Gasztro: B. Szabolcs Csaba: Rózsadzsem és fükekompót

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kérdezitek mi is az a rózsadzsem? Vagy a fügekompót? Elmondom.

 



Régi fényképek közt böngésztem, és akkor került a kezembe a Duna vizébe veszett sziget, Ada Kaleh fényképe. Még jártam ott, amíg megvolt, s az emberek nyugodtan élték minden napi életüket. Ott láttam először fezt viselő férfiakat, ittam török kávét, amit parázs felett főztek kint az utcán, ettem először rózsadzsemet és fügekompótot. Azóta elborította a víz a felépült vaskapui román-jugoszláv vízerőmű miatt. 1972-ben indult be a létesítmény, nyolc évig épült, s a végén lakói elköltöztek. Részben Törökországban telepedtek le, részben Románia törökök lakta más tájaira húzódtak. A műemlék értékű épületeket átköltöztették egy másik szigetre, s ott ma is megtekinthetők a katakombák, a mecset, a tipikus házak, s a házak berendezései. Persze az a bazári hangulat, s a piázó (nargilét szívó) törökök eltűntek.



Kérdezitek mi is az a rózsadzsem? Vagy a fügekompót?



Elmondom.



Íme:





Rózsadzsem



Kell hozzá 1 kg cukor, 8 dl víz, 250 gr illatos rózsaszirom (fehér részt levágni!) ½ kávéskanál citromsav, egy citrom leve.



Odatesszük a cukrot főni a vízzel és beletesszük a citromlevét. Addig kell főzni ameddig „megköt”, de ne karamellizálódjon! A fövés alatta habját egy kanállal mindegyre leszedjük. Ameddig fő a szirup, a rózsaszirmokat meghintjük a citromsavval és jól összekeverjük, a szirmokat kézzel összetörjük. Mikor a szirup kész, beletesszük az elkészített szirmokat, és hagyjuk kicsit főni. Miután kihűlt üvegekbe tesszük. A szirmok a szirup teljes egészében eloszolva maradnak a tetejétől az aljáig.



Figyelem! A szirmokról a fehér részeket már a szedéskor érdemes eltávolítani. Később már nehéz összefogni. Az éppen leszedett, összefogott szirmokról egyszerre le lehet vágni a fehér részt.





Fügedzsem



Szükséges anyagok: 1 kg frissen szedett füge, 700 gr cukor, 750 ml víz, 2 citrom, 2 vaníliarúd.



A megmosott fügéket egy varrótűvel megszurkáljuk, 3 percre fövő vízbe tesszük, majd lecsorgatjuk. Egy edénybe feltesszük a cukrot a vízzel, a hosszában félbe vágott vaníliarúddal, és a karikára vágott citrommal. Főzzük közepes tűzön, 4-5 percig majd beletesszük a fügéket. Egyenként. Lassú tűzön főzzük, ameddig a szirup felére párolog. Hagyjuk kihűlni, és jól záró üvegekbe rakjuk.





Hogy itt nem terem meg a füge? Nem is olyan biztos! Én láttam szépen termő fügefákat Magyarországon is, de én most arról beszéltem, ami Ada Kaleh szigetén volt, amikor még volt…


Címkék: 100 c egészség gasztronomia gyümölcs lovas Éva lovaseva mg recept vitamin zöldség étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu