Gasztro: KARÁCSONYRA - Karácsonyi kalács

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Hozzávalók:

A tésztához: fél kiló liszt,  1 kocka élesztő, 2,5 dl langyos tej, 20 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, 4 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1-2 citrom reszelt héja.

 

A diós töltelékhez:
25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 dl tej,1/2 citromlereszelt héja, 5 dkg mazsola.
A mákos töltelékhez:
25 dkg darált mák
, 15 dkg cukor, 1 dl tej, 1/2 citrom lereszelt héja, 5 dkg mazsola.

A kakaós töltelékhez: 15 dkg porcukor, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.
A gesztenyés töltelékhez:

25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 1 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma.
A kalács tetejére:  villával kissé felvert tojássárgája vagy cukros tej.

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk

A lisztet egy edénybe szitáljuk (!), hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót és a reszelt citromhéjat, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. Ha kell, utánaszórunk pici lisztet. Majd egy órát langyos helyen kelesztjük.

 

Lisztezett gyúródeszkán fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vaj negyed részét. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután negyed órát megint letakarva kelesztjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.


Közben megcsináljuk a tölteléket:
A diós vagy mákos töltelékhez egy deci tejben lassú tűzön feloldjuk a cukrot, és a diót/mákot, hozzáadjuk a mazsolát és a citromhéjat, majd kihűtjük.
A gesztenyés töltelékhez a hozzávalókat krémesre keverjük.
A kakaós töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.

 

A harmadik hajtogatás és pihentetés után a tésztát 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vaj utolsó egynegyedével, három egyenlő nagyságú csíkra vágjuk, aztán egyenletesen beszórjuk/megkenjük a töltelékkel. Ezután az egyes részeket külön-külön mint a bejglit, föltekerjük.

Az így kapott hosszú rudakat hármas fonással összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kissé fölvert tojással vagy tejjel, és még fél órát langyos helyen kelesztjük. Ezután újra megkenjük tojással.

Előmelegített közepes hőfokú sütőben (a sütő típusától függően 170-180 fokon) megsütjük.

Kötőtűvel ellenőtizhetjük hogy ragad-e méga  tészta.

(Ha hamar pirulna a teteje, takarjuk be )

Címkék: bejgli dió mézeskalács dísz hagyomány karácsony lovas Éva lovaseva módszer régi süti édes ünnep

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu