Gasztro: blog

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 183 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei

 

Hozzávalók 4 személyre:
• piros gyümölcsös tea filterek
• cseresznye vagy meggy befőtt
• cukor
• vaníliás cukor
• fehér rum
• méz
• málnaszörp

 

Elkészítés:
Tegyünk fel forrni vizet. Ha felforrt tegyük bele a tea filtereket, és forraljuk így pár percig. Ha már kész a tea, öntsük bele a befőttet levével együtt és tegyünk bele egy kis málnaszörpöt is. Ízesítsük mézzel és cukorral. Hagyjuk forrni pár percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és öntsük bele a rumot.

Tovább 

Hozzávalók:

1/2 kg tepertő,

2 tojás,

2.5 dl tej

1 dl zsíros tejföl,

1 csomag sütıpor,

annyi liszt amennyit felvesz,

só,

törött bors.


Elkészítése:

A tepertőt át kell darálni, megsózva, beborsozva összegyúrjuk az egyik
tojással, a tejjel, a tejföllel, a sütıporral meg annyi liszttel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig hővös helyen pihentetjük. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőlemezre fektetjük.

Tovább 

 

 Hozzávalók:

 

  • Fél kiló tészta
  • paradicsommártás
  • 5 dkg füstölt tarja, bacon, vagy angolszalonna
  • 5 dkg csípős szalámi
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg sonka
  • esetleg 8-10 kis gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:

 

A tésztát megkenem a paradicsommártással, majd ráfektetem tarját vagy szalonnát, aztán a sonkaszeleteket. A tetején elosztom a vékony szeletekre vágott kolbászt és szalámit. Sózni nem kell. Reszeltsajttal megszórva teszem a sütőbe.

Aki szereti a sült fokhagymát, néhány kis gerezdet egyenletesen eloszthat a tetején.

Tovább 

Hozzávalók:

30 dkg liszt,

10 dkg vaj,

1 kanál cukor,

só,

tejföl,

2 dkg élesztı,

1 kg
szeletekre vágott alma;

krémhez

3 tojás,

25 dkg cukor,

2 evőkanál liszt,

2 dl tej,

3dl tejföl.


Elkészítése:

Az élesztőt tejben megfuttatjuk, majd összegyúrjuk az anyagokkal.
Tepsibe téve pihentetjük, majd megszórjuk egy kevés búzadarával, és rátesszük a gyümölcsöt, majd a krémet. A lisztet elkeverjük a tejföllel és a tejjel, megfőzzük. A tojás sárgákat a cukorral jól kikeverjük hozzávegyítjük a lisztes masszához a tojások kemény habjával együtt, a gyümölcsre öntjük, szép világosra sütjük.

Tovább 

2 csészéhez:

5 teáskanál szárított, tisztított csipkebogyót öntsünk le 2 bögre forrásban lévő vízzel, majd lefedve hagyjuk ázni 15 percig. Ezután szűrjük le.

Savanykás íze van,  ezért, s egészséges volta miatt is, mézzel édesítsük. 

 

Figyelem!

Sem a  mézet, sem a  citromot ne tegyük forró teába, mert  árt vitamintartalmának. Csak fogyasztás előtt, mikor már kissé kihűlt a tea, izesítsünk velünk.

 

(Lásd még a pár napja, 11. 02-én feltett írást is)

 

network.hu

Tovább 

Török ízek és szokások

Az 1680-as években az akkori divat (akkori elnevezéssel: a nájmódi) a főzés és az étkezés dolgában is megjelent. A gyakori követjárások, a Bécs-csel való kapcsolattartás, a fejedelmi és főúri politikai látogatások az asztal körüli szokások változásait is felgyorsították. Kovács Sándor Iván irodalomtörténész szerint (akinek nevéhez régi magyar szakácskönyveink értékelése, szómagyarázata fűződik): „A XVI–XVII. század fordulóján már tisztán kirajzolódott: hol és milyen környezetben beszélhetünk a gasztronómiai kultúra virágzásáról az erdélyi fejedelmek és a magyarországi főurak udvaraiban.” Híressé vált egy XVII.

Tovább 

Hozzávalók: 4 tojás, 5dkg vaj, 10dkg liszt, 2 1/2 dl tej. só, 10 dkg vaníliás cukor, olaj a kisütéshez.

A vajat habosra kavarjuk, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet, a sót, és a tejjel lassanként elkeverjük. Végül könnyedén hozzákeverjük a tojások kemény habját. A csúsztatott palacsinta sütése eltér a többi palacsintáétól, mert csak az egyik oldalát sütjük meg lassú tûznél. Amikor az egyik oldala rózsaszínûre sûlt, egy kerek tálra csúsztatjuk kisütött felével lefele, vaníliás cukorral megszórjuk, és a következõ kisült palacsintát rácsúsztatjuk.

Tovább 

12 dkg porcukrot, 1 csomag vanilincukrot félóráig keverünk 2 egész
tojással, majd késhegynyi törött fahéjat, egy-két szem finomra tört szegfőszeget, 1 citrom reszelt héját, és 15 dkg langyos mézet keverünk bele, azután kevés liszttel elkevert 1 csomag sütőport, és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy lágyan dolgozható tésztát kapjunk.

A tésztát lehetőség szerint pár órára hideg helyen pihentetjük. Sütés előtt kisujjnyi vastagra nyújtjuk és kisebb pogácsavágóval kiszúrva, zsírozott tepsibe téve, tetejüket még 1 tojás fehérjének 8 dkg cukorral és kevés citromlével készült keverékéből készült könnyen kenhető mázzal vonjuk be, illetve kenjük meg tollal.

Tovább 

Hozzávalók:

 

  • Fél kiló tészta
  • 25 dkg füstöltsonka
  • paradicsommártás
  • 10 dkg parmezán sajt

 

Elkészítés:

 

A tésztát megkenem a paradicsommártással, majd ráfektetem a hajszálvékony sonkaszeleteket.  Ha megsült, de még melegen, megszórjuk parmezánnal.

Hozzávalók:

 

3- 3,5 deci a krumpli őző levéből
2 evőkanál tört főtt krumpli

1/2 kilo liszt BL80
20 dkg liszt BL55
5dkg rozsliszt
5dkg tönkölybúza liszt
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor
4 kávéskanál só
1/2 csomag élesztő
+20 dekányi kovász

 

 

A kovászhoz:
kis víz, 15 dkg liszt 1 evőkanál olaj ½ kávéskanál só 1 kávéskanál cukor 1-2 dkg élesztő

A kovászt pár nappal a sütés előtt kell elkészíteni!


A kenyér hozzávalóit jól összedolgozzuk, cipót formálunk, kb 1 órát kelesztjük majd  előmelegített sütőben sütjük meg.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu