Gasztro: blog

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei

Gyümölcsnap, észrevétlenül

Tavasz közeledtével szinte lépten-nyomon böjtölésre buzdítják az embert, tisztítókúrák sorát ajánlják, hogy megszabaduljunk a téli lakmározások során összeszedett méreganyagoktól. Kíváncsi lennék persze arra is, hogy valójában hányan fogadják meg a tanácsokat. Gyanítom, nem sokan, az egyszeri nagy és hangzatos nekibuzdulásoknak amúgy sincs sok értelmük. Nem kérdőjelezem meg persze a kúrák jelentőségét – ha az ember eltúlozta kissé az étkezéseket, rá is fér az önmegtartóztatás –, de úgy gondolom, a gazdasági válság közepette keveseknek jut eszébe, hogy böjtölniük kellene.

Tovább 

  Sajnos, két lapot kell sütni...

Hozzávalók:
A tésztához:

6 tojás (küéön a sárgája és a fehérje),

10 evőkanál liszt,
1 evőkanál kakaópor,( nem cukrozott),
2 evőkanál víz,
11 evőkanál cukor,
2 evőkanál olaj,
1 sütőpor.

A krémhez:
2 csomag csoki, esetleg karamella, vagy mogyoró puding,
6 dl tej,

15 dkg vaj,
25 dkg cukor,
3 dl tejszín, + 1 bő ek porcukor
a tetejére 10 dkg tej-tortabevonó csoki

network.hu


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a tojásfehérje kivételével összekeverjük, végül a fehérje felvert habját óvatosan belekeverjük.

Tovább 

 

network.hu

 

Hozzávalók

- 22 dkg feldarabolt keserű csokoládé
- 15 dkg barna cukor
- 3 evőkanál víz
- 17 dkg puha vaj
- 2 dkg őrölt mandula
- 3 ek. Liszt
- 5 tojás sárgája és fehérje különválasztva
- 10 dkg hámozott mandula
- késhegynyi sütőpor
- porcukor
- tejszínhab, friss gyümölcsök

Elkészítése

Vajazz ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát. A csokit a vízzel kis lábasban, alacsony lángon, állandó keverés mellett olvaszd fel. Tovább kevergetve add hozzá a cukrot, míg az is el nem olvad, majd vedd le a tűzről.

Tovább 

Hozzávalók:
8 kemény tojás,

2-2 dl majonéz,

1 dl tejföl,

10 dkg borsó, 

10 deka apró kockára vagy csíkra vágott főtt sárgarépa,

2 dl víz,

1 húsleveskocka,

8 szelet sonka,

1 pár főtt virsli, vagy 15-20 deka kockázott parizer


Elkészítés: 4 tojás sárgáját a majonézzel, és tejföllel kikeverjük. 4 tojás fehérjét apró kockára vágjuk. A zöldborsót , az aprított virslit (parizert), sárgarépát  is hozzáadjuk.

Gazdagítható aprított zöld és piros húsú paprikával, főtt morzsolt kukoricával, friss, durvátra aprított petrezselyemmel.

Tovább 

A hamvazószerdával kezdődő nagyböjt az egyház tanítása szerint a húsvét előkészületi ideje, a böjtölést ugyanakkor már az ókorban alkalmazták gyógyító céllal. Bármely okból is vág bele az ember, ha felkészületlen, inkább csak árthat magának.

 

A szervezet figyelmeztet, ha az étkezés terén szükségünk van egy kis önmegtartóztatásra. Árulkodó jel lehet az állandó fáradékonyság, az alvászavar vagy akár a levertség is. A máj időnkénti tehermentesítésére nem kizárólag a súlyfelesleggel rendelkezőknek van szüksége, hanem mindannyiunknak, lévén nem árt megszabadulni a modern élelmiszeriparban használt adalékanyagoktól.

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók, elkészítés:


Tészta:

kb 1/2 kg liszt ,
3 dl tej,

1 tojás,
kb 2 ek olaj.
5 dkg élesztő,
1/2 ek. cukor,
só ízlés szerint,

A tésztát összedolgozzuk, állni hagyjuk, míg megkel, majd  2 részre osztva kinyújtjuk. Ha kell a jó nyújthatósághoz, adjunk houzzá még lisztet.

Töltelék:
15 deka vaj
6-8 gerezd fzúzott okhagyma
25 deka apróra vágott füstölt (húsvéti) sonka, vagy tarja,
20 deka jó aromás reszelt sajt, (füstölt, vagy nagylyukú)

 


A vajat az összezúzott fokhagymával elkeverjük, megkenjük vele a kisnyújtott tésztát, megszórjuk a sonkával és a reszelt sajt nagyobb részével (de nem minddel!) utána mint a bejglit,  feltekerjük.

Tovább 

 

1/2kg héjában főtt krumpli
1 kanál zsír
1 tojás

kb. 30 dkg lisztet vett fel, és gyúráskor is sok lisztet használtam.

A krumplit jól kihűtöm ( ha meleg rengeteg lisztet vesz fel), krumplinyomón áttöröm, kb. 1 tk. sót teszek bele, 1 tojást, és kb. 30 dkg lisztet, hogy jól nyújtható tészta legyen.

 

  Kb fél cm vastagra nyújtom, bevagdosom, kiszaggatom, és bő forró olajban közepesnél picit nagyobb lángon pirosra sütöm, hamar sül, és nem kell félni, átsül a belseje is!

Tovább 

network.hu

 

Hozzávalók

- 75 dkg reszelt sárgarépa
- 15 dkg Rama margarin
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 40 dkg liszt-
- 1 citrom
- 1 csomag sütőpor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg mazsola


Elkészítés


A tojást a cukorral és a vanília cukrokkal keverd habosra. Add hozzá az olvasztott, de már nem meleg margarint, a citrom levét és héját. Az összetevőket alaposan dolgozd össze, majd keverd bele apránként a sütőporos lisztet. Ezután kanállal (nem géppel) keverd bele a sárgarépát, illetve a mazsolát és a vágott diót.

Tovább 

A húsvétot megelőző böjt eleinte csak nagypéntekre és nagyszombatra vonatkozott, fokozatosan alakult ki a negyven napra érvényes szokásrendszer. (A vasárnapok nem részei a böjtnek.) A hagyomány szerint húst, zsíros ételt ezekben a hetekben nem fogyasztottak, olajjal, vajjal főztek. Nem csupán a testi egészség védelme volt a cél, fontosabb szempont volt a lelki gyógyítás, illetve a test és lélek egységének erősítése.

Időnként nem árt, ha egy-egy napra gyümölccsel enyhítjük éhségünk, ahogy Siklósi Vilmosné is teszi - ZH fotó: Ohr Tibor

Időnként nem árt, ha egy-egy napra gyümölccsel enyhítjük éhségünk, ahogy Siklósi Vilmosné is teszi - ZH fotó: Ohr Tibor

 

 

Manapság számtalan magazin kínál különféle eligazításokat, ötleteket a böjtöléshez, a kúrákat az egészség, a szépség, a fiatalság megóvására ajánlják.

Tovább 

Hozzávalók
(2 db 26 cm-es sütőformához:)

A tésztához:
1 kg búzaliszt (BL55)
10 deka porcukor
10 deka vaj
60 g friss élesztő
12 g
2 db tojás
440 ml tej (2,8%-os)
10 g bourbon vaníliás cukor
2  citrom reszelt héja
A töltelékhez:
20 dkg marcipán
1/2 kg lecsurgatott meggybefőtt
A kenéshez:
2 tojás


Elkészítés:

1. Kilisztezünk vékonyan egy 26 cm átmérőjű csatos tortakarikát.

2. Az összes hozzávalót mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu