Gasztro: Péter Gyöngyi: Hogyan böjtöljünk?

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A húsvétot megelőző böjt eleinte csak nagypéntekre és nagyszombatra vonatkozott, fokozatosan alakult ki a negyven napra érvényes szokásrendszer. (A vasárnapok nem részei a böjtnek.) A hagyomány szerint húst, zsíros ételt ezekben a hetekben nem fogyasztottak, olajjal, vajjal főztek. Nem csupán a testi egészség védelme volt a cél, fontosabb szempont volt a lelki gyógyítás, illetve a test és lélek egységének erősítése.

Időnként nem árt, ha egy-egy napra gyümölccsel enyhítjük éhségünk, ahogy Siklósi Vilmosné is teszi - ZH fotó: Ohr Tibor

Időnként nem árt, ha egy-egy napra gyümölccsel enyhítjük éhségünk, ahogy Siklósi Vilmosné is teszi - ZH fotó: Ohr Tibor

 

 

Manapság számtalan magazin kínál különféle eligazításokat, ötleteket a böjtöléshez, a kúrákat az egészség, a szépség, a fiatalság megóvására ajánlják. A komoly téli lakomák után bizonyára nem árt, ha könnyítünk az étrendünkön, a szélsőséges megoldásokat azonban jobb elkerülni, ezekkel inkább árt magának az ember, mint használ.

A zalaegerszegi Egészség Egyesület Életmód Klubjának vezetője, Siklósi Vilmosné, Judit is méregtelenít időnként, ám a tavasszal és ősszel szokásos kéthetes tisztítókúráját mindenképpen természetgyógyász útmutatása szerint végzi. A napokban is ezt teszi. Az általa vállalt önmegtartóztatásnak nincs köze valláshoz, de egyrészt jót tesz a szervezetének, másrészt példát mutat a klubtagoknak.

- Frissebb lesz utána az ember, energikusabb, vidámabb, könnyedebb, hiszen távoznak a szervezetéből a salakanyagok. Az érzés, hogy végigcsináltad, már önmagában jó, bizonyíték arra, hogy másféle étkezésre is képes vagy. Tulajdonképpen jó kis erőpróba - összegezte, miért fog neki időről időre. Igaz, nem mindig egyszerű a kivitelezés, hiszen előfordulhat, hogy az ember kísértésbe esik. - Ha közben nagyon megkívánom a húst, akkor vágok egy vékony szelet kolbászt, azt lassan forgatom a számban, hogy sokáig élvezzem az ízét. Ennyi elég is ahhoz, hogy az ember kicsit becsapja a szervezetét. A klub legutóbbi összejövetelén Dobribánné dr. Fekete Anikó bőrgyógyász, kozmetológus bőrgyógyászati szempontból emelte ki a helyes táplálkozás jelentőségét, szólt arról, milyen problémákat okoz, ha valamilyen tápanyag hiányzik az étrendünkből vagy ellenkezőleg, valamiből túl sokat eszünk. Legközelebb a tél végi étkezésről hallgatunk tájékoztatót. Minden évszaknak megvannak ugyanis az étkezési szokásai, nyilván nem véletlenül.

Válasszunk zöldséget, gyümölcsöt a hazai palettáról - ZH grafika: Urbanics Pál

Válasszunk zöldséget, gyümölcsöt a hazai palettáról - ZH grafika: Urbanics Pál


A komolyabb méregtelenítés mellett havonta kétszer gyümölcsnapot tart, különösen, ha úgy érzi, eltelt a húsféleségekkel. Van, amikor csak almát eszik, esetleg egy kis sajtot, máskor csupán narancsot, de megesik, hogy kizárólag gyógyteákat iszik. Az egyébként, hogy a táplálkozásban visszafogja magát, nem újkeletű számára:

- Szüleim szegények voltak, gyermekkoromban tulajdonképpen sokat böjtöltünk, hiszen csak a hét végén került hús az asztalra. Később, miután férjhez mentem, akkor is voltak nehezebb periódusok az életünkben, voltak napok, hogy főzeléket vagy csak tésztafélét ettünk, nem volt mindennap hús - idézte.

Címkék: bacon böjt egytál felfújt főz gasztro gasztronómia gomba juhtúró konyha lovas Éva lovaseva sajt színes tejszín tojás túró zöldbab zöldség étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu