Gasztro: Péter Gyöngyi: Hogyan böjtöljünk? 2.

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A hamvazószerdával kezdődő nagyböjt az egyház tanítása szerint a húsvét előkészületi ideje, a böjtölést ugyanakkor már az ókorban alkalmazták gyógyító céllal. Bármely okból is vág bele az ember, ha felkészületlen, inkább csak árthat magának.

 

A szervezet figyelmeztet, ha az étkezés terén szükségünk van egy kis önmegtartóztatásra. Árulkodó jel lehet az állandó fáradékonyság, az alvászavar vagy akár a levertség is. A máj időnkénti tehermentesítésére nem kizárólag a súlyfelesleggel rendelkezőknek van szüksége, hanem mindannyiunknak, lévén nem árt megszabadulni a modern élelmiszeriparban használt adalékanyagoktól. A téli ünnepi evészetek, ivászatok, a disznóölések után senkinek nem árt a méregtelenítés.
Mindenesetre, aki először böjtöl, egy hétnél hosszabb időre ne tervezze, és ne egyedül vágjon bele, adott jó tanácsot Palotai Ágota, a Zala Megyei Kórház belgyógyászatának dietetikusa.

Felkészületlenül ne böjtöljünk, tanácsolja Palotai Ágota dietetikus - ZH fotó: Ohr Tibor

Felkészületlenül ne böjtöljünk, tanácsolja Palotai Ágota dietetikus - ZH fotó: Ohr Tibor


- A böjt nem csak az étkezésre vonatkozik, nem csak az elfogyasztott élelem mennyiségének csökkentését, a zsíros, fűszeres húsok elkerülését jelenti. Ki kell lépni a mindennapi robotból, hajszából is. Legyen néhány napunk magunkra, a befeléfordulásra, amikor még a tévét sem kapcsoljuk be, újságot sem olvasunk. Fontos a mozgás, a friss levegőn tett séta, relaxáljunk, menjünk masszázsra. Testünket és lelkünket kell harmóniába hozni - mondta elöljáróban a szakember. - Léteznek egy vagy pár napos, egyhetes és egy hónapos böjtök, bár ez utóbbi kicsit túlzó. A lényeg, hogy felkészületlenül, alapvető ismeretek hiányában senki ne vállalkozzon rá. A böjtölésnek, a folyamat elindításának, befejezésének megvannak a szabályai, jobb, ha a kezdő szakemberhez fordul. A szervezet alapvető tápanyagszükségleteit biztosítani kell, erről nem szabad megfeledkezni. A léböjtkúra sem azt jelenti, hogy napokon át csak vizet vesz magához az ember. Először a darabos étkezést kell elhagyni, a pépes ételek után jöhet a leves, a zöldséglé, gyümölcslé, ásványvíz, tea, majd hasonló ütemben kell visszatérni a darabos táplálékhoz. Napi 2,5-3 liter folyadék fogyasztása javasolt. Lehetőség szerint megbízható helyről szerezzük be a gyümölcsöt, zöldséget. Úgy gondolom, jó, ha elsősorban idénynek megfelelő, közép-európai, hazai terményeket választunk.

Elég széles a paletta, a cékla, a sárgarépa, az alma, a káposzta, a feketeretek is gazdag vitaminban, ásványi anyagban. Azzal sincs persze semmi gond, ha valaki időnként déligyümölcsöt eszik. A hashajtóteákkal, egyéb vízhajtókkal csínján bánjon a méregtelenítő, mert végül a szükséges tápanyag, folyadék is kiürül a szervezetből, nem csak a fölös salakanyag.

- A mértékletesség, az arányosság elvét nem szabad figyelmen kívül hagyni - összegzett Palotai Ágota.

Sokszor olvasni, hallani arról, hogy beöntéssel, kolon-hidroterápiával érdemes kiegészíteni a tisztítókúrát.

- Általában természetgyógyászok ajánlják, bizonyára javítja a hatásfokot, de nincs akkora jelentősége. Alkalmazásához pedig avatott, értő emberre van szükség - mondta a dietetikus.

Fontos, hogy betegség esetén mindenképpen konzultáljon az ember az orvosával, mielőtt böjtölésre adja a fejét.

 

(Zalai Hírlap)

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu