Gasztro: blog

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei

GESZTENYÉS KARÁCSONYI PULYKA



Legkitűnőbb a bébipulykából, (legfeljebb 4-5 kg-os pulyka) készült pecsenye,
hisz annak combján nincs ín, húsa porhanyós.

 

Sajnos, ehhez a recepthez nincs külön "hozzávalók" listám, de egy gyakorlott hátziasszonynak, azthiszem, így sem okozhat gondot az elkészítése...

 


A pulykát kívül-belül besózzuk és egy óráig sóban állni hagyjuk.
A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük. Hozzáadjuk a bedarált
sertéshúst, a tejben megáztatott, kinyomkodott és szintén megdarált zsemlét,
a nyers tojásokat, a tejfölt, a sót, a törött borsot.

Tovább 

network.hu

 

Német karácsonyi édesség

 

1/2 kiló liszt

1 kocka élesztő

2 tojás

10 dkg margarin vagy vaj

 

 

20-25 deka cukor, vagy 4-6 teáskanál folyékony édesítő ízlés szerint

15 deka kandirozott vegyes gyümölcs

15 dkg rumba áztatott mazsola

15 dkg durvára vágott mandula vagy dió, mogyoró (lehet vegyes is)

1 narancs lereszelt héja

2 citrom lereszelt héja

1 kk őrölt kardamom

4-6 kk őrölt szegfűszeg

4-6 kk őrölt fahéj

6 ek rum

 

+

tej (ha a tészta túl kemény, tejjel lágyítjuk)

10 dkg margarin vagy vaj a kenéshez

porcuko, vaniliás cukor a szóráshoz

 

 

A hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd 1 órát pihentetjük langyos helyen.  Utána kivajazott-lisztezett formába, hosszú, magas tepsibe  helyezzük, s megint hagyjuk kb egy órát kelni.

Tovább 

 

network.hu


Hagyományos olasz ünnepi kalács, ami igencsak sok verzióban készül.

Hozzávalók:
3/4 kiló liszt
1 kocka élesztő
20-25 deka vaj
4 tojas
2 tojas sárgája
30-40 deka cukor
2 cs vaniliáscukor
15 deka kandirozott narancshej
15 deka mazsola
2 citrom héja lereszelve
2 csipetnyi so
kis langyos viz ( ne legyen melegebb 20 foknal)

Elkészítés:

este bő öt evőkanál  lisztet 1 kocka elesztovel elmorzsolunk, es hozzaadunk kevés lanmgyos vizet. Összedolgozzuk.

Tovább 

Gősi Vali receptje és fotója!

 

 

Weinachtstollen





Hozzávalók:





3 dkg élesztő, 2 dl tej, 60 dkg liszt, 18 vaj, 5 dkg kristálycukor, 8 tojássárgája, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 10 dkg kandírozott narancshéj, 1 mk. őrölt szerecsendió, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. őrölt gyömbér, 5 dkg vaníliás cukor + 5 dkg vaj a kenéshez, porcukor.





Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és letakarva meleg helyre állítjuk. Amíg ez a kovász pihen és kel, a vajat cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük.

Tovább 

 

network.hu

 

Hozzávalók:

4 tojásfehérje,

10 púpos evőkanál porcukor,

1 cs. vaniliáscukor,

csipetnyi só,

egy kiskanál ecet,

1 csapott evőkanál étkezési keményítő.


 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 120-130 fokra (légkeveréses sütőnél 100 fokra).

A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel belevágsz, stabilan megmaradjon a vágás nyoma.)

Hozzákeverjük a csipetnyi sót, az ecetet és a keményítőt és tovább verjük a habot még 2-3 percig.

Tovább 

network.hu

 

GESZTENYÉS PULYKAMELL



Hozzávalók 6 személyre:
70 dkg pulykamellfilé egy darabban
25 dkg gesztenyemassza
15 dkg gomba
2 tojás
1/2 dl tej
2 gerezd fokhagyma, só, bors



A gesztenyemasszát a tejjel és a felvert tojással simára keverjük, majd
sóval, borssal és fok-hagymával fűszerezzük. A gombát megmossuk,
letisztítjuk és nagyon apróra összevágva, a gesztenyés masszához keverjük.
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket húskalapáccsal
kiveregetjük, hogy nagy lapokat kapjunk.

Tovább 

Hagyományos és kölönleges receptek az ünnepi asztalra:


borjuragu leves,

aranyló tyúkhúsleves,

diós szárnyaskrémleves,

tárkonyos pulykaraguleves

 




BORJÚRAGU LEVES




Hozzávalók: 25 dkg borjúhús 25 dkg borjúcsont 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér 1 zellergumó 1 kis fej kelkáposzta 4-5 goma 1 fej hagyma 1 zöldpaprika bors olaj citromlé


Készítés: A csontot főni tesszük a hagymával, zöldpaprikával és pár szem borssal. A borjúhúst apróra vágjuk, a megtisztított zöldséget és a gombát, a kelkáposzta sárga közepét vékony szeletekre vágjuk és mindezt olajon pároljuk.

Tovább 

Hozzávalók :

  • angol fekete tea (pl Earl, vagy Lady Grey)
  • tej
  • cukor
  • méz
  • citrom szeletek

 

Elkészítése:

Tegyél fel forrni vizet egy edényben. Ahogy elkezd forrni, tegyél  egy keveset a teáskannába, és öblítsd át azt a forró vízzel, hogy felmelegedjen. Ezután tégy a kannába (csészénként 1 teáskanálnyi + 1 a "kannának")  teafüvet, és öntsd fel a szükséges mennyiségű forró vízzel. Hagyd ázni 3-6 percig, majd szürd le. Tálald tejjel és cukorral, ha egészségesebben szeretnéd mézzel.

Tovább 

Az ehető díszek napjainkabn mintha kissé háttérbe szorulnának. Pedig a változatosságot egyre többen igénylik a karácsonyfa megjelenését illetően. Ami pedig ehető, az környzetbarát mód változatos.

 



Egy korábbi írásomban javasolatam a karácsonyfára dísznek a Habkarikát és a mézeskalácsot. Akkor többen kérték, én pedig ígértem a receptet.
Ezúttal a habkarikáét adom közre, nmert karácsoyni mézesből anyni van, hoyg vagy csoportosítanom, vagy szelektálnom kell...

Tovább 

GESZTENYÉS PULYKALEVES



Hozzávalók: 50-60 dkg pulykaaprólék,


10 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha cukrozott),


1 dl tejszín,


1 dl tejföl,


1 evőkanál vegeta,


1 csapott evőkanál liszt,


1 nagy csokor petrezselyemzöld,


késhegynyi őrölt szerecsendióvirág,
ízlés szerint őrölt fehér bors,


1 evőkanál olaj.



A megtisztított pulykaaprólékot kis darabokra vágom, és a felforrósított
olajra, kuktafazékba teszem. Gyorsan átpirítom mindkét oldalán, rászórom a
vegetát, és azonnal ráöntök 1,5 l vi-zet.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu