Gasztro: blog

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronomia hírei

Mária Terézia kedvenc ételei - a fáma szerint - : kappan leves, roston sült hal, fahéjas-mézes sült alma, pölöskei muskotályos bor - ezt ehette, ihatta Mária Terézia és családja 1764. augusztusi váci látogatása idején.

A korábban megrendezett Váci Világi Vigalom idején az úgynevezett főúri barokk menüt, Mária Terézia kedvelt ételeit bárki végigehette.

 

Mária Terézia kedvelte a tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümölcsöket, a mandulás, mézes, fűszeres süteményeket

A fentiekből kiindulva, és a barokk kor sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket, történelmi leírásokat, tanulmányokat, a XVIII.

Tovább 

network.hu

10 szál baromfi virsli, 4 közepes fej lilahagyma, ecet (lehetőleg balzsamecet), édesítő, só, víz

A virslit (nyersen) felkarikázzuk, a hagymát felezzük, majd a vágási felületre fekteteve fél karikákra vékonyan felszeleteljük. Kb. fél liter vizzel és ecettel, édesítővel, sóval  elkészítjük a levet. Majd a virslire öntjük, éspár órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Szezonban adhatunk hozzá aprított zöld saláta levelet, retket, piros húsú paprikát, vagy újhagymát is.

Tovább 

 


 


Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg Rama hidegen, kockákra vágva
10 dkg juhtúró
1 tojássárgája
1 púpos kk sütőpor
1 tk só

Tetejére:
1 tojásfehérje
15-20 dkg reszelt sajt (pl.: Trappista)

A tészta hozzávalóiból deszkán kézzel homogén masszát gyúrok. Ha szükséges, 1-2 dkg lisztet hozzáadok, hogy alakítható legyen.
Nyújtófával kb. fél centisre nyújtom, a kissé felvert tojásfehérjével megkenem, majd a reszelt sajttal megszórom.

Tovább 

network.hu

B orongós napok tűnjetek tova,
O kkal szomorú ne legyél soha!
L épteid kísérje töretlen szerencse,
D erűs percek rajzoljanak mosolyt a szemedre!
O szoljanak el az óévnek sötét árnyai,
G úzsból szabaduljanak a képzelet szárnyai!

Ú j évet hozzon a nesztelen iramló idő,
J öjjön már a rég várt, csodálatos jövő!

É vek ha múltok, ha elszálltok napok,
V idámságot, örömet számolatlan adjatok!
E lfusson most az óévnek malac a,
T öbbé ne legyen senkinek panasza!

Tovább 

HOZZÁVALÓK: 

  • 7 deka csipkebogyó
  • 5 deka csalán levél
  • 4 deka aranyvessző
  • 4 deka mezei zsurló

 

ELKÉSZÍTÉS:

1 normál csésze (kb. 2,5 dl) teához 2 teáskanálnyi keverék szükséges, melyet forró vízzel krll leönteni és pár percig, lefedve ázni hagyni, majd le lehet szűrni, és fogyasztani.

 

Hozzávalók:


  • 20 dkg Camembert sajt ( a legolcsóbbat szoktam venni)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • bors
  • 2 erőleves kocka
  • petrezselyem
  • pirított zsömle kocka, vagy levesgyöngy

 

 

Elkészítése:


A vajból és lisztből rántást készítünk, felengedjük vízzel és bele tesszük az erőleves kockát. Felforraljuk, beletesszük a petrezselyem kivételével a fűszereket és  apróra vágott Camembert sajtot is, majd, ha megolvadt, félrehúzzuk, és, ha kissé kihűlt, botmixerrel összeturmixoljuk.

Tovább 

Hozzávalók:

Személyenként 1 palacsinta, (ízlés szerint máj vagy hús, vagy gríz) -gombócleves, amit vékonyka, karikára vágott répávalés gazdagon zöldségezve készítettünk el.


Elkészítés:

A galuskalevest apró gombóckákkal főzzük. A levesestányér közepébe egy palacsintátteszünk, amibe galuskákat, kis sárgarépakorongokat (ez a "pénz") és a levesbe főzött zöldborsót, lencsét, brokkoli rózsácskákat, stb, mint "drágaköveket" pakolunk. Ajándékkötözővel, (aki nagyon ügyes, petrezselyenszárral), batyuvá kötjük a palacsintát  Az utolsó percben tálaljuk, addig tzartsuk melegen, s egyenesena  batyura meregessük a a forró levest, nehogy túl hideg legyen.

Tovább 

Sajtkrémes sonkatekercs

 

 

2 dl tejből és 2 kávéskanál lisztből sűrű pépet főzünk. A tűzről levéve,forrón belekeverünk 2 tojássárgáját. 10 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt pépet és 8-10 dkg reszelt sajtot. Vékonyra szeletelt gépsonkába töltjük.

 

cibo.blogol.hu

Sült cékla

 

kicsi,kemény céklák, só, bors, chilipaprika, esetleg rozmaring, olaj

 

A céklákat jól megmossuk, és megsúroljuk őket. Cikkekre vágjuk, kicsit megszárítjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és megszórjuk a fűszerekkel,az olajjal meglocsoljuk. Alufólia alatt sütjük kb 1 óráig,aztán anélkül fél óráig. 

 


cibo.blogol.hu

network.hu


A karácsonyi menüben a legtöbb országban a nemzetre jellemző ünnepi ételek kerülnek az asztalra. Természetesen minden nemzetnek megvannak a maga különleges, hagyományos karácsonyi ételei, de ezek egy része ma már keveredik, illetve egyes ételfélék (pl. desszertek) esetében nagyon sok hasonlóság található, legalábbis ami az alapanyagokat illeti.

 

A Magyarországra ma jellemző étkezési kultúra számos hatás eredménye. A karácsonyi vacsorában ötvöződik a böjtös étrend a sokfogásos menüvel.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu