Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A húsvétot megelőző böjt eleinte csak nagypéntekre és nagyszombatra
vonatkozott, fokozatosan alakult ki a negyven napra érvényes
szokásrendszer. (A vasárnapok nem részei a böjtnek.) A hagyomány szerint
húst, zsíros ételt ezekben a hetekben nem fogyasztottak, olajjal,
vajjal főztek. Nem csupán a testi egészség védelme volt a cél, fontosabb
szempont volt a lelki gyógyítás, illetve a test és lélek egységének
erősítése.
|
Manapság számtalan magazin kínál különféle eligazításokat, ötleteket a böjtöléshez, a kúrákat az egészség, a szépség, a fiatalság megóvására ajánlják. A komoly téli lakomák után bizonyára nem árt, ha könnyítünk az étrendünkön, a szélsőséges megoldásokat azonban jobb elkerülni, ezekkel inkább árt magának az ember, mint használ.
A zalaegerszegi Egészség Egyesület Életmód Klubjának vezetője, Siklósi Vilmosné, Judit is méregtelenít időnként, ám a tavasszal és ősszel szokásos kéthetes tisztítókúráját mindenképpen természetgyógyász útmutatása szerint végzi. A napokban is ezt teszi. Az általa vállalt önmegtartóztatásnak nincs köze valláshoz, de egyrészt jót tesz a szervezetének, másrészt példát mutat a klubtagoknak.
- Frissebb lesz utána az ember, energikusabb, vidámabb, könnyedebb, hiszen távoznak a szervezetéből a salakanyagok. Az érzés, hogy végigcsináltad, már önmagában jó, bizonyíték arra, hogy másféle étkezésre is képes vagy. Tulajdonképpen jó kis erőpróba - összegezte, miért fog neki időről időre. Igaz, nem mindig egyszerű a kivitelezés, hiszen előfordulhat, hogy az ember kísértésbe esik. - Ha közben nagyon megkívánom a húst, akkor vágok egy vékony szelet kolbászt, azt lassan forgatom a számban, hogy sokáig élvezzem az ízét. Ennyi elég is ahhoz, hogy az ember kicsit becsapja a szervezetét. A klub legutóbbi összejövetelén Dobribánné dr. Fekete Anikó bőrgyógyász, kozmetológus bőrgyógyászati szempontból emelte ki a helyes táplálkozás jelentőségét, szólt arról, milyen problémákat okoz, ha valamilyen tápanyag hiányzik az étrendünkből vagy ellenkezőleg, valamiből túl sokat eszünk. Legközelebb a tél végi étkezésről hallgatunk tájékoztatót. Minden évszaknak megvannak ugyanis az étkezési szokásai, nyilván nem véletlenül.
|
A komolyabb méregtelenítés mellett havonta kétszer gyümölcsnapot
tart, különösen, ha úgy érzi, eltelt a húsféleségekkel. Van, amikor csak
almát eszik, esetleg egy kis sajtot, máskor csupán narancsot, de
megesik, hogy kizárólag gyógyteákat iszik. Az egyébként, hogy a
táplálkozásban visszafogja magát, nem újkeletű számára:
- Szüleim szegények voltak, gyermekkoromban tulajdonképpen sokat böjtöltünk, hiszen csak a hét végén került hús az asztalra. Később, miután férjhez mentem, akkor is voltak nehezebb periódusok az életünkben, voltak napok, hogy főzeléket vagy csak tésztafélét ettünk, nem volt mindennap hús - idézte.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Péter Gyöngyi: Hogyan böjtöljünk? 3.
EGYTÁL - Rakott nokedli
EGYTÁL -Túrós-sajtos zöldbab
SÜTI - Mandulás felfújt