Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávakók:
* 20 dkg cukor
* 7-8 hámozott, kimagozott alma
* 1-2 marék vágott dió
* 2-3 kanál cukrozott narancshéj
* 2 marék mazsola
* 2 evőkanál fahéj
A piskótához:
* 4 tojás
* 2 evőkanál víz
* 16 dkg cukor
* 16 dkg liszt
* 1 csomag sütőpor
esetleg tejszínhab
Elkészítés:
Egy kör alakú edényben – jénaiban – felolvasztunk, karamellizálunk 20 dkg cukrot. Ha kész, körben belerakjuk a kimagozott almákat, rászórjuk a narancshéjat, a diót, a mazsolát, meghintjük a fahéjjal, és előmelegített sütőbe toljuk 20 percre letakarva.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítése:
A lencsét és a kockázott bacont a vízzel felöntöm, majd teszek hozzá sót, ételízesítőt, és fedő alatt puhára főzöm. A hagymát zsíron megpirítom, majd hozzáadom a lisztet. A meleg rántásban
elkeverem a kis vízzel felhígított tejfölt, és az egészet beleöntöm a levesbe, majd
összeforralom.
|
|
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A
tésztára kenem a paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szeletelt
ajókákat, megszórom vágott kapribogyóval és oreganoval, majd elosztom
rajta a szeletelt mozzarellát, és mehet a sütőbe.
Hozzávalók:
4 padlizsán,
2 közepes fej hagyma,
olívaolaj,
20deka vaj,
só,
őrölt bors,
kis bazsalikom,
kakukkfű
2 csokor petrezselyem,
1/2 kg gomba,
2 natúr, vagy zöldfűszeres krémsajt,(20-25 deka)
25 deka reszelt ementáli, vagy fütölt sajt
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a padlizsánt, majd hosszában vágjuk ketté. A közepüket vájjuk ki, sózzuk be, és hagyjuk állni. Közben a vajon dinszteljük meg üvegesre az apróra vágott hagymát, és tegyük rá a vékonyan felszeletelt gombát.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 kg szilva
1 kg cukor
+ esetleg:
kis vanília
fahéj
Egészséges, nem túl érett szilvát válasszunk. Keressünk egy magas tepsit (vagy olyan lábast ami még befér a sütőbe) ebbe rakjuk a kimagozott szilvát, majd elkeverjük a cukorral és igény szerint a fűszerekkel. Lefedve - alufólia - egyenletes, lassú tűznél 3/4- 1 órán át a sütőben hagyjuk. Végül üvegekbe töltjük, kis tartósítót teszünk a tetejére, majd lekötve száraz dunsztba rakjuk.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 pohár vaníliás jégkrém, fahéjas alma gyümölcstea, 1/4 pohár tej, ízlés szerint fahéj
Elkészítése:
Készítsük el a teát a szokott módon , majd ha kicsit lehűlt a tea, tegyük bele az összes hozzávalót egy mixerbe, és néhány perc alatt turmixoljuk össze. Kész is!
Hozzávalók
a tésztához: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 3 tojás, víz
a sziruphoz: 1 kg kristálycukor, 1 citrom leve, annyi víz, hogy a cukrot elfedje, olaj, aprított dió
Elkészítése: Elkészítjük a szirupot: a cukrot egy nagy lábasba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje. Felforraljuk pár percig állni hagyjuk, majd a citromlét. A margarint egy jókora edényben megolvasztjuk, kb egy bögre vizet hozzáadva forraljuk. Beleöntjük az összes lisztet, és takarékra vesszük a lángot.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
HOZZAVALOK
babapiskóta,
vaníliás cukor,
cukor,
mascarpone,
vaj,
csoki,
tojás,
kávé,
kakaopor
EgY tal aljaba rakjuk a piskótat, meglocsoljuk kávéval. A csokit felolvasztjuk pici vajjal, ráöntjük a piskóta tetejére. A mascarpone-t 1 tojás sárgájával és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverjuk. Ezt kenjük a tetejére. Végül hintsuk meg kakaoporral.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
a töltelékhez
1 zsömle,
1 tojás,
1 pici fej nagyon apróra vágott hagyma,
só,(vegeta)
örölt bors,
majoranna,
petrezselyemzöld;
a leveshez
4 karalábé,
2 szál sárgarép,
1 fehérrépa,
1 kis tejföl,
1 ek (liba)zsír,
1 ek liszt,
só, (vegeta),
petrezselyezöld
Először elkészítjük a tölteléket: forralt tejben (ha nincs, lehet vízben is) megáztatjuk, majd kinyomkodjuk a zsemlét, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Még puha, "tejes" zöld dió, amin, ha megszúrjuk, átszalad a tű.
1 kg gyümölcshöz 30 dkg cukor és tartósító: nátrium benzoát, vagy szalicil
Az érett őszibarackokat kiamgozzuk, több darabravágjuk, héjával együtt feltesszük főzni. Mikor már puha, hozzáadjuk a cukrot, és még kb 1/4 órát főzzük. Üvegekbe szedjük.
A meleg, de nem forró sütőbe tesszük a lekötetlen üvegeket, és ott hagyjuk 6-8 órán át. A teteje ezalatt bebőrösödik.
HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt, 1 csomag friss élesztő, 1/8 l langyos víz, 1/8 l meleg víz, 1/2 tk só, olaj, 1 tojássárgája, 1 tk cukor, 1 tk olivaolaj, 1 ek víz.
ELKÉSZÍTÉSE
Langyos vízben felfuttatom az élesztőt, egy nagy tálba teszem a lisztet és kézzel fellazítom. A közepébe egy mélyedést nyomok és beleöntöm a keveréket. A szélére szórom a sót. Középről kiindulva az élesztőt elkeverem a liszttel, meleg vizet öntök hozzá, először keverem, majd gyúrom.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Öntsünk
le 25g trópusi gyömülcsteát 1 liter 100 C fokos vízzel, és hagyjuk
állni 10 percig.Ezután vegyünk egy jó maréknyi szárított egzotikus
gyümölcs mixet (papaya, ananász, kókusz, stb.) és öntsük bele a forró
teába. Várjunk pár percet amíg a gyümölcsdarabok fepuhulnak, és
kiengedik ízüket. Így már eléggé édes is lesz a tea, cukrozni sem
kell.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg gyümölcsre:
40 dkg cukor
ízlés szerint fahéj
A még nem egészen érett gyümölcsöt néhány helyen megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel. A cukorból - fahéjjal - a szirupot megfőzzük, és a gyümölcsre öntjük. Lekötés után 10 percig dunsztoljuk, a vízben hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók:
1 vékonyabb kígyóuborka,
2 nagy kaukázusi kefír,
1 nagy csomo kapor,
6 gerezd fokhagyma,só,
pár csepp olíva olaj
Elkészítés:
Meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk az uborkát. Megsózzuk, hozzá keverjük a tört fokhagymát, és összekeverjük a kefírrel meg az olajjal. Hozzáaduk a finomra vágott kaprot.
Közvetlenül fogyasztás előtt kell készíteni, mert ha áll, az uborka levet ereszt.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók: (maradék) főtt rizs, 1-2 tojás, zsemlemorzsa, fűszerek (Majoranna, fokhagyma bőven, apróra vágott hagyma, őrölt paprika, só vagy vegeta)
Ha megmarad a rizs, jó ötlet, de kipróbálásképp is érdemes elkészíteni, direkt e célra főzött rizzsel. A hozzávalókbó keverjünk formázható masszát. Ha túl lágy, és ragadós, kis morzsát bele is szórhatunk.
2 kanál segítségével formázzuk meg, forgassuk meg zsemlemorzsában és forró olajban süssjük ki.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
5 kg érett hámozott paradicsom
1/2 kiló hámozott savanykás alma
2 nagy vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 dkg egész fahéj
2 dkg szegfűszeg
1/4 kiló cukor
2 dl ecet
2 ek mustár
só
bors
Az összetevőket - a cukor és az ecet kivételével - jól összefőzzük, botmixerrel pürésítjük. Végül beletesszük cukrot és az ecetet, és lekvár sűrűségűre főzzük. Kis üvegekbe rakjuk, szárazgőzbe tesszük. Lekötéskor a tetejére kis szalicilt vagy nátrium benzoátot teszünk.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A szoksásos módon palacsintát sütünk, majd egy tálon egymásra kezdjük rétegezni őket. Az elsőre óvatosan félig puhult vaniliás jégkrém jön, rá palacsinta, erre enyhén pépesített idénygyümölcs, kis mézzel megcsorgatva, (ha nincs otthon, lehet porcukrot is használni) majd palacsinta, és újra jégrém. Folytassuk, míg el nem fogy, vagy, ha túlságosan magas lenne a torony, készítsünk inkább még egy "rakást". A gyümölcs helyett télen használhatunk lekvárt, de akkor nem kell a méz.
Hozzávalók:
1tojás,
kis langyos víz,
1 bő teáskanál só,
fél kg liszt,
2 teáskanál cukor,
1/2 cs. élesztő,
kis vaj
Elkészítés: az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk, hogy rugalmas masszát alkossanak, majd cipót formázva, közepesen meleg sütőben megsütjük.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk darabokra, és a krumpli kockákkal együtt az előzőleg 2 leveskockával felforralt 1, 5 liter vízben főzzük kb. 10 percig. Közben a cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le, és szeleteljük fel.
A cukkini karikákat adjuk a leveshez, és főzzük további 5-8 percig.
13 éve | Háner Lászlóné | 1 hozzászólás
„Lecsót a keceléből” Hagyományőrző Fesztivál Zsámbokon 2011. augusztus 13-14.
Hagyományörzés, tisztelgés az egykori mindennapok előtt a Lecsót keceléből Fesztivál.
Sokan kérdezik: Mit jelent a fesztivál neve? A kecele a helyi népviselet része. Ebbe a köténybe gyűjtötték őseink a kertben a lecsóhoz szükséges alapanyagot. A kacó, kecele, pruszlik, fékető, galáris a ládafiák féltett kincsei, a népviselet jellegzetes ruhadarabjai. A zsámboki emberek ma is őrzik - jórészt palócos gyökerű- hagyományaikat, a lakodalmast is évszázados szokások szerint ülik meg. A falu dalai, táncai napjainkban is élnek, s az ünnepeken előkerülnek az apró virágmintás rakott szoknyák.
Hozzávalók:
1 l üveghez:
5 evőkanál cukor, 2 citrompótló.
A gyümölcs szinte bármi lehet
A megmosott gyümölcsöt lecsurgatjuk. Az üvegbe soronként tesszük, s közben egyenletesen cukrozzuk. Lehete beletenni szegfűszeget (pl a meggyhez, szilvához), vaníliarudat (a sárgabarackhoz, cseresznyéhez egreshez), vagy fahéjat (szilvához, ribizlihez). A tetejére citrompótlót teszünk. Feltöltjük szódavízzel, és azonnal lekötjük.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A mozzarellákat lecsepegtetem, felszeletelem, majd szitára téve ököllel kinyomkodom belőle a maradék nedvességet is. A mozzarellaszeleteket ráhelyezem a kihúzott tésztára (egy kb.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg zöld dióhoz számítva:
10+ 5 szegfűszeg
5 nagyobb darab fahéj
1 rúd vanília
1/2 kg cukor
tartósítószer
A dió alsó és felső végéből egy vékony szeletet levágunk, a héját több helyen megszurkáljuk. 8 napig áztatjuk, minden nap cserélve rajta a vizet. Az utolsó nap forrásban lévő vízbe tesszük, a 10 szem szegfűszeggel, és 25 percig forraljuk. Leszűrjük, hideg vizet öntünk rá. Másnap kivesszük a léből, és leitatjuk a vizet róla.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A tejszínt elkeverjük 3/4 liter vízzel és hozzáadjuk a gombát. Kb. 10 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval, petrezselyemmel ízesítjük. Közben a sajtot lereszeljük. Ha a gomba megpuhult, a sajtot is belekeverjük.
Hozzávalók: 2 pohár víz, édesítő, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1,5 teáskanál reszelt citromhéj, 6 teáskanál (vagy 5 filter) zöld tea, 4 teáskanál friss citromlé.
Elkészítése: Tedd 2 pohárnyi vizzel az édesítőt, (még jobb, ha stevia levelet használsz) az őrölt gyömbért, és a reszelt citromhéjat egy közepes lábosba, majd forrald fel. Amint forrni kezd vedd alacsonyabbra a hőfokot, és közepes lángon főzd még 7-8 percig. Ezután vedd le a tűzről, és ha kicsit hűlt tedd bele a zöld teát.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
egy zacskó spagetti (0,5 kg), 1 pohár natúr joghurt (150 g), 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g), 1 tömlős sajtkrém, 2 evőkanál liszt, 8 dkg sütőmargarin, 20 dkg trappista, késhegynyi őrölt szerecsendió, bors, só, 2 dl tej.Hozzávalók:
Fél kg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg puha juhtúró, 1 tojássárgája
Elkészítés:
Felolvasztom a margarint, majd krémesre keverem benne a sajtot. A liszttel egy tásztát gyúrok belőle. Dió mérető adagokra osztom és egy kikent sütőlemezre helyezem. Lekenem tojássárgájával és közepesen meleg sütőben megsütöm
HOZZÁVALÓK:
2 bögre cukor,
2 bögre liszt,
5 egész tojás,
1 bögre olaj,
1 púpos teáskanál szódabikarbóna,
3 evőkanál őrölt fahéj,
10 alma
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a lisztet olajat
szódabikarbónát fahéjat hozzáadjuk. Az almát vékony szeletekben, csíkokban, kis jkockákban, vagy a legnagyobb lyukú reszelőn ( amineka máésik fele nokedli szaggató) lereszelve belekeverjük.
Előmelegitet sütőben lassú tűzön sütjük, közben villával sütés próbát végzünk.
Hozzávalók:
9 közepes, megtisztított pitypang levél, (esetleg helyette 2 nagy saláta levél)
1 sárgadinnye,
9 ek balzsamecet,
2 ek szója szósz,
1 ek olíva olaj,
1 kis doboz tejföl,
1 mk instant kávé
2 ek tej
Elkészítés:
A sárgadinnyét hámozzuk meg, vágjuk kb 1-1,5 cm-s kockákra.
Keverjük össze az ecettel és a szója szósszal, valamint 1 ek olíva olajjal, és hagyjuk állni 20 percet.
Míg áll, a pitypang leveleket mossuk meg, csöpögtessük le alaposan, és szedjük ki a középső eret, majd tépjük egészen apróra.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Érett, de még nem puha gyümölcsöt válasszunk hozzá!
A sárgabarackot válasszuk ketté, magozzuk ki. A fél barackokat edénybe rakjuk, s hideg citromos vizet öntünk rá, hogy a levegőn ne barnuljon meg. Azért, ne áztasszk túl soká, mielőbb, rakjuk az előkészített üvegekbe. Szépen ilelsztve, szorosan, de nem erőltetve rakosgassuk. A legfelső sor az üveg peremétől kb 1 cm-re legyen.
Készítsük el a szirupot: 1 l vízhez 70 dkg kristálycukrot teszünk, s összeforraljuk.
Szedvicsekhez, töltött húsokhoz, omletthez, használom.
Hozzávalók: 2kg padlizsán, 1 kg paprika1/2, kg paradicsom, 3 fej
vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál apróra szelt bazsalikom,
ízlés szerint só, 3 dl olíva, vagy jó minőségű napraforgó étolaj.
A padlizsánokat, sütőben, vagy vaslapon, mindkét oldalán kicsit
megsütöm. Csak addig, amíg a bőre ráncosodni kezd. Ekkor műanyag, vagy
fakéssel lehúzom a bőrét, és kockára szelem. A fémtől, megbarnul.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Tészta
Krém
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kétfelé választjuk. A pudingot
a 2,5 -3 deci tejjel - tehát az előírtnál kevesebbel - megfőzzük és még melegen belekeverjük a tejfölt meg a kockára vágott
barackot.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás