Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mária Terézia kedvenc ételei - a fáma szerint - : kappan leves, roston sült hal, fahéjas-mézes sült alma, pölöskei muskotályos bor - ezt ehette, ihatta Mária Terézia és családja 1764. augusztusi váci látogatása idején.
A korábban megrendezett Váci Világi Vigalom idején az úgynevezett főúri barokk menüt, Mária Terézia kedvelt ételeit bárki végigehette.
Mária Terézia kedvelte a tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümölcsöket, a mandulás, mézes, fűszeres süteményeket
A fentiekből kiindulva, és a
barokk kor sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket, történelmi
leírásokat, tanulmányokat, a XVIII. század receptúráit, ízvilágát,
valamint a királynő kedvenc édességeit áőttanulmányozva, ám saját kreítivitását kihazsnálva alkotta meg két magyar, Szoljár Csaba cukrászmester és Molnár Ferenc cukrászséf, a gödöllői Solier Café két mestere azt a tortát, mely vélhetőleg Mária Terézia kedvence lehetett - vagy lehetne.
Íme:
Így készül a Császárnő kedvence
Csokoládés-mandulás jaconde
piskótát sütünk, ennek jellegzetessége, hogy liszt helyett finomra
őrölt mandulát adunk hozzá. Erre egy tokaji sárgamuskotályból készült
könnyű borhabot teszünk. Erre kerül egy fele mandula, fele búzalisztből
készült omlós linzertészta, amelynek karakterességét jó minőségű
étcsokoládéból készült bevonat adja. A koronát egy
mézes-fűszeres-aranymazsolás alma-körte ragu teszi fel rá, amelyet
fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, ánizzsal, csillagánizzsal,
gyömbérrel, kardamonnal, szegfűborssal, korianderrel, édesköménnyel,
borssal bolondítunk meg.
(deluxe.hu és tokaj.hu anyagának felhasználásával)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGYTÁL - Bácskai tarhonya
Magyar barokk konyha 4.
Magyar barokk konyha 3.
Magyar barokk konyha 2.