Gasztro: blog

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei

Öntsünk le 25g trópusi gyömülcsteát 1 liter 100 C fokos vízzel, és hagyjuk állni 10 percig.Ezután vegyünk egy jó maréknyi szárított egzotikus gyümölcs mixet (papaya, ananász, kókusz, stb.) és öntsük bele a forró teába. Várjunk pár percet amíg a gyümölcsdarabok fepuhulnak, és kiengedik ízüket. Így már eléggé édes is lesz a tea, cukrozni sem kell.

 

Hozzávalók:

 

1 kg gyümölcsre:

40 dkg cukor

ízlés szerint fahéj

 

A még nem egészen érett gyümölcsöt néhány helyen megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel. A cukorból - fahéjjal - a szirupot megfőzzük, és a gyümölcsre öntjük. Lekötés után 10 percig dunsztoljuk, a vízben hagyjuk kihűlni.

 

Hozzávalók:

1 vékonyabb kígyóuborka,

2 nagy kaukázusi kefír,

1 nagy csomo kapor,

6 gerezd fokhagyma,

só,

pár csepp olíva olaj 

 

Elkészítés:

Meghámozzuk és nagyon apró kockákra vág­juk az uborkát. Megsózzuk, hozzá keverjük a tört fokhagymát, és összekeverjük a kefírrel meg az olajjal. Hozzáaduk a finomra vágott kaprot.

Közvetlenül fogyasztás előtt kell készíteni, mert ha áll, az uborka le­vet ereszt.

Hozzávalók:  (maradék) főtt rizs, 1-2 tojás, zsemlemorzsa, fűszerek (Majoranna, fokhagyma bőven, apróra vágott hagyma, őrölt paprika, só vagy vegeta)

 

Ha megmarad a rizs, jó ötlet, de kipróbálásképp is érdemes elkészíteni, direkt e célra főzött rizzsel. A hozzávalókbó keverjünk formázható masszát. Ha túl lágy, és ragadós, kis morzsát bele is szórhatunk.

 2 kanál segítségével formázzuk meg, forgassuk meg zsemlemorzsában és forró olajban süssjük ki.

Tovább 

5 kg érett hámozott paradicsom

1/2 kiló hámozott savanykás alma 

2 nagy vöröshagyma 

5 gerezd fokhagyma 

2 dkg egész fahéj 

2 dkg szegfűszeg

1/4 kiló cukor

2 dl ecet

 

2 ek mustár

bors

 

 

Az összetevőket - a cukor és az ecet kivételével - jól összefőzzük, botmixerrel pürésítjük. Végül beletesszük cukrot és az ecetet, és lekvár sűrűségűre főzzük. Kis üvegekbe rakjuk, szárazgőzbe tesszük. Lekötéskor a tetejére kis szalicilt vagy nátrium benzoátot teszünk.

Tovább 

A szoksásos módon palacsintát sütünk, majd egy tálon egymásra kezdjük rétegezni őket. Az elsőre óvatosan félig puhult vaniliás jégkrém jön, rá palacsinta, erre enyhén pépesített idénygyümölcs, kis mézzel megcsorgatva, (ha nincs otthon, lehet porcukrot is használni) majd palacsinta, és újra jégrém. Folytassuk, míg el nem fogy, vagy, ha túlságosan magas lenne a torony, készítsünk inkább még egy "rakást". A gyümölcs helyett télen használhatunk lekvárt, de akkor nem kell a méz.

Tovább 


Hozzávalók:

1tojás,

kis langyos víz,

1 bő teáskanál só,

fél kg liszt,

2 teáskanál cukor,

1/2 cs. élesztő,

kis vaj

Elkészítés: az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk, hogy  rugalmas masszát alkossanak, majd cipót formázva, közepesen meleg sütőben megsütjük.

Hozzávalók:

  • 4 kis cukkini
  • 2 krumpli
  • 2 leveskocka
  • 1 hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy pohár joghurt
  •  menta

 

Elkészítés:

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk darabokra, és a krumpli kockákkal együtt az előzőleg 2 leveskockával felforralt 1, 5 liter vízben főzzük kb. 10 percig. Közben a cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le, és szeleteljük fel.

A cukkini karikákat adjuk a leveshez, és főzzük további 5-8 percig.

Tovább 

„Lecsót a keceléből” Hagyományőrző Fesztivál Zsámbokon 2011. augusztus 13-14.

Hagyományörzés, tisztelgés az egykori mindennapok előtt a Lecsót keceléből Fesztivál.


Sokan kérdezik: Mit jelent a fesztivál neve? A kecele a helyi népviselet része. Ebbe a köténybe gyűjtötték őseink a kertben a lecsóhoz szükséges alapanyagot. A kacó, kecele, pruszlik, fékető, galáris  a ládafiák féltett kincsei, a népviselet jellegzetes ruhadarabjai. A zsámboki emberek ma is őrzik - jórészt palócos gyökerű- hagyományaikat, a lakodalmast is évszázados szokások szerint ülik meg.  A falu dalai, táncai napjainkban is élnek, s az ünnepeken előkerülnek az apró virágmintás rakott szoknyák.

Utolsó hozzászólás

Lovas Éva üzente 13 éve

Hú, ez szuper! Köszönjük a hírt! Ráadásul, Zsámbékot valamelyest - sajna, csak régről, és picit - ismerem, és nagyon szeretem is. Te ott laksz?

Tovább 

Hozzávalók:

1 l üveghez:

 

5 evőkanál cukor, 2 citrompótló.

 

A gyümölcs szinte bármi lehet

 

A megmosott gyümölcsöt lecsurgatjuk. Az üvegbe soronként tesszük, s közben egyenletesen cukrozzuk. Lehete beletenni szegfűszeget (pl a meggyhez, szilvához), vaníliarudat (a sárgabarackhoz, cseresznyéhez egreshez), vagy fahéjat (szilvához, ribizlihez). A tetejére citrompótlót teszünk. Feltöltjük szódavízzel, és azonnal lekötjük.

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu