Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
1 kg
liszt - az alábbiak szerint: teljes kiőrlésű rozsliszt, búza finomliszt
és rétesliszt, egy-két kanál búzakorpa, elkeverve szezámmag, hántolt
tökmag, napraforgó mag (és ízlés szerint bármilyen magvak), valamint egy
evőkanál só keverékével.
Kb. 3 - 3,5
dl langyos vízben feloldok 4-5 dkg élesztőt, kevés cukorral, majd a
tálba, a liszt közepére vájt mélyedésbe öntöm. Megszórom az élesztős
keverék tetejét kevés liszttel, és kelesztem. (Fontos, hogy vízzel
készítsük a kovászt, mert tejjel - nagyon finom, de kalácsízű lesz!
|
|
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Az ízletes finomság angol eredetű, érdemes elkészíteni.
Hozzávalók: kb. 35 darabhoz
A tésztához:
150 g vaj vagy margarin
100 g cukor
150 g barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
200 g búzaliszt
1 csapott teáskanál sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
1 púpozott teáskanál mézes sütemény fűszer
100 g apróra vágott mogyoró
50 g kandírozott citromhéj vagy narancshéj
80 g apró darabokra tört tejcsokoládé
80 g apró darabokra tört étcsokoládé
Elkészítés:
A tésztához a vajat vagy margarint simára keverjük, hozzáadva a cukrot, barnacukrot, vaníliás cukrot és a sót.
HOZZÁVALÓK:
8 tojás,
10 dkg vaj,
6 gerezd fokhagyma,
kevés kakukkfű
3 babérlevél,
1 szál zellerzöld
1 szál lestyán
2 póréhagyma
kb 2-3 ek. liszt,
pár szem egész bors,
só,
7 dl burgundi vörösbor.
ELKÉSZÍTÉS:
A hagymát karikákra vágjuk, megdinszteljük a vaj felén, beleöntjük a bort, beletesszük a borsot, a fűszereket, fokhagymát, megsózzuk. 20 percig lassú tűzön főzzük.
A többi vajból, és kb 2 ek. lisztből tésztát gyúrunk, félretesszük pihenni.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
Kinyitom a tonhalkonzervet és lecsepegtetem a haldarabokat. A pizzatésztát vékonyan bekenem a tonhalolajjal, majd a felületen egyenletesen elosztom a haldarabokat. Sózom és borsozom. Egyenletesen megcsepegtetem citromlével. Ízesíthetjük kaporral vagy rozmaringgal. A kb. 220° fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.
világszerte kezd ismerté válni
A nevét – az olaszt - Ascoli Piceno ( Asculum) városától kapta, de túllépett azon, hogy csak helyi specialitás legyen, mert az egész országban fogyasztják, sőt világszerte kezd ismerté válni, s melegen előételként, hidegen borkorcsolyaként vált ismerté az olasz ízeket kedvelők körében.
Hozzávalók (6 személyre): 1 kg nagy szemű olajbogyó, 150 gr őrölt disznóhús, 70 gr nyers sonka, 60 gr reszelt parmezán sajt, paradicsompaszta, 4 tojás, liszt, olíva olaj, só, bors, őrölt szerecsendió, zsemlemorzsa.
Hozzávalók
3 zöldpaprika,
4 nagy paradicsom,
4 gerezd fokhagyma,
kevés kakukkfű,
2 babérlevél,
1 csokor apróra vágott petrezselyem,
1 kk kristálycukor,
6 tojás,
pici só,
4 szelet húsos szalonna,
vaj vagy olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Serpenyőben felmelegítjük az olajat vagy a vajat. Átforgatjuk benne, a kicsumázott, felszeletelt, cukorral megszórt paprikát, a darabokra vágott paradicsomot (amit előzőleg forró vízbe mártunk, majd lehúzzuk a bőrét).
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk. Szétterítjük egy papírrak bélelt tálcán, és a napon, vagy meleg helyen, kályha fölött, lassan megszárítjuk. Éjjelre nem maradhat a szabadban!
Gyakran forgassuk át.
Vászonzacskóban, szellős helyen taroljuk.
Felhasználás előtt pár órával áztassuk be.
„tartom a földet, tépem a füvet, Krisztus nevében kérem légyen annak hasznára, akinek mérem.”
Valahol lelkendező szavakat hallottam egy társaságban erről az erdélyinek tartott zöldfűszerről. Kicsit utána néztem a témának. Íme, az eredmény.
A középkor híres természettudós doktora Marcellus (Empiricus) azt a tanácsod adja tanítványainak, hogy a gyógyításra szánt növényeket két ujjal, az úgynevezett orvos ujjakkal – a hüvelyk- és gyűrűs ujjakkal - kell megfogni és kihúzni a földből, miközben a másik kezünket letámasztjuk a földre.
13 éve | Lovas Éva | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A paradicsomot karikára vágom. Kinyitom a halkonzervet és lecsorgatom a levét. A pizzatésztát vékonyan bekenem a tonhalolajjal, majd a felületen egyenletesen elosztom előbb a haldarabokat, aztán a paradicsomot. Sózom és borsozom. ráhelyezem a hgyamakrikákat és az olajbogyókat Felszeletelem a mozzarellát és elterítem rajta. A kb.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu