Gasztro Blog: 2011. június

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei - 2011. június


 Kicsit macerás, de finom, és látványos.
Hozzávalók:12 nagy, sós palacsinta, kb 30 dkg főtt, sovány hús, 3 evőkanál tejföl, 3 tojás, só, vegeta, bors, liszt, zsemlemorzsa, étolaja mártáshoz:1 mirelit spenót, 3 gerezd fokhagyma, kis tej, liszt.Elkészítés:A főtt marhahúst ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel, 1 tojással és fűszerezzük. A kisütőtt palacsintákra kenjük az egyveleget, összegöngyöljük őket egyenként, majd a rántott húshoz hasonlóan bepanírozzuk és forró olajban kisütjük a tésztakorongokat.A spenőtból tejjel, a zúzott fokhagymával, sóval, besűrítve kis liszttel, elkészítjük a mártást.

Tovább 

Elkészítése:

1/2 l vizet forraljunk fel, majd öntsünk le vele, és hagyjunk ázni 2 teáskanál zöld teát pár percig. Áztassunk be 1,5 liter nagyon meleg 1 marék menta és két marék citromfű levelet. (A legjobb frissen,a  kertből szedve). Ha kihűlt, tegyünk bele 6 kanál mézet, majd öntsük hozzá a kihűlt zöld teát.  Jegesen is fionom!

 

Hozzávalók:

12 db vastagabb, kisütött palacsinta, 2 evőkanál cukor, egy tábla (10 dkg) étcsokoládé vagy ét tortabevonó, 4 nagy evőkanál baracklekvár, 3 tojásfehérje, némi sütőmargarin.
Elkészítés:A kisütött palacsintákat vastagabb csíkokra vágjuk, majd elkeverjük a lereszelt csokival, a cukorral és a lekvárral. Majd óvatosan hozzákavarjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Diónyi margarinnal kikent jénai vagy tűzálló agyagtálba öntjük a keveréket, s forró sütőben 15 percig sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt,
  • fél kiló vaj,
  • 4,5 dl tejföl,
  • só ízlés szerint,
  • 3 tojás,
  • 10 deka  élesztõ
  • 25 deka reszelt sajt
Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beletesszük a sót, pici tejjel felfuttatott élesztõt, 2 egész tojást+ 1 sárgáját, a sajt nagyobb részét, tejfölt. Összegyúrjuk közepesen lágyra, majd kelesztjük 20 percig. Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk öszehajtogatjuk, negyed órát hagyjuk állni, majd újból nyújtjuk, hajtjuk.
Újabb negyed óra múltán nyújtjuk, megvagdaljuk a tetejét, kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojás fehérjével és megszórjuk sajttal

Elõmelegített, forró sütõben kisütjük.

Tovább 

 6yonawvg

13 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

UIBOqL satoatbzoysm, [url=http://wiypttnvdfty.com/]wiypttnvdfty[/url], [link=http://oppkvxqunlay.com/]oppkvxqunlay[/link], http://lxmlvrhxdpsv.com/

Utolsó hozzászólás

Lovas Éva üzente 13 éve

Nagyon köszönjük! Finomnak és egyszerűnek tűnik! Amit nem egészen értek: a két féle töltelékes részt végül külön-külön sütjük, vagy majd egymásra tesszük?

Hozzávalók

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 nagy konzerves sűrű paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma, oregánó, bazsalikom, só, kakukkfű, 1 szem szegfűszeg
  • 30 dkg darált zsírszegény pulykahús
  • egy evőkanál étolaj
  • egy csapott evőkanál liszt 
  • 1 tojás sárgája
  • 1 maréknyi kockára vágott répa, zöldborsó, kukorica (kerülhet bele bébicukkini is felkockázva)
  • 1 nagyobb kemény paradicsom kockákra vágva
  • 50 dkg mirelit vajas/leveles tészta




Elkészítés: Az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát 1 kanál étolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst.

Tovább 

Hozzávalók:

 

  • Fél kilónyi tészta
  • fél csésze paradicsommártás
  • 2-3 nagy gerezd fokhagyma
  • olívaolaj.

 

 

Elkészítés:


A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott fokhagymával, megspriccelem az olivaolajjal. A sütőben szépre sütöm.

Hozzávalók:
  • 1 bögre joghurt vagy kefir
  • 1 bögre cukor + a szóráshoz porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 bögre liszt
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • nem egészen fél bögre laj
  • nem egészen egy bögre aprított gyümölcs

Egy tálban keverd el a joghurtot, a cukrot és a tojást, majd lassan csorgasd hozzá az olajat. Ezután dolgozd hozzá a liszttel elkevert sütőport is.

Egy közepes tepsit kenj ki vajjal, és öntsd bele a tésztát. A gyümölcsöket szeleteld fel, és forgasd kevés lisztbe, majd szórd a tésztába - így nem süllyed majd le a tepsi aljára.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 ml mascarpone
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 40 dkg széles metélt
  • 15 dkg főtt spenót


ELKÉSZÍTÉS:

 

Közepes méretű nyeles serpenyőben olvaszd meg a vajat, tedd bele a fokhagymát, és 2 percig pirítsd. Add hozzá a krémsajtot és a parmezán sajtot, és keverd egyenletesre. Lassú tűzön kavargatva főzd meg. Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, főzd meg benne a széles metéltet, majd csurgasd le. A főtt, leszűrt spenótot és a metéltet add a krémkeverékhez, jól rázd össze, és azonnal tálald.

Tovább 

Tegyünk 2-4 fej bodzavirágot egy teáskannába és öntsünk le forrásban lévő vízzel. Fedjük le és hagyjuk 10 percig ázni. Ezután szűrjük le, és ha kihűlt  fogyasszuk. A tea természetes édes íze nem kíván utóízesítés, de aki a nagyon édes ízeket szereti, mézzel tovább édesítheti.

A bodzavirág teát változatosabbá lehet tenni, menta vagy citromfű hozzáadásával.

Hozzávalók:

  • 25 – 30 dkg füstölt húsos szalonna
  • egy nagy vöröshagyma
  • 4 szem krumpli
  • 25 – 30 dkg lebbencs tészta
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • só, bors, vegeta, gulyáskrém

 

Elkészítés:

  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a bográcsban lassú tűz fölött pirítjuk. Pár perc után (nehogy a szalonna barnára égjen) egy közepes fej apróra vágott hagymát teszünk hozzá, és üvegesre pároljuk.
  2. 10-15 perc után levesszük a tűzről, belekeverünk egy kávéskanálnyi pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, és rögtön mehet is bele 4 közepes nagyságú, apró kockára vágott krumpli.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Nagyon tetszik a klubod!

Tovább 

 

Hozzávalók

  • 15 dkg édesburgonya
  • Negyej kelkáposzta
  • ½tk japán szójaszósz (redukált sótartalmú)
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 db tojás

 

Elkészítés

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, falat-nagyságú kockákra aprítjuk. Forró, sós vízben puhára főzzük (kb 8 perc).
  2. Közben felaprítjuk a lilahagymát, megmossuk a kelkáposztát, majd felszeleteljük.
  3. Egy lapáttal kivesszük a puhára főtt burgonya kockákat, lecsurgatjuk, és ugyanabban a vízben 2 percig átfőzzük a kelkáposzta csíkokat.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű tészta
  • 2 dkg vaj
  • 80 dkg cukkíni
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejszín
  • 3 dkg sovány sajt

 

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztát bő, sós vízben főzd puhára. A vajat lábosban olvaszd meg, dobd rá a kockára vágott cukkínit, és másfél dl vízzel öntsd fel. A zúzott fokhagymával ízesítsd. Mérsékelt tűzön 15 percig fedő alatt puhítsd. Ezt a főzetet vegyítsd el a leszűrt tésztával. A tojássárgáját a tejszínnel keverd el, és add hozzá a zöldséges tésztához.

Tovább 

25 dkg fehér bab, 1 fej hagyma, 2 paradicsom, 2 pepperoni paprika, fél csokor petrezselyemzöld, 3 főtt tojás, 1 doboz fekete olajbogyó, 5 1/2 kávéscsészényi ecet, 1 kis kávéscsészényi olivaolaj, só


Előző este beáztatom a babot, majd másnap puhára főzöm. A hagymát vékony karikákra vágom. A paradicsomot és a pepperonit apróra vágom, megvagdalom a petrezselymet és összekeverem a babbal. Sózom, hozzáadom az olivaolajat és az ecetet. Felszeletelem a keménytojást és a fekete olajbogyókkal együtt díszítésre használom.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 25 dkg sima liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg  sütőmargarin
  • 1 egész tojás
  • 1 kanál só
  • 2,5 dkg élesztő

 

A tetejére:

  • tojás
  • reszelt sajt
Elkészítés:

A lisztttel elkeverjük az élesztőt (belemorzsoljuk), majd az összes hozzávalókat összedolgozzuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.

Másnap 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával, megszórjuk reszelt sajttal. Kikent, lisztezett tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 közepes padlizsán
  • 1 citrom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • fehérbors

 

ELKÉSZÍTÉS:

A padlizsánt vágd karikákra, sózd meg, majd 30 percig hagyd állni. Utána vízzel öblítsd le, majd rácsra téve csöpögtesd le. Az olívaolajat hevítsd fel, majd a padlizsánszeletek mindkét oldalát süsd készre. Újra csöpögtesd le, majd hűtsd. Közben csavard ki a citrom levét, locsold meg vele a padlizsánokat, majd húsz percig pihentesd, hogy jól magába szívja az ízt.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Nagyon tetszenek a klubjaid!

Tovább 

Hozzávalók:

 

  • 25 dkg szeletelt csiperkegomba
  • fél kiló pizzatészta
  • fél csésze paradicsommártás
  • 10 dkg szeletelt mozzarella.

 

 

Elkészítés:

 

A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Megspriccelem olívaolajjal, majd a sütőben szép pirosra sütöm.

25 dkg szójabab, vagy csicseriborsó, 4-5 gerezd fokhagyma, késhegynyi sütőpor, 1/2 kk fűszersó, só, olaj, kis őrölt paprika.


A szóját, vagy a csicseriborsót vízben puhára főzöm, majd leszűröm. Húsdarálón ledarálom, majd elkeverem a szétnyomott fokhagymával, a sütőporral, a sóval, a fűszersóval, paprikával, és 2-3 kanálnyi olajjal. A keverékből nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, forró olajban szép barnára sütöm, majd lecsepegtetem őket.

Tovább 

Hozzávalók:


  • 40 deka  darált hús
  • 2 vöröshagyma
  • pirospaprika
  • vegeta
  • kis majoranna
  • 20 + 5 dkg sajt reszelve
  • 2 kukoricakonzerv
  • krumplipüré
  • 4 tojás

 

Elkészítése:


A húst a hagymával és a fűszerekkel ízesítve pörköltnek elkészítjük. Közben a - jó sűrűre készetett - krumplipürét összekevrjük a tojásokkal, és a felét kivajazott, zsömlemorzsával megszórt mély tepsibe terítjük. Megszórjuk a fele reszelt sajttal , erre jön a fele kukorica, majd a pörkölt, aztán  a második adag sajt, kukorica, és krumpli.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 8 dl joghurt (esetleg kefir)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 teáskanál felaprított kapor
  • 1 teáskanál felaprított petrezselyemzöld
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 kötzepes krumpli
  • 3 tojás
  • 2  közepes uborka
  • 3 kisebb piros retek
  • 1 zöldhagyma, szárával

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk. A tojást keményre főzzük.

A joghurtot egy lábasban simára keverjük az olívaolajjal, a zúzott fokhagymával, a kaporral és a petrezselyemzölddel.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 1/2 l tej
  • 3 filter fekete vagy zöld tea
  • 2 evőkanál nádcukor
  • fahéj
  • 1/2 vanília rúd, esetleg helyette, 1 csipetnyi kristályvanillin, vagy vanília aroma
Elkészítés:

Forrald fel a tejet, majd 5 percre tedd bele a teát. Ízesítsd a nádcukorral, a fahéjjal és a vaníliával.

Hozzávalók:


tortának való piskóta alap (kész, vagy házi készítésű)


  • 3 nagyobb narancs
  • 3 egész tojás
  • 8 púpozott evőkanálnyi porcukor
  • 1 dl édes fehér bor
  • 15 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál liszt

 

 

Elkészítés:

Egy narancs héját lereszeljük és a borba tesszük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a narancshéjas bort, majd gőz fölött, esetleg a platnin, hagyományos módon, óvatosan, egészen kis lángon, állandóan kevergetve sûrûre fõzzük.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:
  • 25 dkg zellergumó
  • 1citrom leve
  • 30 dkg alma
  • 10 dkg dióbél
  • 1 dl kefir
  • 1 dl tejföl
  • mustár ízlés szerint
  • 1 fej fejes saláta
Elkészítés:

A zellert meghámozzuk, gyufaszál vékonyságú, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A megtisztított almát vékony metéltre vágjuk, szintén meglocsoljuk citromlével. A dióból néhány szemet félreteszünk díszítésre, a többit durva darabokra vágjuk. A kefirből és a tejfölből a mustárral, sóval, őrölt fehérborssal tartármártásszerű öntetet készítünk.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 2 kis cukkíni
  • 30-40 dkg gomba
  • 4 közepes krumpli
  • 1 kis brokkoli rózsáira szedve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek curry por
  • 5 nagy evőkanál szójaszósz
  • 1,5-2 dl kókusztej (narancslével is finom, de az egészen más íz)
  • só ízlés és szükség szerint
  • kis  olaj
Elkészítés:

A cukkínit, a krumplit kockákra, a gombát cikkekre, a brokkolit kisebb darabokra vágjuk. Egy mélyebb serpenyőben a gombát olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget is.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg rama sütőmargarin
  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 15 dkg reszelt sajt (a tésztába)
  • 3 teáskanál só
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • reszelt sajt
Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy csipet sajtot teszünk rá. Aranysárgára sütjük.

Hozzávalók:


  • 8 szikkadt kifli
  • 4 tojás,+2 fehérje
  • 5+1 kanál kristálycukor
  • 4 cs vaniliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 deka  vaj
  • 6dl tej
  • 1 bögre magozott meggy
  • 1 kanál zsemlemorzsa

 

Elkészítése:


A kifliket karikára vágjuk, a tojásokat szétválasztjuk.A sárgáját a kristálycukor felével és a vaníliás cukorral kikeverjük. A fehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A tejet meglangyosítjuk a citrom reszelt héjával, majd apránként a tojássárgájához adjuk.

Tovább 

Hozzávalók:


  • fél kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 kg alma
  • 3 dkg zsír, vagy vaj
  • fél dl tejföl
  • 1 tojás, só
  • 1 citrom

 

  • esetleg fahéj, vaníliás cukor

 

Elkészítése:


A lisztből, tojásból kevés vízzel tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, metéltre vágjuk , sós vízben kifőzzük és alaposan lecsepegtetjük. Egy zsírral vagy vajjal kikent tűzálló tál vagy tepsi aljába tesszük a tészta felét. Az almát lereszeljük, megcukrozzuk és egy citrom héjával, esetleg levével ízesítjük.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 1 kg újkrumpli
  • negyed kiló túró
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 csomag kapor
Elkészítés:

A megpucolt, felaprított újkrumplit sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult,  lecsöpögtetve tűzálló tálba tesszük. A túrót elkeverjük a vajjal, ráterítjük a krumplira meglocsoljuk a tejföllel, megszórjuk apróra vágott kaporral, majd sütőben szép pirosra sütjük.

Kis reszelt sajtot is szórhatunk rá, a tetejére, de, akár, a túró alá is.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • fél mokkáskanál só
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg rama sütőmargarin
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • Töltelékhez:
  • 8 dl meggylé
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • fahéj
  • 1 l magozott, lecsepegtetett meggy
  • A tetejére:
  • 1 tojás
  • A tepsi kenéséhez:
  • olaj vagy rama  sütőmargarin
Elkészítés:

A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A meggyléből  a cukorral és a pudingporral krémet főzünk, teszünk bele fahéjat ízlés szerint, majd belekeverjük a meggyet.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 7+ 1 púpozott evőkanál cukor
  • 1/2 l  + 2,5 deci tej
  • 1 teáskanál zselatinpor
  • 1 kis tejföl (zsírdús!)
  • nescafe7
  • rum - kb 1 deci,  de ízlés, és a fogyasztók életkora szerint....
  • kakaópor
Elkészítés:

A pudingot az utasítás szerint, fél liter tejjel, 7 kanálnyi cukorral megfőzzük, főzés közben a forró tejbe belekeverjük a zselatint. Amikor már nem teljesen forró, habverővel hozzákeverjük a tejfölt.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu