, míg megkel, majd  2 részre osztva kinyújtjuk. Ha kell a jó nyújthatósághoz, adjunk houzzá még lisztet.

Töltelék:
15 deka vaj
6-8 gerezd fzúzott okhagyma
25 deka apróra vágott füstölt (húsvéti) sonka, vagy tarja,
20 deka jó aromás reszelt sajt, (füstölt, vagy nagylyukú)

 


A vajat az összezúzott fokhagymával elkeverjük, megkenjük vele a kisnyújtott tésztát, megszórjuk a sonkával és a reszelt sajt nagyobb részével (de nem minddel!) utána mint a bejglit,  feltekerjük.

Tovább 

 

1/2kg héjában főtt krumpli
1 kanál zsír
1 tojás

kb. 30 dkg lisztet vett fel, és gyúráskor is sok lisztet használtam.

A krumplit jól kihűtöm ( ha meleg rengeteg lisztet vesz fel), krumplinyomón áttöröm, kb. 1 tk. sót teszek bele, 1 tojást, és kb. 30 dkg lisztet, hogy jól nyújtható tészta legyen.

 

  Kb fél cm vastagra nyújtom, bevagdosom, kiszaggatom, és bő forró olajban közepesnél picit nagyobb lángon pirosra sütöm, hamar sül, és nem kell félni, átsül a belseje is!

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók

- 75 dkg reszelt sárgarépa
- 15 dkg Rama margarin
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 40 dkg liszt-
- 1 citrom
- 1 csomag sütőpor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg mazsola


Elkészítés


A tojást a cukorral és a vanília cukrokkal keverd habosra. Add hozzá az olvasztott, de már nem meleg margarint, a citrom levét és héját. Az összetevőket alaposan dolgozd össze, majd keverd bele apránként a sütőporos lisztet. Ezután kanállal (nem géppel) keverd bele a sárgarépát, illetve a mazsolát és a vágott diót.

Tovább 

A húsvétot megelőző böjt eleinte csak nagypéntekre és nagyszombatra vonatkozott, fokozatosan alakult ki a negyven napra érvényes szokásrendszer. (A vasárnapok nem részei a böjtnek.) A hagyomány szerint húst, zsíros ételt ezekben a hetekben nem fogyasztottak, olajjal, vajjal főztek. Nem csupán a testi egészség védelme volt a cél, fontosabb szempont volt a lelki gyógyítás, illetve a test és lélek egységének erősítése.

Időnként nem árt, ha egy-egy napra gyümölccsel enyhítjük éhségünk, ahogy Siklósi Vilmosné is teszi - ZH fotó: Ohr Tibor

Időnként nem árt, ha egy-egy napra gyümölccsel enyhítjük éhségünk, ahogy Siklósi Vilmosné is teszi - ZH fotó: Ohr Tibor

 

 

Manapság számtalan magazin kínál különféle eligazításokat, ötleteket a böjtöléshez, a kúrákat az egészség, a szépség, a fiatalság megóvására ajánlják.

Tovább 

Hozzávalók
(2 db 26 cm-es sütőformához:)

A tésztához:
1 kg búzaliszt (BL55)
10 deka porcukor
10 deka vaj
60 g friss élesztő
12 g
2 db tojás
440 ml tej (2,8%-os)
10 g bourbon vaníliás cukor
2  citrom reszelt héja
A töltelékhez:
20 dkg marcipán
1/2 kg lecsurgatott meggybefőtt
A kenéshez:
2 tojás


Elkészítés:

1. Kilisztezünk vékonyan egy 26 cm átmérőjű csatos tortakarikát.

2. Az összes hozzávalót mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.

Tovább 

Hozzávalók:

28 dkg liszt, csipet só
1 cs. sütőpor
14 dkg zsír
10 dkg kr. cukor
1 vaníliás cukor
a tojás sárgája
fél- egy dl tej

A lisztben elkeverem a sütőport, belemorzsolom a zsírt, mehet bele a tojássárga, a cukor, vaníliás cukor, só, és először kevés tejjel( majd ha kell még adok hozzá) nyújtható linzertésztát gyúrok. NAgyon vékonyra
nyújtom (késélnyi vastag), régi hagyományos linzerszaggatóval szaggatom, fele tele, fele lyukas, HA kihűlt jó kis házilekvárral összeragasztom a teliket a lyukassal.

Utolsó hozzászólás

Von Dániel üzente 12 éve

Ezt Te csináltad ? Akkor ügyes vagy ! Finom lehetett !

Tovább 

Spenótos lasagne (Húsmentes)
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag száraz lasagne tészta
2 csomag mirelit spenót
0,5 kg túró
kb. 4 dl tej
3-4 evőkanál liszt
2-3 evőkanál olaj
15-20 dkg sajt (pl. Parmezán) a tetejére
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál (fehér)bors
ízlés szerint só

A spenótot kiolvasztjuk és lassú tűzön főzzük, hogy egy kicsit elfője a levét. Belekeverjük a finomra elmorzsolt túrót.

Tovább 

2 kanál lisztet, 1 tojást, kb. 1 dl tejet, kis vizet, sót, borsot, 5 dkg reszelt sajtot sűrű palacsintatésztává kevertem és ebben megforgattam a besózott kis haldarabkákat.

Forró olajban nagy lángon pirosra sütöttem.
Kukoricás vagy sima párolt rizzsel, tartárral, vagy könnyű zöldsalátával, paradicsommal is finom.

 

 

Kelt tészta:

50 dkg liszt
1 egész tojás
1 toj sárgája
6 dkg cukor
5 dkg vaj, v. margarin
2,5 dl tej
4 dkg élesztő
kis só

A tejből félreteszek kicsit( kb. 2-3 kanál), a többihez adok a kanál cukrot, és felfuttatom benne az élesztőt. A lisztet kicsit megsózom, beleütök egy tojást, bele a maradék cukrot, a felolvasztott margarint, majd az élesztős tejet és jól kidagasztom. Nem szoktam vele pacsmagolni, vagy sorrendeket betartani, jó szokott lenni.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu