Gasztro: blog

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei

Kérdezitek mi is az a rózsadzsem? Vagy a fügekompót? Elmondom.

 



Régi fényképek közt böngésztem, és akkor került a kezembe a Duna vizébe veszett sziget, Ada Kaleh fényképe. Még jártam ott, amíg megvolt, s az emberek nyugodtan élték minden napi életüket. Ott láttam először fezt viselő férfiakat, ittam török kávét, amit parázs felett főztek kint az utcán, ettem először rózsadzsemet és fügekompótot. Azóta elborította a víz a felépült vaskapui román-jugoszláv vízerőmű miatt.

Tovább 

Hozzávalók: 40 deka padlizsán,20 deka cukkíni, 25 deka paradicsom, 10 deka lilahagyma, 1 csomag petrezselyem, 1 deci olaj, 4 cikk fokhagyma, 1 evőkanál ecet, só, őrölt bors, fél citrom.

Elkészítés:
Az alaposan megmosott padlizsánt és a cukkínit hámozás nélkül félujjnyi vastag hasábokra szeleteljük és további felhasználásig kevés citromlével meglocsolva állni, hagyjuk. Olajon üvegesre pirítjuk a szeletelt lilahagymát, erős tűz felett állandóan kevergetve vele együtt pirítjuk az előkészített padlizsánt és a cukkínit.

Tovább 

 
Hozzávalók, négy személyre:


  • 40 dkg krumpli

  • 20 dkg savanyú káposzta

  • 15-20 dkg reszelt, párolt (pirított) friss káposzta – akár a káposztás kockához készült

  • 20 dkg liszt

  • 1 tojás

  • olaj


  • pirított szalonna – ízlés szerint



A krumplit hámozd meg, és reszeld le. Sózd meg ízlésed szerint, majd szitáld bele a lisztet, és keverd bele a tojással együtt. Kevés vizet tegyél bele, kb. annyit, amennyivel egy közepes keménységű tésztát kapsz.

Tovább 


  • 4 csirkemell csont és bőr nélkül

  • 3 kanál világos szójaszósz

  • 3 kanál csípős mustár

  • 1 kanál barnacukor

  • fél kanál reszelt gyömbér

  • 1 kanál szezámmag

  • 1 kis fej hagyma vékony karikákra vágva

  • 1 fokhagymagerezd

  • 2 kanál olaj




Egy közepes edényben keverd össze a szóját, a mustárt, a cukrot és a gyömbért; tedd félre. Egy nagyobb teflonserpenyőben pirítsd aranybarnára a szezámmagot. A magot tedd félre, és ugyanebben a serpenyőben pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát egy kevés olajon.

Tovább 

Hozzávalók:

 

  • Fél kiló pizzatészta
  • fél csésze paradicsommártás
  • 15 dkg füstölt lazacszelet
  • 1 ek kapribogyó
  • feketebors
  • ízlés szerint reszelt sajt (ezútal nem kell sok, mert elnyomja a lazac ízét)

 

Elkészítés:

 

A tésztára kenem a paradicsomot, elosztom rajta a lazacszeleteket, majd megszórom vágott kapribogyóval és meghintem frissen őrölt borssal. Megszórom a reszelt sajttal és megsütöm.


Hozzávalók:


40-45 dkg darált (bárány)hús 

3 ek aprított kapor,

1 nagy pohár joghurt,

1 kis marék rizs,

5 gerezd fokhagyma,

2 fej hagyma,

1 ek paradicsompüré,

2 húsleves kocka,

nagy szőlőlevelek (minél több, hogy szépeket lehessen választani)

só,

fehérbors,

olaj


Elkészítés:


A szép, megmosott szőlőleveleket 5 percig főzzük sós vízben, majd szedjük ki.

A leveskockákat főzzük fel 3/4 liter vízben

Pici  olajban pároljuk üvegesre a finomra aprított hagymát, tegyük bele a rizst, dinszteljük kicsit együtt, aztán keverjük bele a paradicsompürét,  3 gerezd zúzott fokhagymát, és öntsünk rá egy kisebb bögrényi levest.

Tovább 

4 tojas,

4 evőkanál liszt,

4 ek cukor,

2 vaníliás cukor,

1 sütőpor

 

A tojás sárgáját elkeverjük a cukorral, addig, meg kivilágosodik. A fehérjét a vaníliás cukorral felverjük kemény habbá. A többi alapanyagot összevegyítjük. A fehérjéhez előbb a sárgáját majd a lisztes anzagokat hozzákeverjük, alaposan kikent tepsiben -nem hirtelen- megsütjük.

 



Juhtúrós sztrapacska


Hozzávalók – négy személyre:



  • fél kg krumpli

  • 15 dkg szalonna

  • 10 dkg juhtúró

  • 1 tojás

  • 1 evőkanál vaj, vagy zsír

  • liszt – amennyit felvesz a reszelt krumpli (kb 20-25 dkg)


  • tálaláshoz

  • 2 dl tejföllel kevert kefir, vagy joghurt



A krumplit hámozd meg és reszeld le. Picit sózd meg, üsd bele a tojást, tedd bele a vajat, és annyi liszttel, amennyit felvesz.
Gyorsan keverd ki a tésztát, hogy ne barnuljon meg túlságosan, és a nokedlihez hasonlóan szaggasd lobogó, forró vízbe.

Tovább 

A jól megmosott gyümölcsöt megtiszítjuk, feldaraboljuk, majd kevés  vízben puhára főzzük. Teatojásban tehetünk mellé szegfűszeget és  fahéjat is.  Ízlés szerint kerülhet bele édesítő, vagy cukor is.

Ha puha, áttörjük, (botmixerrel) majd 1-2 percnyi újra felfőzés után, még forrón széles szájú üvegbe töltjük. A tetejére szalicilt vayg  nátrium benzoátot teszünk.

Eredeti hazájában a baklava ára kilónként ötezer forint

 





A mediterrán országok ismert csemegéje a baklava. Előrebocsátom, hogy nagyon édes!



Amit nálunk árulnak, nem is emlékeztet az eredetire. Mivel pedig nem spórolják ki belőle a hozzávalókat, az ára lehet akár 5 000 Ft is kilónként.



Nos, akkor lássuk, hogyan készül!



Először is rétestészta kell hozzá. Ha már elfelejtettük, miképpen készül, lehet a boltban mirelitet kapni, ami majdnem olyan jó, mint a hagyományos.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu