Gasztro Blog: 2012. január

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei - 2012. január

 

network.hu

 

2 tojást habosra keverünk 15 dkg cukorral és 4 zacskó vaníliás cukorral. Hozzákeverünk szűk 1 dl olajat, 2 dl tejszínt, majd 25 dkg lisztet,  és 1 zacskó sütőport. Alaposan összedolgozzuk, végül aprított (befőtt) meggyet keverünk bele, formákba adagoljuk és 180 fokon készre sütjük.

network.hu

1 nagy fej apróra felkockázott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, majd adunk hozzá 1 felkarikázott paprikát, 1 paradicsomot, fél kiló megtiszíttott, felaprított gombát, 2 evőkanál pirospaprikát és felöntjük egy kevés vízzel. Amikor megpuhult keverünk hozzá 1 kis doboz tejfölt, sót, borsot és összeforraljuk.

Párolt rizzsel tálaljuk.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Egyszerű, és nagyszerű...Hajni

 

network.hu

4 tojássárgát elkeverünk 20 dkg cukorral, majd beledolgozunk 10 dkg puha margarint. 30 dkg lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral. Fokozatosan összedolgozzuk a sárgákat, a lisztet és 2 dl tejet. Egy kikent tepsibe simítjuk a tésztát és 200 fokon készre sütjük. A tetejére lekvárt, majd keményre vert, vaniliáscukorral ízesített tojáshabot teszünk, s még visszatoljuk a sütőbe egy kicsit, hogy hab megszilárduljon.

network.hu

 

Hozzávalók:

4 dl tejszín, 2 dl vodka,  6-8 cs. vaniliáscukor

Elkészítés:

 A  tejszínt a cukororral felforraljuk, miután kihűlt hozzáadunk 2 dl vodkát. Hűtőben tartsuk. Jó, ha érhet 1-2 hétig.

 

network.hu

 

 

Egy tepsi alját kirakjuk vékony bacon szeletekkel, erre kerül egy réteg borsos,majorannás, fokhagymás -fűszerrel alaőposan beszórt, s előzőleg egy-két órát állni hagott hús szelet, majd egy réteg savanyú káposzta, a tetejére kolbász és hagyma karikák majd rá ismét bacon. Egy pici almalével felöntjük, majd forró sütőben kb 1 óra alatt készre sütjük.

Utolsó hozzászólás

Lovas Éva üzente 12 éve

Örülök! Az a jó benne, hogy elég egyszerű, és nem is drága, meg még egészséges is...

network.hu

 

1 salátát alaposan megmosva és feldarabolva egy nagy tálba tesszük, adunk hozzá aprított paradicsomot, uborkát, megsózzuk, összekeverjük, és állni hagyjuk.

 

Mártás: Összekeverünk 1 evőkanál citromlevet,1 evőkanál cukrot, 2 evőkanál mustárt, 5 evőkanál vizet, evőkanál balzsamecetet, pici borsot, sót .Hozzűkeverjük a salátához, tálaláskor -de csak akkor -  pedig beleforgatjuk a fokhagymás-pirított zsemlekockákat is és az elkészített virslit:

Egy serpenyőben kevés vajon megpirítunk 6 karikázott virsli 6 gerezd zúzott fokhagymával.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszike, ki is tettem az egyiket...Puszi, Hajni

Tovább 

network.hu

3 fej vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát nagyon apróra felaprítok, majd kevés vajon megpirítom. Felöntöm 3 húsleves kockával felfőzött kb 1,5 liter vízzel, megszórom kis édes pirospaprikával majd addig főzöm, amíg a hagyma teljesen megpuhul. Ekkor egy botmixerrel összepürésítem, és pirított zsemlekockával tálalom. Gazdagítható apró sajtkokákkal, vagy reszelt sajttal.

V. Budapesti Mangalica Fesztivál
Bor, étel

Rendezvény kezdete:
2012. február 3., péntek
Rendezvény vége:
2012. február 5., vasárnap

BUDAPEST V. kerület, Szabadság tér
WEB: www.mangalicafesztival.hu, www.variomobil.hu


Immár ötödik alkalommal kezdődött meg a visszaszámlálás a budapesti tél legnagyobb szabadtéri eseménye, a Mangalica Fesztivál előtt.

Tovább 

network.hu

Először is lecsót csinálunk (iylenkor jó, ha van eltéve pár üveggel), majd mielőtt levennénk a tűzről belekeverünk 1 kis doboz tejfölt és összeforraljuk. Közben  megfőzünk 25 dkg tarhonyát, majd egy mély jénaiba tesszük. Erre ráöntjük a lecsót, elsimítjuk és tálalás előtt  a sötőben átmelegítjük. Gazdagítható úgy, hogy a tetejére is teszünk tejfölt, vagy tejfölt és reszelt sajtot.

 

network.hu

 

0,5 kg gombát megtisztítunk és pár percre forró, ecetes vízbe tesszük majd leszűrjük. 1 evőkanál olajat összedolgozunk 2 tojássárgával, pici sóval, borssal, 2 dl sörrel, 10 dkg liszttel és a keményre felvert tojásfehérjékkel. Belemártjuk a gomba fejeket és forró, bő olajban kisütjük őket.

Köretnek  párolt rizs, rizi bizi is finom hozzá.

 

network.hu

 

25 dkg lisztet elkeverünk 10 dkg dióval, 15 dkg cukorral, 1 zacsi sütőporral, 1 tojással, pici sóval és 20 dkg margarinnal. Alaposan összedolgozzuk majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Végül kinyújtjuk, kiszaggatjuk és előmelegített sütőben pár perc alatt kisütjük. 2-2 darabot lekvárral összeragasztunk és olvasztott csokiba mártjuk.

network.hu

Hozzávalók:

  • Fél kg pizzatészta
  • 15 dkg füstölt-főtt tarja
  • 15 dkg téliszalámi
  • 20 dkg reszelt sajt
  • oregano
  • olaj

 

Elkészítés:

 

A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd felváltva beborítom a tarja-, illetve a szalámiszeletekkel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.

network.hu

3 tojássárgát összedolgozok 15 dkg liszttel, 1 evőkanál vaníliás cukorral, pici sóval, 2 dl tejjel és a tojások keményre felvert fehérjével. A kész tésztába beledolgozunk ízlés szerinti - kb 3 evőkanál - meggy befőttet és egy picit a meggy levéből. A szokásos módon,olajon, serpenyőben sötjük meg, de kicsit vastagabbra, mint a "sima" palacsintát szokás.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nem rossz?!...-) Hajni

3 tojássárgát habosra keverünk 6 zacsi vaníliás cukorral és kb 0,5 liter tejjel.  A 3 tojás fehérjét nagyon kemény habbá verjük, közben 1 l tejet felforralunk. A tejbe kanállal habot szaggatunk és mindkét oldalát főzzük, majd  szűrővel óvatosan kiszedjük. Ha az összes hab kész, akkor lassan, állandó kevergetés közben beleöntjük a forró tejbe a sárgákat és összeforraljuk.

 

network.hu

 

Hozzávalók:

2 adag erős, finom kávé lefőzve, pl, Omniából, 10 dkg  csoki, 20 dkg cukor, 3 deci UHT tej, vagy víz, 6 dl 52 % os alkohol

Elkészítés:

3 dl vízben vagy tejben felfőzzók a cukrot, és beleaprítjuk a csokit, majd addig keverjük, míg  elolvad. Tej csoki esetén tejjel, keserű csoki esetén vízzel dolgozunk. Miután kihűlt, belekeverjük a kávét, és hozzáadjuk a 6 dl 52 % os alkoholt. Pár napi állás után leszűrjük, és fogyasztható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább 

Kelbimbó kicsit másképpen.

 




Ha eddig nem szerettted a kelbimbót, akkor most megnyalod, mind a tíz ujjacskáját a szakácsnak.
Utána meg jöhetsz hozzám - puszit adni:))))), mert beajáltalak a jóba:))))

Hozzávalók:

20 db. friss, nagyméretű kelbimbó
40 dkg kockára vágott articsóka szív
15 db. olajbogyó, kimagozott és az apróra vágott
15 db. szegfűbors
1/2 csésze mandula, apróra vágott
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 db. mogyoróhagyma, apróra vágott
2 gerezd fokhagyma, aprítva vagy reszelve

Elkészítése:

Melegítsük fel a sütőt kb.

Tovább 

network.hu

 Hozzávalók:

 

  • Fél kg pizzatészta
  • kagylókonzerv, vagy üveges
  • 20 dkg reszelt sajt
  • oregano
  • olaj

 

Elkészítés:

 

A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a lecsepegtetett kagylókonzervvel. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd forró sütőben készre sütöm.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Hát, aki szereti a kagylót, annak nyugodtan lehet ajánlani...köszönjük, Hajni

4 tojássárgát habosra keverek 3 evőkanál porcukorral, majd hozzáadok 500 g mascarponét. Egy mély tálba kávéba mártott babapiskótkat rétegezek a krémmel, majd a tetejét megszórom kakaóporral.

Picit hagyjuk állni tálalás előtt. (Hűtőben)

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Könnyű, s ráadásul, ezer megoldással, kreatív hozzáadással újíthatod is az alapreceptet...Puszi, Hajni

1 nagy doboz tejfölt elkeverek fele ennyi majonézzel, 2-3 evőkanál mustárral, majorannával, borssal, nagyon pici fokhagymakrémmel. Hozzáadok 2-3 konzerv kukoricát és 1 fej felkockázott lila hagymát. Hűtőben hagyom összeérni az ízeket.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Ez tényleg könnyű és finom lehet...Köszike, Hajni

2 közepes fej felkockázott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, majd adunk hozzá 3 szál felkarikázott sárga- és 1 szál fcsíkokra vágott fehérrépát. Egy kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel, hogy a zöldségek megpuhuljanak. Sózzuk, borsozzuk és teszünk bele 2 zöldségleveskockát. Ha a zöldség majdnem puha, beleteszünk 1 fej megtisztított, apró rózsáira szedett karfiolt és adunk hozzá annyi vizet, amennyi bőven ellepi. Ha már a karfiol is puha, behabarjuk.(Ehhez 1 kis doboz tejfölt  elkeverünk két -három ek.  liszttel.) Összeforraljuk a habarással, és már tálalhatjuk is

Tovább 

A sütnivaló tököt megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd tepsibe tesszük. Mindegyik tök darabot megkenjük mézzel. Egy hőálló edényben teszünk vizet a tepsi alá, majd 200 fokon kb. 30 percig sütjük.



Hozzávalók:
30 dkg cukor6 cs. vaníliás cukor3 tojás15 dkg margarin30 dkg liszt1 cs. sütőpor30 dkg reszelt almapici citromlé,pici reszelt citromhéj,
6 mk.+ 3 mk. fahéj
Az almát meghámozzuk lereszeljük, fahéjjal és pici citromlével ízesítjük. A hűtőben állni hagyjuk amíg a tészta elkészül.A cukrot, a vaníliás cukrot a 3 egész tojással habosra keverjük, utána hozzá adjuk a margarint és tovább keverjük, a liszthez hozzá adjuk a sütőport majd a margarinos masszához keverjük.

Tovább 

network.hu



Hozzávalók:
25 dkg gesztenye massza10 dkg darált keksz10 dkg porcukorrum, vagy rumaroma ízlés szerint+kókuszreszelék vagy darált dió a hempergetéshez

Elkészítés:

A gesztenyemasszát a darált kekszet és a porcukrot összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a rumaromát és egyenletes masszává gyúrjuk. Nem lesz túl kemény, de, ha nagyon lágy, a keksz mennyiségét növeljük. Ha összeállt, hgolyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékbe vagy darált dióba hempergetjük.

Tovább 

Hozzávalók :

  • 1 zacskó csirkemáj
  • bacon szalonna
  • 4 db krumpli
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • saláta szív levél
  • paradicsom
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • curry
  • olíva olaj
  • vaj

 

 

Elkészítés:

A krumplit meghámozom, kockára vágom és sós vízben megfőzöm.
A hagymákat aprítom, olajon megdinsztelem, félreteszem.
A májat megmosom, borsozom, szórok rá paprikát, s betekerem a baconszalonna szeletekbe, s a serpenyőben megsütöm..

Tovább 

network.hu


Hozzávalók:
4 dl körtelé
1. ü. édes, vagy féédes pezsgő
1 bő ek. mazsola


Elkészítés:

Az mazsolát egy kis tálba tesszük, ráöntünk annyi meleg vizet, ami ellepi, kb. 10  percig áztatjuk , majd leöntjük róla a vizet.
6-8 db pezsgős pohárba elosztjuk a körtelevet, beletesszük a mazsolát, majd ráöntjük a jól behűtött pezsgőt.

 

 




 


Hozzávalók:

1/2 kiló liszt
1/2 kiló margarin, apróra morzsolva
20-25 dkg juhtúró
2tojássárgája
1 csomag sütőpor
  2-3 tk só (esetleg vegeta)

Tetejére:

1 tojásfehérje
 25 dkg reszelt sajt,(külön előny, ha füstölt)


Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból deszkán kézzel  masszát gyúrok. Ha szükséges, 1-2 dkg lisztet hozzáadok, hogy alakítható legyen.
Nyújtófával kb. fél centisre nyújtom, a kissé felvert tojásfehérjével megkenem, majd a reszelt sajttal megszórom.

Tovább 

network.hu

Hozzávalók:

 

  • Fél kg pizzatészta
  • 15 dkg parizer
  • 15 dkg morzsolt kukorica
  • 20 dkg reszelt sajt
  • oregano
  • olaj

 

Elkészítés:

 

A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a vékony parizer szeletekkel, és a fagyasztott, vagy konzerv kukoricával. Megszórom a reszelt sajttal, oreganoval, majd a forró sütőben készre sütöm.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszike, fincsi lehet...Puszi, Hajni

No, nem kell rögtön megijedni e fura étel nevétől - igen ízletes.

 



Hozzávalók:



½ kg sárgaborsó vagy csicseri borsó liszt
2 dl joghurt
1 kk. kömény
1 kk. mustármag
1 kk. chili por
1 kk. garam maszala
kis darab gyömbér
1 db erős zöldpaprika
asafoetida

olaj a sütéshez



Elkészítése:

Keverje össze a lisztet, garam maszálát, sót, chili port, egy kevés joghurtot és vizet, készítsen sűrű palacsintatésztát.
Süsse meg a palacsintákat, vágja fel kockákra, és tegye félre.

Tovább 

Mária Terézia kedvenc ételei - a fáma szerint - : kappan leves, roston sült hal, fahéjas-mézes sült alma, pölöskei muskotályos bor - ezt ehette, ihatta Mária Terézia és családja 1764. augusztusi váci látogatása idején.

A korábban megrendezett Váci Világi Vigalom idején az úgynevezett főúri barokk menüt, Mária Terézia kedvelt ételeit bárki végigehette.

 

Mária Terézia kedvelte a tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümölcsöket, a mandulás, mézes, fűszeres süteményeket

A fentiekből kiindulva, és a barokk kor sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket, történelmi leírásokat, tanulmányokat, a XVIII.

Tovább 

network.hu

10 szál baromfi virsli, 4 közepes fej lilahagyma, ecet (lehetőleg balzsamecet), édesítő, só, víz

A virslit (nyersen) felkarikázzuk, a hagymát felezzük, majd a vágási felületre fekteteve fél karikákra vékonyan felszeleteljük. Kb. fél liter vizzel és ecettel, édesítővel, sóval  elkészítjük a levet. Majd a virslire öntjük, éspár órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Szezonban adhatunk hozzá aprított zöld saláta levelet, retket, piros húsú paprikát, vagy újhagymát is.

Tovább 



 


Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg Rama hidegen, kockákra vágva
10 dkg juhtúró
1 tojássárgája
1 púpos kk sütőpor
1 tk só

Tetejére:
1 tojásfehérje
15-20 dkg reszelt sajt (pl.: Trappista)

A tészta hozzávalóiból deszkán kézzel homogén masszát gyúrok. Ha szükséges, 1-2 dkg lisztet hozzáadok, hogy alakítható legyen.
Nyújtófával kb. fél centisre nyújtom, a kissé felvert tojásfehérjével megkenem, majd a reszelt sajttal megszórom.

Tovább 

network.hu

B orongós napok tűnjetek tova,
O kkal szomorú ne legyél soha!
L épteid kísérje töretlen szerencse,
D erűs percek rajzoljanak mosolyt a szemedre!
O szoljanak el az óévnek sötét árnyai,
G úzsból szabaduljanak a képzelet szárnyai!

Ú j évet hozzon a nesztelen iramló idő,
J öjjön már a rég várt, csodálatos jövő!

É vek ha múltok, ha elszálltok napok,
V idámságot, örömet számolatlan adjatok!
E lfusson most az óévnek malac a,
T öbbé ne legyen senkinek panasza!

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu