Gasztro Blog: 2011. október

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei - 2011. október

Hozzávalók

(4 személyre:)

 

2 nagy padlizsán

30 dkg sajt

1 csokor friss bazsalikom

1 nagy paradicsompüré

pici őrölt fehér bors

pici oregánó

olívaolaj

reszelt parmezán (vagy más aromás sajt)


Elkészítés

 

A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk, hosszában kb. fél cm vékony szeletekre vágjuk. Besózzuk és félretesszük lecsöpögni. Közben felszeleteljük vékonyan a mozarellát is. A bazsalikomot megmossuk, a leveleket lecsipkedjük, felaprítjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

1 kg csalán,

 

6 gerezd fokhagyma,

2 kis tejföl,

3 ek liszt,

só,

bors,

ecet

 


Elkészítése:

A fiatal csalánt megforrázzuk és sós vízben a fokhagymával együtt
megfőzzük. A tejföllel és liszttel eresztéket készítünk, hozzáadjuk, és 10 percig főzzük. Sóval, borssal és cettel ízesítjük

 

Utolsó hozzászólás

Lovas Éva üzente 12 éve

És, lehet ám még szedni! Már, persze,a hol amúgy van... de nálunk vanm, s épp tegnap szedetm teának egy adagot... szóval, nézzetek körül, és ragadjátok meg az alaklamat, hogy még "zöldellőn él" a természet, nincs fagy...

 

network.hu

A rooibos tea ásványi anyagokban igen gazdag, de cserzőanyag tartalma alacsony. Továbbá antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja a szervezet öregedési folyamatait. A zöld rooibos teát kevesebben ismerik, pedig kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint fermentált fajtája. De akár melyiket is választjuk, minden napszakban azt nyújtja amire az emberi szervezetnek szüksége van: reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este pedig nyugtató hatása van. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy nem csak hagyományosan forró italként, hanem hidegen, jeges teaként is kiváló ízű és pozitív hatású. 

Évente nagyjából 8000 tonna rooibos teát állítanak elő, aminek a fele Dél-Afrikán kívül kerül forgalomba.

Tovább 

10 dkg szárított, tisztított csipkebogyót öntsünk le  7 deci minőségi, félédes vörösborral. Hagyjuk ázni 2 hétig, majd szűrjük le. Napi két decit, , többszörre elosztva, érdemes fogyasztani belőle.

Egészséges, immunerősítő, segíti az emésztést és szabályozza a vérkeringést.

 
Hozzávalók 12 darabhoz: 1 tojás, 15deka liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, késhegynyi só, cukor.

 

A kisütéshez olajat használunk.

 

 

A tojásokat a cukorral, a sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot, és habverõvel jól kidolgozzuk úgy, hogy ne legyen csomós. A palacsinta tészta híg, tejszínsûrûségû legyen. Ha nagyon sûrûnek találjuk, tejjel vagy szódavízzel hígítjuk. Jó ha elõbb próbasütést végzünk.

Tovább 

Hozzávalók:

30 dkg liszt,

20 dkg vaj

20 dkg porcukor,

15 dkg dió,

1 tojás + 3
tojássárgája,

1 citrom héja,

fahéj


A lisztet, vajat, porcukrot és a tojások sárgáját összegyúrjuk. Őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal ízesítjük, hozzákeverjük a darált diót. Kinyújtjuk és kerek formával (nagy pogácsaszaggatóval) kiszaggatjuk. Megkenjük a felvert tojással, és kivajazott tepsiben, közép - meleg sütıben, megsütjük. Vigyázzunk, nehogy megégjen!

Hozzávalók:

 

  • Fél kiló tészta
  • pizzamártás, vagy ketchup
  • 25 dkg jófajta kolbász (gyulai, csabai stb)
  • 25 dkg sajt
  • 1 kk bazsalikom
  • 3 kk oregano

 

Elkészítés:

A vékonyan mártással, vagy ketchuppal megkent tésztára pakolom a vékonyan, ferdén vágott kolbászkarikákat, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni csak óvatosan! El is maradhat.

network.hu

Mélyen, Dél-Afrika szívében, Cederberg régió hegyekkel és völgyekkel tarkított táján terem a vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis), melynek hajtásaiból készül a rooibos tea. A növényt Khoisan törzs már évszázadok óta használja frissítő és gyógyhatása miatt üdítőitalként, illetve színezőanyag előállítására. Az első írásos feljegyzés 1772-ből származik, amikor is Carl Humberg botanikus rátalált erre a csodálatos főzetre. 

network.hu

A rooibos tea közelebb áll a gyógynövény teákhoz, mint a hagyományos értelemben vett teákhoz (mint amilyen a zöld vagy fekete tea), és két fő típusa van.

Tovább 

Hozzávalók: 30 dkg gomba, fél csésze vaj, 5 szál petrezselyemzöldje, 1 ek liszt, félcsésze tejfol, szerecsendió-virág, só, bors, 1 tojássárgája, 2 l zöldségleves, lehet kockabol


Elkészítése:
Pároljuk át a gombát a vajon a felvagdalt petrezselyemzölddel. Húzzuk félre,
szórjuk meg liszttel, keverjük át egyszer-kétszer, majd adjuk a leveshez. Ízesítsük sóval, borssal, főszerezzük szerecsendió-virággal.
Keverjük simára a tojássárgáját a tejföllel, majd adjuk hozzá a leveshez.

Tovább 

A rendesen kinyújtott vékony rétes tésztát hajtogassuk négy rétbe; minden rétegét egy kicsit zsírozzuk meg. Az abroszon összehajtott tésztának legszélére, fél ujnyi szélesen, igen vékonyan, késsel, kenjünk szilvaizet; azt a szilva ízes szalagforma tésztát keskenyen hajtsuk fel az üres tésztára, és vágjuk el késsel ugy, hogy egy ujjnyi forma széles szilvaízzel töltött tészta-szalagokatszabdaljunk az egész nagy rétes tésztából. Ha evvel készen lettünk, a hosszú szilvaízzel töltött tésztaszalagokat vagdaljuk fel egy arasz hosszúságúakra és formáljunk belılük "S" alakú szép kis apró csiga réteseket.

Tovább 

Hozzávalók:

20 dkg túró,

2 tojás,

1 csésze daraliszt,

2 dkg vaj,

2 szál zöldkapor,
só, bors


Elkészítése:

A túrót áttörjük s a két tojás sárgájával, a daraliszttel, a vajjal, kevés
sóval, borssal, finomra vágott kaporral jól összegyúrjuk. A két tojás felvert
fehérjével elkeverjük, és egy kissé pihentetjük.
Galambtojás nagyságú gombócokat formálunk belole, és a levesbe fozzük.

Két evokanál olajon megfonnyasztunk egy kis fej (öt deka) apróra vágott
vöröshagymát, hozzáadunk 2 megtisztított, kis kockákra vágott sárgarépát, 1 feherrepat és  1 kis, vagy 1 fel, vékony csíkokra vágott karalábét, s
néhány percig együtt pirítjuk. Ekkor beleteszünk 1 feldarabolt csirkét, és 3-4 percig együtt sütjük. Leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és késhegynyi törött
borssal, 2 húsleveskockával, ízlés szerint sóval ízesítjük. Fedo alatt, lassú tőzön 15 percig pároljuk.

Tovább 


Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj.

 

A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi
mennyiségő porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tőzre állítva felforraljuk. A
lisztet egy keverıtálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihőlt,
hozzáadjuk a tojást, ırölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a
szódabikarbónát is, összegyúrjuk, és a tésztát alaposan kidolgozzuk.

Utolsó hozzászólás

Lovas Éva üzente 12 éve

Írd meg, kérlek, hogyan siekrült. Ha meg még le is fotóznád.... :o)

Tovább 

Hozzávalók: fel kilo hordós káposzta, 3 alma, 15 dkg szolo, 5 ek. olaj, só, bors, porcukor, 3 ek. citromlé


Elkészítés: A káposztát alaposan kinyomkodjuk (ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk), és rövid szálakra vágjuk. Közékeverjük a meghámozott, kicsumázott, laskára vágott almát, a leszemezett szolot, meghintjük egy kevés cukorral, megöntözzük a citromlével meg az olajjal. Borssal fuszerezhetjük. Néhány órás érlelés után tálaljuk.

 
Hozzávalók: 20 dkg  túró, 3 tojás fehérje, 10 dkg vaj, 3 dl olaj, fél csésze finomra darált zsemlemorzsa, só
Elkészítése: A tojásfehérjéket keményre felverjük. A túrót összekeverjük a tojáshabbal, majd hozzáadjuk a sót. Ebbol a keverékbıl diónyi fánkocskákat formálunk, meghempergetjük zsemlemorzsában, és kisütjük a vajjal elkevert forró olajban. Mikor halványan megpirultak, szőrokanállal kiemeljük, és papírral bélelt tányérra helyezzük, hogy a papír a fölös zsiradékot föligya.

Tovább 

Hozzávalók:

35 dkg rétesliszt, 1 tojás, 6 dkg zsír, 1 cs. vaníliás cukor, só

 

 

 

A lisztből a tojással, sós langyos vízzel rétestésztát készítünk. 4 kicsi cipóra osztva, letakarva 20 percig pihentetjük. Mindegyiket tányér nagyságúra kinyújtjuk, meleg zsírral megkenjük, majd egyenként feltekerjük, és a 2 véget behajtjuk.

10 percre letakarjuk,aztán az elıbbi mérete kinyújtjuk. Derelyevágóval körbevágjuk.
Forró zsírral enyhén megkent palacsintasütıben mindkét oldalát rózsaszínőre
sütjük.

Tovább 

Elkészítése: Érett, de nem puha, ép paradicsomokat megmosunk, megtörölgetünk, és a rácsra téve a sütıben megsütünk. A rács alá tegyünk tepsit, hogy a paradicsom leve erre csopogjen. Ha a paradicsom sülni kezd, tegyünk mellé megtisztított és félbevágott hagymákat, és kicsumázott, ugyancsak félbevágott húsos zöldpaprikákat, ezek között lehet néhány csípos is (2 kg paradicsomhoz 50 dkg hagymát és 5-6 zöldpaprikát vegyünk). Ha az utóbbiak is átsültek, az egészet húsdarálón megdaráljuk.

Tovább 

 Hozzávalók:

 

  • Fél kiló tészta
  • pizzamártás
  • 10 szelet sliced bacon
  • 20 dkg sajt
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 kk oregano

 

Elkészítés:

 

A  másrással megkent tésztára pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni csak óvatosan!

HOZZÁVALÓK:

1 csomó karalábé,

3-4 csomó karalábé levél

1/4 kiló darálthús

7 deka rizs

1 tojás

1 kis fej hagyma

kis liszt

tejföl

szárított kapor

csombor

 

A leveleket sós vízzel leforrázzuk, majd szitára téve lecsurgatjuk. 25 deka darálthúst összegyúrunk 7 deka félig főtt rizzsel, egy nyers tojással, reszelt vöröshagymával, sóval, és kis gombócokat formázva belőle, a karalábélevelekbe csomagoljuk. A többi levelet durvára összevágjuk, magát a karalábét megtisztítjuk, és vékonyan felszeletelve, csíkokra vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

1 kg krumpli, 3 fej vöröshagyma, 25 dkg juhtúró, 5 dl tejföl, 1
teáskanál szárított tárkony, kb 2 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 15 dkgkolozsvári füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

 

Elkészítése:

A krumplit héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva
karikára vágom. Egy tepsit az olajjal kikenek és beleterítek egy réteg főtt
krumplikarikát. Megsózom és félreteszem. A megtisztított hagymát
felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztom rajta.

Tovább 

Hozzávalók: 2 repa,

1 petrezselyemgyökér,

1 kisebb karalábé,

2 ek libazsír,

2 marék tarhonya,

fél fej hagyma,

1 ek vaj,

1 tojássárgája,

1 kanál tejföl,

só, bors

 

plusz esetleg gomba


Elkészítése:

A repat, petrezselyemgyökeret, kisebb karalábét kockákra vágva sós
vízben nem egészen puhára fozzük.
Két kanál libazsíron két marék tarhonyát rózsapirosra pirítunk, adunk hozzá fél, igen finomra vágott hagymát, mellyel már csak kicsit pirítjuk.

Tovább 

Elkészítése: A szép, apró uborkát megmossuk, lecsurgatjuk és egy 5 literes üvegbe (vagy megfelelo arányban ízesítve kisebb üvegekbe) rakjuk.

Rakunk közé száras kaprot, 2-3 babérlevelet, egy darab megtisztított vékony csíkokra vágott tormát. A tetejére szórunk 1 kávéskanál mustármagot, ugyanennyi egész borsot és 1 dkg szalicilt. Ízlés szerint hígított ecetet felforralunk 5 dkg sóval, 3-4 kockacukorral, belekeverünk fél dkg timsót, és forrón az uborkára öntjük.

Tovább 

Hozzávalók:

75 dkg héjában főtt krumpli,

2 keményre fıtt tojás,

25 dkg savanykás alma,

2 dl tejföl,

1 közepes fej vöröshagyma,

1 fejes saláta,

1 citrom,

1 teáskanál szárított kakukkfő,

ízlés szerint só és törött fekete bors.

 

Elkészítése:

A meghámozott, kockákra vágott krumplit salátástálba rakom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, de héjas, ugyancsak kockákra vágott almát, amelyet a darabolás után azonnal meglocsolok citromlével, hogy ne barnuljon meg.

Tovább 

Hozzávalók: 5 dkg libazsír, 2 tojás, kevés daraliszt, 2 dl tejföl, só, bors


Elkészítése: A fakanál zsírt habosra keverjük, hozzáadunk két egész tojást,
tejfölt, sót, borsot és annyi daralisztet, hogy lágy tészta legyen. 15 percig
pihentetjük, majd teáskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
Kis lángon 15 percig főzzük. A főzést nem szakítjuk meg, mert a gombóc
megkeményedik.


Hozzávalók:

6 tojás,

1 ek zsír vagy vaj,

2 ek tejföl,

snidling, vagy 6 levél medvehagyma

1/2-1 csokor zöld kapor,

1/2-1 csokor petrezselyemzöldje,

só,

bors


Elkészítése:

A jól felvert tojásokhoz adjuk hozzá a tejfölt és a finomra vágott
zöldeket. Elkeverjük, majd sózzuk, borsozzuk.
A forró zsiradékban mindkét oldalán megsütjük, és azonnal asztalra adjuk.

Hozzávalók:

1 kg gomba,

1 kg sárgarépa,

1 kg fehérrépa,

1 fej vöröshagyma,

1 dl
tejföl,

só,

paprika,

bors. 


Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztva kevés pirospaprikával meghintjük, a vékonyra szeletelt gombát beletesszük, és addigpároljuk, amíg a gomba megpuhul. A sárgarépát és a fehérrépát jól megtisztítjuk, és apróra vágva néhány szem egész borssal kevés vízben puhára főzzük, majd - aborsokat kiszedve - összeturmixoljuk botmixerrel áttörjük.

Tovább 

Hozzávalók:

1 kövér tyúk,

1 kg marhahús,

7 répa,

4 fehérrépa,

2 közepes zeller,

3 fej hagyma,

2 pohár rizs,

1 nagy csokor  petrezselyemzöld aprítva,

3 tojássárgája,

2 pohár tejföl,

só,

bors

Elkészítése: A tyúkot és a marhahúst a zöldséggel együtt 5 liter vízben, sóval és
borssal ízesítve addig fızzük, amíg jól megpuhul. A levet leszűrjük, beletesszük a rizst, két fej apróra vágott hagymát, és lassú tőzön tovább fızzük. Amikor puhára főtt, levesszük a tűzről.

Tovább 

Hozzávalók:

 

  • Fél kiló pizzatészta
  • 20 dkg fagyasztott tenger gyümölcse (frutti di mare)
  • oregano
  • reszelt sajt
  • a tészta megkenéséhez joghurt

 

Elkészítés:

A joghurttal megkent tésztán elosztom a felengedett tenger gyümölcsét, megszórom oreganóval, a reszelt sajttal és megsütöm.

2 l mustot felére beforralva annyi főtt, áttört birsalmát adunk hozzá, hogy sűrűn pépes legyen. Beletéve 5fél kiló cukrot, 1 citrom reszelt héját, gyenge tőzön, folyton keverve kocsonyapróbáig főzzük. A tűzrőıl levett  pépet ujjnyi vastagon kenjük vizezett tepsire vagy nagyobb deszkára, és hagyjuk szellős, meleg helyen szikkadni. Ha már nem ragad, vágjuk kis rudakra. Porcukorral beszórva sokáig eláll.

Hozzávalók:

25 dkg vaj, 15 - 15 dkg darált dió, vágott hámozott mandula,
napraforgó mag, 2 cs vaníliás cukor, 2 ek. feketekávé,

a sziruphoz: 25 dkg cukor, 2,5 dl víz.

 

Elkészítés:
A vajban nagyon picit megpirítjuk a diót, mandulát, napraforgó magot, ráöntjük a kávét, hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Lapos serpenyőbe tesszük. Elkészítjük a szirupot, és a masszára öntjük.
Másnap - vagy amikor már megdermedt-  szeleteljük.

Hozzávalók:

1 nagy fej káposzta,

30 deka marhahús (dagadó)

 

Akáposztát vágjuk fel cikkekbe, mossuk jól meg és tegyük forró vizbe főni. A húst egyben tegyük 1 liter sós vizbe főni; kb másfél órai főzés után
készitsünk a húsos lébe rántást egy kanál zsírból és egy nagy fakanál lisztből.
Szedjük ki a megpuhult káposztát a vizből és rakjuk a rántásos, húsos lébe;
tegyünk bele 4-6 kanál 20 %-os ecetet; tiz percig forraljuk együtt.  Tejföllel tálaljuk.

Tovább 

Elkészítése:

A vastag húsú, teljesen ép, nagy paprikákat 3-4 percig sütjük, hogy a
héjuk kissé hólyagos legyen, majd ruhával letakarva állni hagyjuk. Ez alatt a héj megpuhul, és könnyen lehúzhatjuk.

A lehámozott paprikákat üvegbe rakjuk és gyengén sós, ecetes vizet öntünk rájuk. A tetejükre késhegynyi szalicilt szórunk. Az üveget lekötjük és hővös, száraz helyre tesszük.

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu