Gasztro Blog: 2011. május

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei - 2011. május

 

 

Hozzávalók (3-4 adag)

 

  • 1 kg vegyes idény zöldség (sárgarépa, brokkoli, borsó, cukkíni, karfiol, zöldbab, retek, póréhagyma stb.)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1-1 csokor petrezselyem, kapor, bazsalikom, snidling
  • 2 dl fehérbor
Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra aprítjuk. A zöldfűszerek leveleit lecsipkedjük,  és felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat, és éppen csak megforgatjuk benne a zöldségeket. Beleszórjuk a zöldfűszereket, összekeverjük, és felöntjük a borral.

Tovább 

1 kis pohár tejfölt 1 kiskanál cukorral meglangyosítunk, belemorzsolunk 5 deka élesztőt. Míg fut, fél kiló lisztet 25 dkg margarinnal, 1 kávéskanál sóval elmorzsolunk, belereszelünk 25 deka trappista sajtot. Ezzel is elmorzsoljuk, majd közepébe fészket készítünk. Beleteszünk 1 tojássárgát, 25 deka túrót és a megfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, nem kell sem hajtogatni, sem keleszteni. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, reszelünk rá sajtot.

Tovább 

 

Hozzávalók:

1 szál füstölt kolbász , 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 karalábé, 1 kisebb zeller gumó fele, 3 kis krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 húsleveskocka, 2 evőkanál olaj vagy zsír, 1 kis pohár tejföl, 1 csokor petrezselyem apróra vágva, só (ételeízesítő), esetleg köménymag

Elkészítés:A megpucolt leveszöldségeket apróra felkarikázzuk, aprítjuk,  majd megpirítjuk egy evőkanál zsiron. Felöntjük másfél liter vízzel, megsózzuk.

Tovább 

Hozzávalók

  • 20 dkg sonka
  • 2 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej hagyma
  • 4 savanykás alma
  • 20 dkg reszelt sajt
  • oreganó
  • kakukkfű
  • olaj

Elkészítés:

A sonkát csíkokra vágjuk, a paradicsomot megmossuk, felszeleteljük, a fokhagymát átnyomjuk, a hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kivájjuk, és a húsát karikákra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Az
oregánóval, a kakukkfűvel, fűszerezzük.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 4 nagy "körbe" szelet kenyér
  • 15 dkg reszelt sajt,
  • 2 tojás,
  • 1 dl tej,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 bő teáskanál vegeta,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • kis olaj.
Elkészítés:

A sütőt közepes lángon előmelegítjük. Ha vastag, kemény a kenyér héja, levágjuk, a szeleteket pedig félbevágjuk. A tepsit kikenjük olajjal. Nagy, mély tálban a tojást a tejjel habosra verjük, közben hozzáadva a fűszereket, a zúzott fokhagymát.

A kenyereket sorban belemártogatjuk, ha végeztünk, kezdjük az elsővel, addig ismételgetve, míg van a tojásos tejből.  A kikent tepsibe rakjuk őket, szorosan.

Tovább 

 

Hozzávalók:
  • répa,
  • káposzta,
  • kínaikel,
  • póré hagyma,
  • fokhagyma,
  • curry por,
  • gyömbér,
  • szójaszósz,
  • só,
  • olívaolaj
Elkészítés:

A vékony csíkokra illetve karikára vágott zöldségeket forró olívaolajon wokban,  hirtelen megpirítjuk, megszórjuk curry-vel, reszelt gyömbérrel, sóval, meglocsoljuk szójaszósszal és a tűzön összeforgatjuk.

Üvegtésztával, rizzsel finom.

Megszórhatjuk a végén egy kis babcsírával is, de azt már ne melegítsük.

Tovább 

Hozzávalók:

Nyomózsák szükséges hozzá!


  • 1 kiló krumpli
  • 15 dkg vaj + a tepsi kikenéshez
  • 4  tojássárgája
  • kis szerecsendió
  • só,(vegeta) bors, esetleg aprított petrezselyemzöld


Elkészítés: A krumplit sós vízben megfőzzük, áttörjük, elkeverjük a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, fűszerezzük. Kikent tepsibe nyomózsákkal  kör alakokat nyomunk és aranysárgára sütjük.  Ha nincs nyomózsák, kanállal kis halmocskákat is szaggathatunk, de, mondani sem kell, az előbbi verzió sokkal érdekesebb...

Tovább 

Hozzávalók:

(Egy tepsire való adag)

 

  • 1 kis doboz  tejföl
  • bacon szalonna
  • 15 dkg füstölt mozzarella
  • 10 deka feta vagy juhtúró
  • 10 deka reszelhető, aromás kemény sajt
  • 5 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • majoranna

Elkészítés:


A nyers, kinyújtott pizzatésztát a tepsibe fektetjük. A tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, a sóval,  és a majorannával. Megkenjük vele a tésztát. Erre szórjuk a fetával kockákat,  vagy morzsoljuk a juhtúrót, hintjük a gombát, a reszelt füstölt sajtot, és a bacon csíkokat, majd meghintjük a rszeltsajttal

Tovább 

Fél kiló átszitált lisztet eldolgozunk 22 dkg vajjal, 3 dkg kis tejben
felfuttatott élesztővel, 3 tojás sárgájával, 1 pohár tejföllel, sóval. Este összegyúrjuk, fél óra pihentetés után tegyük be a hűtőbe, másnap
kiszaggatjuk, tojással megkenjük és kisütjük.

Hozzávalók (kb 3-4 adag)

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • 2 teáskanál vegeta
  • majoranna
  • 20 dkg cserkészkolbász
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 cukkini
  • 6 evőkanál olaj
  • 4 szem paradicsom
  • 6 dl tyúkhúsleves (kockából)

Elkészítés:

A húst megmossuk, kockára vágjuk, a vegetával beszórjuk, és állni hagyjuk, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A kolbászt  a hagymát  és a cukkínit karikára vágjuk.
Serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megpirítjuk benne a kolbászt, félretesszük.

Tovább 

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 13 púpozott, + 1 evőkanál cukor,

10 dkg darált dió,

2 tojás,

egy kockányi  sütőmargarin, fél dl sütőrum ( rumaroma), késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, őrölt fahéj és szegfűszeg,4 bő evőkanál, lehetőleg sütésálló sárgabaracklekvár, egy teáskanál olaj.
Elkészítés:A lisztet, a cukrot, a margarint, a két tojás sárgáját, a diót, a szódabarbónát, a sütőrumot, a sót és a szegfűszeget meg a fahéjat összegyúrjuk annyi vízzel, hogy rugalmas masszát kapjunk.

Tovább 

Hozzávalók:
  • fél kiló csirkemell
  • 2 nagyobb alma
  • 1 citrom
  • 1 kis doboz főző tejszín
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj
  • só (vegeta)
  • őrölt fehérbors
  • tárkony
  • citromfű
  • esetleg egy krumpli
Elkészítés:

A felkockázott csirkemellet habzásig hevült vajon fehéredésig futtatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott almát és a durvára tört diót. Sózzuk, borsozzuk, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Alaposan átpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, és forraljuk.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 1,20 kg finomliszt
  • 2 evőkanál olaj (vagy más ennek megfelelő mennyiségű zsiradék)
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 és fél teáskanál só
  • 1 csomag élesztő
  • 1 nagyobb bögrényi langyos víz
Elkészítés:

Langyos-cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy vajdlingba szórjuk a lisztet, a sót, alaposan elkeverjük, majd a liszt közepében mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és összedolgozzuk, miközben hozzáadjuk az olajat is.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb karfiol
  • 2 tojás
  • 25 deka reszelt sajt
  • liszt,
  • zsemlemorzsa,
  • só (vegeta)
  • olaj

 

Elkészítése:
Az alaposan sós (vegetás) vízben megfőzött és lecsepegtetett karfiolt kis rózsánként bebundázzuk lisztbe, tojásba és a reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába, majd bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Tálalhatjuk tartármártással,  vagy más pikáns mártással és rizzsel, magában krumplipürével, vagy főzelékekhez feltétként is.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 30 dkg  gomba 
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • 1 kg krumpli
  • oolaj
  • vegeta
  • bors
Elkészítés:

A gombát vékony szeletekre, a hagymát apróravágjuk, és 1 evőkanál olívaolajon a zúzott fokhagymával együtt megpirítjuk. Amikor megpirult, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, ételízesítővel és borssal ízesítjük. A paradicsom levet enged, ebben összepárolódik a gomba és a hagyma. Elfőzzük alóla a levet, de nem teljesen.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1,5 fej fokhagyma (ízlés szerinti mennyiség)
  • olaj
  • só (vegeta)
  • bors
  • majoranna
  • 1/2 kiló natúr tofu
  • 1,5 kg krumpli
Elkészítés:

A tofut kb 5 cm hosszú, fél cm vastag és fél cm széles csíkokra vágjuk, jól megszórjuk vegetával és beleforgatjuk zúzott fokhagymás pici olajba, majd legalább egy napig így hagyjuk álni.

Másnap olajon megdinszteljük a hagymát, zúzott fokhagymát, majorannát adunk hozzá, és néhány perc múlva a tofut és a tört fokhagymát.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kiló csicsóka
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 erőleveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • só (vegeta)
  • őrölt fehérbors

 

Elkészítés:

A csicsókát és az újhagymát megtisztítjuk, az előbbit felkockázzuk, a hagymát vékonyra szeleteljük. Egy kisebb fazékban kb 1 liter vízzel, a leveskockákkal, ízlés szerint sóval, vegetával, őrölt fehérborssal, felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük.

Ha puha, és kicsit kihűlt, összeturmixoljuk.

A főzőtejszínt hozzáadjuk, és összefőzzük vele, de kis lángon.

Tovább 


Hozzávalók:
  • 1  friss, zsenge tök
  • 1 nagy csomag kapor
  • só, vegeta
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez
Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, két végét levágjuk. A belső, magos részt hosszú nyelű kanállal kikaparjuk, majd kb centi vastag (inkább picit vékonyabb, mint több) szeletekre felvágjuk, besózzuk. A kaprot finomra vágjuk, beleforgatjuk a gyengén kinyomkodott tökkarikákat.

Szokásos módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa) panírozzuk és forró olajban aranybarnára sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

 

  • 1 normál doboz (40 dkg)  nutella illetve mogyorókrém
  • 25 dkg mascarpone sajt
  • 2 dl tejszín
  • 2 bő evőkanál porcukor
  • esetleg vanilia aroma
  • kész piskóta- toratalap, vagy kb 9 tojásból sütött piskóta

Elkészítés:

A nutellát és a mascarpone sajtot összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük 2 evőkanál porcukorral (és vanilia araomával). A piskótát keresztben 3-4 rétegre vágjuk. Az első lapra nutellát kenünk - ha túl merev, langosítsuk kicsit meleg helyen - majd a következőre telszínhabot, s megint nutella jün, ha van mége gy réteg, arra ismét tejszín.

Tovább 

Háztartási kekszeket összeragasztunk a követklező krémmel: Az előírás felének megfelelő tejjel főzzük meg a csomag pudingot, majd kikeverjük, 1/2 kocka margarinnal. A "ragasztás torony formán, egymásra történjen. Majd  tegyül a hűtőbe. Másnapra a keksz megpuhul, ekkor ferdén szeleteljük, így érdekes, csíkos lesz.Ha nagyobb emnnyiséget szeretnénk, érdemes akár több féle pudinggal, több színűre csinálni...

25 dkg spagetti (bio, durum, vagy teljes kiőrlésű gabonából)
50 dkg csiperke gomba (bio, ellenőrzött)
1 db vöröshagyma (bio)
2 gerezd fokhagyma (bio)
2 dl tejszín (gabona tejszín)
só (himalája)
bors
1 teáskanál oregano
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor medvehagyma - opcionális
2 evőkanál olivaolaj

1. tegyük fel főni a tésztavizet (sóval és 1 evőkanál olivaolajjal)
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk, a fokhagymát vékonyan karikázzuk, a gombát félbe, majd vágott élre fektetve vékonyan szeleteljük fel
3.

Tovább 

Hozzávalók:

2 nagy fejessaláta, 3 tojás, 2-3 cikk fokhagyma, 1 csapott evőkanálnyi liszt, egy evőkanál ecet, 2 szelet füstölt szalonna, finomra metélt zöld kapor (kb. két evőkanálnyi), só, bors, 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g).
Elkészítés:A salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk, majd megszárítjuk. A szalonnát apróra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd a pörcöket kiszedjük. A salátát fél liter víz hozzáadásával a zsíron megpároljuk, rádobjuk a pépesített fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.

Tovább 

Kb fél kiló savanyú káposztát  pici zsíron 5-10 perci dinsztelsz.Felversz 5-6 tojást vegetával vagy sóval, és a káposztára öntöd, majd megsütöd.
Friss kenyérrel az igazi.

Gazdagítható kolbász, vagy virsli karikákkal.

A káőpszta alá lehet pirítani iis, apróra kockázott hagymát.

A májat megsütjük fokhagmás- hagymás zsíron, bőven adunk hozzá közben majorannát. Ha kihűlt, főttkrumplival és nyers hagymával ledaráljuk, majd sózzuk borsozzuk, vegetázzuk. Aki szereti, adhat hozzá örölt pirospaprikát. Ha az állaga nem megfelelő, kevés vajhelyettesítő margarint is adhatunk hozzá.

Nem csak olcsó, egyzerűen készíthető is!

Íme: megfőzöd keményre a tojásokat (kb tizet), összevágod, kis kockákra, vagy cikkelyekre.

Pörköltalapot készítesz (kis zsírra próra összevágott hagyma, megpirítod, megszórod pirospaprikával, kevés majorannával, borssal és felengeded kevés vízzel), beleteszed az összevágott tojást és összerottyantod. Ízlés szerint teszel bele sót,  ételízesítőt, egyéb fűszereket.

Nokedlivel, szarvacska, csavart tésztával, tarhonyával, sőt, rizzsel is finom.

Tovább 

Hozzávalók:30 db sós palacsinta, 60 dkg csiperkegomba, 2 nagy fej vöröshagyma,

1 nagy pohár tejföl

só,étolaj, őrölt bors

Elkészítés:A megmosott gombákat vékonyan felszeleteljük és az olajban megfonnyasztott, apróra kockázott hagymán puhára pároljuk só és bors hozzáadásával. Ha puha a gomba, megtöltjük a masszával a palacsintákat. Egy tűzálló tálat kikenünk kevéske étolajjal, majd szorosan egymás mellé tesszük benne a gombás palacsintákat. Fölkeverjük a tejfölt, és egyenletesen a palacsinták tetejére locsoljuk.

Tovább 

Drága a cukor? Így cselezd ki a magas árakat! 2011.03.21. | Ötvenentúl.hu

Robbant a cukorár, néhol 400 forintot is elkérnek egy kilóért. Hogyan kímélheted a pénztárcádat?


Ha az egeket ostromolja a cukor ára, ez jó alkalom arra, hogy átgondold, vajon mennyire egészséges az a rengeteg cukor, amit manapság megeszünk. Ha úgy döntesz, semennyire, érdemes végignézned egyéb lehetőségeket, és kipróbálnod a finomított kristálycukor helyettesítésére szolgáló alternatív megoldásokat.

Tovább 

Hozzávalók:

fél kiló főtt és áttört krumpli, negyed kiló liszt, 15 dkg margarin, 1 kocka élesztő, 1 dl tej, 3 tojás, egy kiskanál cukor, só, bors ízlés szerint, 20 dkgzamatos, kemény sajt.
Elkészítés:A tört és kihűlt krumplit elkeverjük a liszttel, a margarinnal összemorzsoljuk ezeket, majd hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Egy teáskanálnyi sót, és ízláés szerinti mennyiségben őrölt borsot adunk hozzá, majd 2 tojás, plusz egy fehérje társításában alaposan összegyúrjuk.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu