Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók (3-4 adag)
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra aprítjuk. A zöldfűszerek leveleit lecsipkedjük, és felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat, és éppen csak megforgatjuk benne a zöldségeket. Beleszórjuk a zöldfűszereket, összekeverjük, és felöntjük a borral.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
1 kis pohár tejfölt 1 kiskanál cukorral meglangyosítunk, belemorzsolunk 5 deka élesztőt. Míg fut, fél kiló lisztet 25 dkg margarinnal, 1 kávéskanál sóval elmorzsolunk, belereszelünk 25 deka trappista sajtot. Ezzel is elmorzsoljuk, majd közepébe fészket készítünk. Beleteszünk 1 tojássárgát, 25 deka túrót és a megfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, nem kell sem hajtogatni, sem keleszteni. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, reszelünk rá sajtot.
|
|
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 szál füstölt kolbász , 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 karalábé, 1 kisebb zeller gumó fele, 3 kis krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 húsleveskocka, 2 evőkanál olaj vagy zsír, 1 kis pohár tejföl, 1 csokor petrezselyem apróra vágva, só (ételeízesítő), esetleg köménymag13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók
Elkészítés:
A sonkát csíkokra vágjuk, a paradicsomot megmossuk,
felszeleteljük, a fokhagymát átnyomjuk, a hagymát meghámozzuk, és apróra
vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kivájjuk, és a húsát karikákra
vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát és a
fokhagymát. Az
oregánóval, a kakukkfűvel, fűszerezzük.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A sütőt közepes lángon előmelegítjük. Ha vastag, kemény a kenyér héja, levágjuk, a szeleteket pedig félbevágjuk. A tepsit kikenjük olajjal. Nagy, mély tálban a tojást a tejjel habosra verjük, közben hozzáadva a fűszereket, a zúzott fokhagymát.
A kenyereket sorban belemártogatjuk, ha végeztünk, kezdjük az elsővel, addig ismételgetve, míg van a tojásos tejből. A kikent tepsibe rakjuk őket, szorosan.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A vékony csíkokra illetve karikára vágott zöldségeket forró olívaolajon wokban, hirtelen megpirítjuk, megszórjuk curry-vel, reszelt gyömbérrel, sóval, meglocsoljuk szójaszósszal és a tűzön összeforgatjuk.
Üvegtésztával, rizzsel finom.
Megszórhatjuk a végén egy kis babcsírával is, de azt már ne melegítsük.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Nyomózsák szükséges hozzá!
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
(Egy tepsire való adag)
Elkészítés:
A nyers, kinyújtott pizzatésztát a tepsibe fektetjük. A tejfölt összekeverjük
a zúzott fokhagymával, a sóval, és a majorannával. Megkenjük vele a tésztát. Erre szórjuk a fetával kockákat, vagy morzsoljuk a
juhtúrót, hintjük a gombát, a reszelt füstölt sajtot, és a bacon csíkokat, majd meghintjük a rszeltsajttal
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Fél kiló átszitált lisztet eldolgozunk 22 dkg vajjal, 3 dkg kis tejben
felfuttatott élesztővel, 3 tojás sárgájával, 1 pohár tejföllel, sóval.
Este összegyúrjuk, fél óra pihentetés után tegyük be a hűtőbe, másnap
kiszaggatjuk, tojással megkenjük és kisütjük.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók (kb 3-4 adag)
Elkészítés:
A húst megmossuk, kockára vágjuk, a vegetával beszórjuk,
és állni hagyjuk, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A kolbászt a hagymát és a cukkínit karikára vágjuk.
Serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megpirítjuk benne a
kolbászt, félretesszük.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 13 púpozott, + 1 evőkanál cukor,
10 dkg darált dió,
2 tojás,
egy kockányi
sütőmargarin, fél dl sütőrum ( rumaroma), késhegynyi szódabikarbóna,
csipetnyi só, őrölt fahéj és szegfűszeg,4 bő evőkanál, lehetőleg sütésálló sárgabaracklekvár, egy teáskanál olaj.
Elkészítés:A
lisztet, a cukrot, a margarint, a két tojás sárgáját, a diót, a
szódabarbónát, a sütőrumot, a sót és a szegfűszeget meg a fahéjat összegyúrjuk annyi vízzel, hogy
rugalmas masszát kapjunk.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A felkockázott csirkemellet habzásig hevült vajon fehéredésig futtatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott almát és a durvára tört diót. Sózzuk, borsozzuk, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Alaposan átpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, és forraljuk.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Langyos-cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy vajdlingba szórjuk a lisztet, a sót, alaposan elkeverjük, majd a liszt közepében mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és összedolgozzuk, miközben hozzáadjuk az olajat is.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az alaposan sós (vegetás) vízben megfőzött és lecsepegtetett karfiolt kis rózsánként bebundázzuk
lisztbe, tojásba és a reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába, majd
bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Tálalhatjuk
tartármártással, vagy más pikáns mártással és rizzsel, magában krumplipürével, vagy főzelékekhez feltétként is.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A gombát vékony szeletekre, a hagymát apróravágjuk, és 1 evőkanál olívaolajon a zúzott fokhagymával együtt megpirítjuk. Amikor megpirult, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, ételízesítővel és borssal ízesítjük. A paradicsom levet enged, ebben összepárolódik a gomba és a hagyma. Elfőzzük alóla a levet, de nem teljesen.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A tofut kb 5 cm hosszú, fél cm vastag és fél cm széles csíkokra vágjuk, jól megszórjuk vegetával és beleforgatjuk zúzott fokhagymás pici olajba, majd legalább egy napig így hagyjuk álni.
Másnap olajon megdinszteljük a hagymát, zúzott fokhagymát, majorannát adunk hozzá, és néhány perc múlva a tofut és a tört fokhagymát.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A csicsókát és az újhagymát megtisztítjuk, az előbbit felkockázzuk, a hagymát vékonyra szeleteljük. Egy kisebb fazékban kb 1 liter vízzel, a leveskockákkal, ízlés szerint sóval, vegetával, őrölt fehérborssal, felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük.
Ha puha, és kicsit kihűlt, összeturmixoljuk.
A főzőtejszínt hozzáadjuk, és összefőzzük vele, de kis lángon.
A tököt meghámozzuk, két végét levágjuk. A belső, magos részt hosszú nyelű kanállal kikaparjuk, majd kb centi vastag (inkább picit vékonyabb, mint több) szeletekre felvágjuk, besózzuk. A kaprot finomra vágjuk, beleforgatjuk a gyengén kinyomkodott tökkarikákat.
Szokásos módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa) panírozzuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A nutellát és a mascarpone sajtot összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük 2 evőkanál porcukorral (és vanilia araomával). A piskótát keresztben 3-4 rétegre vágjuk. Az első lapra nutellát kenünk - ha túl merev, langosítsuk kicsit meleg helyen - majd a következőre telszínhabot, s megint nutella jün, ha van mége gy réteg, arra ismét tejszín.
Háztartási kekszeket összeragasztunk a követklező krémmel: Az előírás felének megfelelő tejjel főzzük meg a csomag pudingot, majd kikeverjük, 1/2 kocka margarinnal. A "ragasztás torony formán, egymásra történjen. Majd tegyül a hűtőbe. Másnapra a keksz megpuhul, ekkor ferdén szeleteljük, így érdekes, csíkos lesz.Ha nagyobb emnnyiséget szeretnénk, érdemes akár több féle pudinggal, több színűre csinálni...
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
25 dkg spagetti (bio, durum, vagy teljes kiőrlésű gabonából)
50 dkg csiperke gomba (bio, ellenőrzött)
1 db vöröshagyma (bio)
2 gerezd fokhagyma (bio)
2 dl tejszín (gabona tejszín)
só (himalája)
bors
1 teáskanál oregano
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor medvehagyma - opcionális
2 evőkanál olivaolaj
1. tegyük fel főni a tésztavizet (sóval és 1 evőkanál olivaolajjal)
2.
tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk, a fokhagymát
vékonyan karikázzuk, a gombát félbe, majd vágott élre fektetve vékonyan
szeleteljük fel
3.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 nagy fejessaláta, 3 tojás, 2-3 cikk fokhagyma, 1 csapott evőkanálnyi liszt, egy evőkanál ecet, 2 szelet füstölt szalonna, finomra metélt zöld kapor (kb. két evőkanálnyi), só, bors, 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g).Kb fél kiló savanyú káposztát pici zsíron 5-10 perci dinsztelsz.Felversz 5-6 tojást vegetával vagy sóval, és a káposztára öntöd, majd megsütöd.
Friss kenyérrel az igazi.
Gazdagítható kolbász, vagy virsli karikákkal.
A káőpszta alá lehet pirítani iis, apróra kockázott hagymát.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A májat megsütjük fokhagmás- hagymás zsíron, bőven adunk hozzá közben majorannát. Ha kihűlt, főttkrumplival és nyers hagymával ledaráljuk, majd sózzuk borsozzuk, vegetázzuk. Aki szereti, adhat hozzá örölt pirospaprikát. Ha az állaga nem megfelelő, kevés vajhelyettesítő margarint is adhatunk hozzá.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Nem csak olcsó, egyzerűen készíthető is!
Íme: megfőzöd keményre a tojásokat (kb tizet), összevágod, kis kockákra, vagy cikkelyekre.
Pörköltalapot készítesz (kis zsírra próra összevágott hagyma, megpirítod, megszórod pirospaprikával, kevés majorannával, borssal és felengeded kevés vízzel), beleteszed az összevágott tojást és összerottyantod. Ízlés szerint teszel bele sót, ételízesítőt, egyéb fűszereket.
Nokedlivel, szarvacska, csavart tésztával, tarhonyával, sőt, rizzsel is finom.
1 nagy pohár tejföl
só,étolaj, őrölt bors13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Drága a cukor? Így cselezd ki a magas árakat! 2011.03.21. | Ötvenentúl.hu
Robbant a cukorár, néhol 400 forintot is elkérnek egy kilóért. Hogyan kímélheted a pénztárcádat?
Ha az egeket ostromolja a cukor ára, ez jó alkalom arra, hogy átgondold, vajon mennyire egészséges az a rengeteg cukor, amit manapság megeszünk. Ha úgy döntesz, semennyire, érdemes végignézned egyéb lehetőségeket, és kipróbálnod a finomított kristálycukor helyettesítésére szolgáló alternatív megoldásokat.
Hozzávalók:
fél kiló főtt és áttört krumpli, negyed kiló liszt, 15 dkg margarin, 1 kocka élesztő, 1 dl tej, 3 tojás, egy kiskanál cukor, só, bors ízlés szerint, 20 dkgzamatos, kemény sajt.E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu