Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Gyümölcsnap, észrevétlenül
Tavasz közeledtével szinte
lépten-nyomon böjtölésre buzdítják az embert, tisztítókúrák sorát
ajánlják, hogy megszabaduljunk a téli lakmározások során összeszedett
méreganyagoktól. Kíváncsi lennék persze arra is, hogy valójában hányan
fogadják meg a tanácsokat. Gyanítom, nem sokan, az egyszeri nagy és
hangzatos nekibuzdulásoknak amúgy sincs sok értelmük. Nem kérdőjelezem
meg persze a kúrák jelentőségét – ha az ember eltúlozta kissé az
étkezéseket, rá is fér az önmegtartóztatás –, de úgy gondolom, a
gazdasági válság közepette keveseknek jut eszébe, hogy böjtölniük
kellene.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Sajnos, két lapot kell sütni...
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás (küéön a sárgája és a fehérje),
10 evőkanál liszt,
1 evőkanál kakaópor,( nem cukrozott),
2 evőkanál víz,
11 evőkanál cukor,
2 evőkanál olaj,
1 sütőpor.
A krémhez:
2 csomag csoki, esetleg karamella, vagy mogyoró puding,
6 dl tej,
15 dkg vaj,
25 dkg cukor,
3 dl tejszín, + 1 bő ek porcukor
a tetejére 10 dkg tej-tortabevonó csoki
|
|
|
Hozzávalók
- 22 dkg feldarabolt keserű csokoládé
- 15 dkg barna cukor
- 3 evőkanál víz
- 17 dkg puha vaj
- 2 dkg őrölt mandula
- 3 ek. Liszt
- 5 tojás sárgája és fehérje különválasztva
- 10 dkg hámozott mandula
- késhegynyi sütőpor
- porcukor
- tejszínhab, friss gyümölcsök
Elkészítése
Vajazz
ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát. A csokit a vízzel kis lábasban,
alacsony lángon, állandó keverés mellett olvaszd fel. Tovább kevergetve
add hozzá a cukrot, míg az is el nem olvad, majd vedd le a tűzről.
Hozzávalók:
8 kemény tojás,
2-2 dl majonéz,
1 dl tejföl,
10 dkg borsó,
10 deka apró kockára vagy csíkra vágott főtt sárgarépa,
2 dl víz,
1 húsleveskocka,
8 szelet sonka,
1 pár főtt virsli, vagy 15-20 deka kockázott parizer
Elkészítés: 4 tojás sárgáját a majonézzel, és tejföllel
kikeverjük. 4 tojás fehérjét apró kockára vágjuk. A zöldborsót , az aprított virslit (parizert), sárgarépát is hozzáadjuk.
Gazdagítható aprított zöld és piros húsú paprikával, főtt morzsolt kukoricával, friss, durvátra aprított petrezselyemmel.
A hamvazószerdával kezdődő nagyböjt az egyház tanítása szerint a húsvét előkészületi ideje, a böjtölést ugyanakkor már az ókorban alkalmazták gyógyító céllal. Bármely okból is vág bele az ember, ha felkészületlen, inkább csak árthat magának.
A szervezet figyelmeztet, ha az étkezés terén szükségünk van egy kis önmegtartóztatásra. Árulkodó jel lehet az állandó fáradékonyság, az alvászavar vagy akár a levertség is. A máj időnkénti tehermentesítésére nem kizárólag a súlyfelesleggel rendelkezőknek van szüksége, hanem mindannyiunknak, lévén nem árt megszabadulni a modern élelmiszeriparban használt adalékanyagoktól.
Hozzávalók, elkészítés:
Tészta:
kb 1/2 kg liszt ,
3 dl tej,
1 tojás,
kb 2 ek olaj.
5 dkg élesztő,
1/2 ek. cukor,
só ízlés szerint,
A tésztát összedolgozzuk, állni hagyjuk, míg megkel, majd 2 részre osztva kinyújtjuk. Ha kell a jó nyújthatósághoz, adjunk houzzá még lisztet.
Töltelék:
15 deka vaj
6-8 gerezd fzúzott okhagyma
25 deka apróra vágott füstölt (húsvéti) sonka, vagy tarja,
20 deka jó aromás reszelt sajt, (füstölt, vagy nagylyukú)
A vajat az összezúzott fokhagymával elkeverjük, megkenjük vele a kisnyújtott tésztát, megszórjuk a sonkával
és a reszelt sajt nagyobb részével (de nem minddel!) utána mint a bejglit, feltekerjük.
1/2kg héjában főtt krumpli
1 kanál zsír
1 tojás
só
kb. 30 dkg lisztet vett fel, és gyúráskor is sok lisztet használtam.
A krumplit jól kihűtöm ( ha meleg rengeteg lisztet vesz fel),
krumplinyomón áttöröm, kb. 1 tk. sót teszek bele, 1 tojást, és kb. 30 dkg
lisztet, hogy jól nyújtható tészta legyen.
Kb fél cm vastagra nyújtom, bevagdosom, kiszaggatom, és bő forró olajban közepesnél picit nagyobb lángon pirosra sütöm, hamar sül, és nem kell félni, átsül a belseje is!
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók
- 75 dkg reszelt sárgarépa
- 15 dkg Rama margarin
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 40 dkg liszt-
- 1 citrom
- 1 csomag sütőpor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg mazsola
Elkészítés
A
tojást a cukorral és a vanília cukrokkal keverd habosra. Add hozzá az
olvasztott, de már nem meleg margarint, a citrom levét és héját. Az
összetevőket alaposan dolgozd össze, majd keverd bele apránként a
sütőporos lisztet. Ezután kanállal (nem géppel) keverd bele a
sárgarépát, illetve a mazsolát és a vágott diót.
A húsvétot megelőző böjt eleinte csak nagypéntekre és nagyszombatra
vonatkozott, fokozatosan alakult ki a negyven napra érvényes
szokásrendszer. (A vasárnapok nem részei a böjtnek.) A hagyomány szerint
húst, zsíros ételt ezekben a hetekben nem fogyasztottak, olajjal,
vajjal főztek. Nem csupán a testi egészség védelme volt a cél, fontosabb
szempont volt a lelki gyógyítás, illetve a test és lélek egységének
erősítése.
|
Manapság számtalan magazin kínál különféle eligazításokat, ötleteket a böjtöléshez, a kúrákat az egészség, a szépség, a fiatalság megóvására ajánlják.
12 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
1. Kilisztezünk vékonyan egy 26 cm átmérőjű csatos tortakarikát.
2. Az összes hozzávalót mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu