Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
1 kg
liszt - az alábbiak szerint: teljes kiőrlésű rozsliszt, búza finomliszt
és rétesliszt, egy-két kanál búzakorpa, elkeverve szezámmag, hántolt
tökmag, napraforgó mag (és ízlés szerint bármilyen magvak), valamint egy
evőkanál só keverékével.
Kb. 3 - 3,5
dl langyos vízben feloldok 4-5 dkg élesztőt, kevés cukorral, majd a
tálba, a liszt közepére vájt mélyedésbe öntöm. Megszórom az élesztős
keverék tetejét kevés liszttel, és kelesztem. (Fontos, hogy vízzel
készítsük a kovászt, mert tejjel - nagyon finom, de kalácsízű lesz! J )
Néhány perc múlva hozzáadok 1 dl étolajat (ha olívás kenyeret készítünk, akkor olívaolajat), és jól összekeverem.
A nagymamámtól tudom, hogy a kéz melege nagyon fontos a kelt
tésztáknak, ezért mindig kézzel dagasztom, amíg elválik az edény
oldalától a tészta. (néhány perc, és persze dagasztó géppel is
dolgozhatunk, ha fáj a kezünk J )
Kb fél órát kelesztem, majd a jól kizsírozott és lisztezett formába rakom a tésztát. (Én szögleteset használok, de őzgerincsütő is megfelelő) Fontos, hogy a sütőedény csak félig legyen teli a tésztával, mert ebben is keleszteni kell még, amíg duplájára nő a tészta.
Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb 20 percig sütjük, amíg a teteje szép világosbarna lesz.
(Sütés
előtt érdemes kevés vízpermettel meglocsolni, és kicsit bevagdosni a
tésztát. A nagymamám mindig keresztet rajzolt a kenyérre sütés előtt is,
és akkor is, amikor megszegte.)
Ha elkészült, kiborítjuk a formából, tetejét ismét megszórjuk kevés vízpermettel, konyharuhával letakarjuk, és egy óra múlva fogyasztható a friss, finom, szeretettel készített kenyér. Olcsó, és sohasem kerülünk bajba, ha éppen hétvégén fogy el otthon a kenyér, hiszen liszt, só, víz és élesztő többnyire minden gyakorló háziasszony konyhájában akad
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
HÚSVÉTRA VENDÉGVÁRÓ - Tojáskrém juhtúróval
KENYÉRRE - Avokádókrém
KENYÉR - fehér, tojással és vajjal
TORTA - Mákos-mandulás