Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók:
3- 3,5 deci a krumpli őző levéből
2 evőkanál tört főtt krumpli
1/2 kilo liszt BL80
20 dkg liszt BL55
5dkg rozsliszt
5dkg tönkölybúza liszt
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor
4 kávéskanál só
1/2 csomag élesztő
+20 dekányi kovász
A kovászt pár nappal a sütés előtt kell elkészíteni!
A kenyér hozzávalóit jól összedolgozzuk, cipót formálunk, kb 1 órát kelesztjük majd előmelegített sütőben sütjük meg.
Még kovász:
5 dkg élesztőt összekeverünk kb. ½ kg liszttel és annyi vizet adunkk hozzá, hogy kissé puha legyen. Meleg helyen hagyjuk kelni 1,- 1,5 napig többször keverve. Adhatunk hozzá közben pici sót is.
Közben a kovász megfolyósodik, savanyodik Az illata is jellegzetesen savanyú lesz. Ha egy kis cukrok is adunk a masszához intenzívebb az erjedés. Utána adagokban le is lehet fagyasztan. Kkiolvadás után lehet felhasználni
Kb. 2 dl- 1-1.5 kg liszthez elég belőle. Nem árt rásegíteni egy kis élesztővel sem....
*****
Kérges” kovász avagy a San Franciscó-i kovászos kenyér:
Az első kovászhoz:
fél csésze tk liszt (lehet rozs is)
csipetnyi őrölt római kömény
1 ek. tej
1-2 ek víz
Ezekből gyúrjunk 6-8 perc alatt szilárd de nedves tésztát. Tegyük tálba,
takarjuk le nedves konyharuhával és meleg helyen hagyjuk 2 napig. Ha
kész a kovász, kéreg lesz rajta. A közepén egy mogyorónyi, édes illatú
mag keletkezik, ezt használjuk tovább.
1. frissítés:
A maghoz adjunk hozzá
2 ek. vizet és
1 csésze tk lisztet (ha kevés a víz, tegyünk még hozzá, hogy viszonylag kemény tésztát kapjunk).
Fedjük le fóliával és meleg helyen hagyjuk állni 1-2 napig. Ekkor megint
dobjuk ki a kérget, most már erősebb szaga lesz a magnak.
2. frissítés:
A maghoz adjunk hozzá:
4 ek vizet és
1 pohár fehér kenyérlisztet
Takarjuk le, hagyjuk állni 8-10 óráig.
Ezzel kész a kovász
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!