Gasztro: GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK - Goji bogyó

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Goji bogyó>> Goji  berry, Wolfberry, Lícium (Lycium) gyümölcs, Farkasbogyó, közönséges ördögcérna

Goji bogyó a világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamin-t tartalmazó gyümölcs.

goji bogyó

A béta-karotinról tudott, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól.

A Goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit.

Gazdag továbbá poliszaharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is.

És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.

goji növény

A GOJI KUTATÁSOK ÁLTAL BIZONYÍTOTT JÓTÉKONY HATÁSAI

Szexuális zavarok: A Goji-t szexuális impotencia kezelésére is használják. Beszámoltak arról, hogy a Goji fogyasztása jelentősen növelte a vér androgen szintjét, ami által a páciensek sokkal energikusabbnak érezték magukat. A Goji legendásan híres vágy-fokozó hatásáról is. Egy régi kínai közmondás figyelmezteti a férfiakat, akik feleségüktől távol utaznak: az, aki 1000 km-re van otthonától, ne egyen Gojit.

Allergiák: Egy, a Journal of the Beijing Medical University c. szaklapban 1992-ben megjelent tanulmány szerint a Goji csökkenti az allergiás típusú reakciókkal kapcsolatos anti-test szintet, valószínűleg a CD8(+) T-sejtek támogatása és a citokininek szabályozásának mechanizmusa révén. E hatásnak betudhatóan a Goji hatékony a psoriasis kezelésében is.

Öregedés-gátlás: A Goji különleges LBP poliszacharid komplexe hatékony szekretagóg (olyan vegyület, amely az agyalapi mirigy fiatalító hatású emberi növekedési hormonjának elválasztását fokozza). A Gojit tradicionálisan az életkor meghosszabbítására, a test fizikai erejének és a szexuális potencia növelésére használják. Több vizsgálat során idős embereknek naponta Goji bogyót adtak 3 hétig. Számos jótékony hatást tapasztaltak: a vizsgált személyek közel 70%-ának bámulatos módon megerősödött az immunrendszere, megháromszorozódott a T-sejt transzformációfunkció, és megkétszereződött a fehér sejtek interleukin-2(IL-2) aktivitása. Az eredmény azt is mutatta, hogy valamennyi kezeltben számottevően erősödött a lelkierő és az optimizmus. Ezenkívül szinte valamennyi személy étvágya és alvás-minősége is javult. A kezeltek 35%-a a szexuális funkció jelentős javulásáról számolt be. Zhang (1993) a Goji egyedülálló LBP poliszacharidjának peroxidáció gátló hatását tanulmányozta, amely az idő előtti sejtelhalás elsődleges okozója. Dr Zhang és kutatócsoportja a sejtmembránok elektromos paramétereinek változását mérte, miután az élő sejteket ártalmas szabadgyököket tartalmazó oldatban 6 órán át inkubálta. Megfigyelték, hogy a szabadgyökök sejtekre kifejtett végzetes hatása meggátolható és visszafordítható az LBP poliszacharidokkal.

Látás-javítás: A Goji nagyon népszerű volt a látás javítására is az ősi Kínában. A modern kínai kutatások azt mutatják, hogy a Goji képes a sötét adaptációs idejét csökkenteni, és javítja a látást a nem kielégítő fényviszonyok között is. A fiziológiás scotoma (vakfoltok) csökkennek, míg az A-vitamin szintje nő a Goji-t fogyasztó páciensekben.

Ízületi gyulladás és gyulladásos állapotok: Az ízületi gyulladás kialakulásában szerepet játszó szabadgyök a szuperoxid anion. Normál körülmények között az emberi szervezet képes a szuperoxid anionok termelésének szabályozására a szuperoxid dizmutáz (SOD) enzim által, amely lebontja és neutralizálja a szabad gyököket, mielőtt még azok fájdalmat, gyulladást és sejtkárosodást okoznának.

Átfogó tudományos kutatások az utóbbi 20 év során bebizonyították, hogy akut és krónikus gyulladásban a szuperoxid anionok olyan felfokozott mértékben termelődnek, hogy a szervezet SOD enzim védekező mechanizmusa képtelen azokat közömbösíteni. Ezt az egyensúly felborulást szuperoxid-mediált károsodás követi.

Az SOD védő és jótékony hatása számos betegségben, mind pre klinikai, mind klinikai tanulmányokban bizonyított. A klinikai tanulmányok azt mutatják, hogy a szuperoxid anionoknak fontos szerepe van a human betegségek kialakulásában és hogy ezek SOD általi eltávolítása jótékony hatással bír. Egy Kínában végzett tanulmány szerint a Goji fogyasztása jelentős, 40%-os növekedést idézett elő az SOD, e rendkívül fontos gyulladás gátló enzim szintjében.

Fizikai állóképesség/enegia szint: Kísérleti állatokon végzett tanulmány szerint az LBP jelentősen megnövelte a tűrést és kitartást a fizikai igénybevétel során és csökkentette a kimerültséget. A Goji LBP fokozza a glikogén raktározását (a glikogén a szervezet elsődleges energia hordozó anyaga). A Goji LBP szintén segít megterhelés utáni felépülésben. Csökkenti az izomlázat az által, hogy növeli a tejsav eltávolító enzim, a laktát dehidrogenáz aktivitását. A vér húgysav nitrogen clearance-t is gyorsítja, ami a fizikai megterhelés során jelentkező toxin.

Vérképzés: Egy Kínában végzett tanulmány szerint az LBP gyorsítja az őssejt proliferációt és növelte a csontvelőben a monociták számát. Az LBP segíti a monociták leukocitákká érését is. A bogyó számos ujkeletű klinikai vizsgálat szerint hatékony csontvelő hiánybetegségek kezelésében is. (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék alacsony termelése).

Egy másik tanulmány során 3 éven át vizsgálták a Goji a vér immunparamétereire, fiziológiai és biokémiai markereire gyakorolt hatását, idős önkénteseken. Az eredmények azt mutatták, hogy a Goji bogyó jelentős mértékben fiatalította az idősebb emberek vérének tulajdonságait.

Rákmegelőző hatás: Az interleukin-2 (IL-2) fontos citokinin (sejtfehérje) amely hatásos tumor ellenes válaszokat indukál kísérleteken előidézett rákban. Számos növényi poliszacharid fokozza az interleukin-2 (IL-2) termelődését. A Goji LBP különösen aktív e tekintetben, IL-2 fokozó aktivitásáról számolt be a pekingi egyetem Farmakológiai és toxikológiai intézete 1989-ben. Az USA-ban az IL-2-t mint immunerősítő faktort 1983 óta tanulmányozzák és alkalmazzák egyes ráktípusok és HIV fertőzés kezelésében.

Más Kínában végzett tanulmányok szerint a TA98 és TA 100 által kiváltott génmutációt gátolja. Egyes tudósok meggyőződése, hogy a Goji hatékony a máj-daganat megelőzésében, védi a májat és rák-ellenes hatású is.

Rák-betegek kezelése: Az egyik, Cao és munkatársai által 1994-ben Sanghajban végzett vizsgálat során 79 előrehaladott rákos beteget kezeltek LAK/IL-2-vel és Goji LBP-vel. Eredményeik azt mutatták, hogy a páciensekben bámulatos módon visszafordultak a rosszindulatú rákos folyamatok, melanoma, vastagbél karcinóma, végbélkarcinóma, tüdőkarcinóma, nasopharyngeális karcinóma és hydrothorax betegségben szenvedőknél. A LAK/IL-2 és Goji- LBP-vel kezelt betegek bámulatosan magas, 40,9%-a javulást mutatott, míg a LAK/IL-2 vel kezeltek esetében csupán 16,1%-os volt ez az arány. Azt is megfigyelték, hogy a rák jól hosszabb idő után újult ki azoknál a betegeknél, akiket e kombinált kezelésben részesítettek. Az eredmények azt mutatják hogy a Goji LBP a rák gyógyításában adjutánsként használható.

Egy másik Kínában végzett tanulmány szerint az LBP jótékonyan hatott a radioterápia során és növelte a rákbetegek ellenálló képességét. Egy rákbetegeken végzett tanulmány szerint a Goji növelte mind a limfocita transzformáció sebességét, mind pedig a fehér sejtek számát (amely az immunfunkció mutatója).

Az LBP hatása és mechanizmusa, amelyet a humán leukemia HL-60 sejtek növekedésének gátlására kifejt, szintén kutatások tárgya. Az LBP képes gátolni ezeknek a leukemia sejteknek a növekedését, és elősegíti azok elhalását (apoptosis). Lewis Lung-ráksejteket vittek át C57BL egérbe és bizonyították a Goji LBP rákellenes hatását.

Szív-érrendszeri egészség megőrzése: A lipid peroxidázok vérben történő felhalmozódása szív-érrendszeri betegségekhez, szívinfarktushoz, érszűkülethez és stroke-hoz vezethet. Vérünkben jelen van az antioxidáns enzim, a szuperoxid dizmutáz (SOD), amely felveszi a harcot a lipid peroxidációval, azonban az SOD szintje az öregedés során egyre csökken. Egy klinikai tanulmányban azt tapasztalták, hogy a Goji fogyasztása jelentős mértékben, 40%-al növelte az SOD szintet és 65%-al csökkentette a lipid peroxidáz szintjét.

Egy másik tanulmány szerint a Goji flavonoidjai védő hatást fejtenek ki a vörösvértestekre. E védő hatást patkányon, a máj mitokondriumaiban és a vörösvértestekben Huang és munkatársai vizsgálták Kínában (1999). Megfigyelték, hogy a mitokondriális lipid peroxidáció jelentősen csökkent a Goji flavonoidok hatására, és a mitokondriumok membrán fluiditását szintén hatékonyan védte. A vörösvértestek alakjukat megőrizték a Goji flavonoid kezelés következtében, míg a kontroll vörösvértestek jelentős károsodást szenvedtek az oxigén szabadgyököktől.

Cukorbetegség (felnőttkori, nem inzulin-függő): A Gojit Kínában a felnőttkori cukorbetegség kezelésére régóta használják, mivel az egyensúlyban tartja a vércukor szintet és az inzulin választ.

Emésztőszervi zavarok: Mongóliában a hagyományos gyógyászatot kutató intézetben végzett vizsgálatok szerint a Goji alkalmas az atrofikus gastritis kezelésére, amely csökkent gyomor-aktivitás következtében fellépő emésztési zavar. A betegek minden alkalommal teljes gyümölcsöt fogyasztottak napi 3 alkalommal az étkezések előtt, 2 hónapig vagy ennél hosszabb ideig, és kiváló eredményeket tapasztaltak.

Magas vérnyomás: A Goji LBP endotél sejtekre kifejtett hatását Jia és munkatársai 1998-ban vozsgálták Kínában. Eredményeik azt mutatják, hogy a patkányokban a magas vérnyomás kialakulása nagymértékben megakadályozhato Goji LBP adásával.

Immunitás: Egy tudományos közleményben, amely a Recent Advances In Chinese Herbal Drugs folyóiratban jelent meg, Dr Zhou Jinhuang kimutatta, hogy a Goji poliszacharidjai növelik a sejtmediált és humorális immunválaszokat.

Már 5-10 mg/kg napi dózis esetén is egy hét után már nőtt a szervezet leghatékonyabb betegség ellen küzdő immunsejtjeinek (T-sejtek, citotoxikus T-sejtek és természetes “killer-sejtek”)aktivitása kisérleti állatokban az LBP poliszacharidok hatására. Több tanulmány azt mutatja, hogy a Goji a limfocita transzformáció sebességét növeli és javítja a makrofágok fagocitotikus funkcióját állat-kisérletekben. Az LBP segít a lép konkavalin A által indukált limfocita transzformációjában, valamint növeli a T-sejt függő antigen (SRBC) antitest reakcióját, ami azt jelenti, hogy az LBP szelektiven erősiti a T-sejt immunválaszt. Az LBP azáltal növeli a T-sejtek immunválaszát, hogy megnöveli a T-sejtek felületén az E-receptorok számát, vagy növeli maguknak a T-sejteknek a számát. Az LBP szintén alkalmas ólom mérgezés kezelésére, mivel gátolja a T-sejtek redukcióját és késlelteti az ólom által kiváltott allergies reakciót.

Egy Kínában időseken végzett tanulmány szerint a Goji fogyasztása során megnőtt a szérum lizozin, IgG és IgA szintje valamennyi vizsgált személy esetében. Az interleukin –2 (IL-2) aktivitása 2,26-szorosára növekedett a vizsgálatban résztvevők kétharmadában.

Terméketlenség: A Gojit ázsiai orvosok régóta használják a terméketlenség gyógyítására. Mégis az, hogy a Goji mely alkotórésze hatékony és az milyen hatásmechanizmussal bír, máig ismeretlen. Wang és munkatársai (2002) vizsgálták a Goji LBP spermium epitél sejtekre gyakorolt hatását in vitro. Azt találták, hogy az LBP gátolta a hipertermia által előidézett szerkezeti károsodást. Azt is tapasztalták, hogy a Goji LBP megnövelte a sejtek élettartamát. Az oxidativ stresszt a szerkezeti károsodás és sejthalál egyik fő okának tartják a testikuláris sejtekben. Wang és munkatársai vizsgálták a LBP hatását az uv-fény által indukált peroxidációra és a citokrom C szint szabadgyökök általi redukciójára. Azt tapasztalták, hogy az LBP mindkét folyamatra jelentős gátló hatást fejtett ki. Eredményeik tudományosan is bizonyították a Goji tradicionális gyógyászatban tapasztalt terméketlenség gyógyító hatását.

Máj-védelem: A Gojiból egy új cerebrozidot izoláltak, amely képes megvédeni a patkányok más sejtjeit a szén tetraklorid okozta mérgezésben. Egy másik tanulmányban Kim és munkatársai (1999-ben) azt találták, hogy a Goji cerebrozidok megőrzik a máj mitokondriális glutation szintjét, a reaktiv oxygen gyökök eliminálása révén és ezáltal csökkentik a lipid peroxidációt és a sejtkárosodást.

Kóros elhízás: A Gojit úgy is vizsgálták, mint a kóros elhízásban hatékony szert. A páciensek minden reggel és délután Goji teat fogyasztottak. Az eredmények kiválóak: valamennyi kezelt jelentős súlyt vesztett. Egy állatkísérletben azt tapasztalták, hogy a Goji LBP fokozta a táplálék energiává alakítását és csökkentette a testsúlyt.

Szájüregi betegség: A Goji emberi fogíny fibroblasztok gyökérhez való tapadására és növekedésére gyakorolt hatását in vitro vizsgálta Liu (1992) a xiani egyetemen Kínában. Eredményei azt bizonyítják, hogy az LBP már alacsony dózis esetén is képes volt növelni a fibroblasztok tapadását és növekedését a gyökér felszínén. A Goji képes elősegíteni az új periodontális szövet képződését

Kísérleti egereken tanulmányozták a Lycium Barbarum poliszaharidjainak hatásait: Abból a célból fecskendeztek Lycium Barbarum polysaccharidot (LBP-4) és néhány nehéz fémet kísérleti egerek testébe, hogy megfigyeljék az eredményeket. 120 Nőstény egeret véletlenszerűen 4 csoportba osztottak. Minden egyes egeret kg-ként 5,10, és 20 mg LBP-4-el etettek meg. Mindennap lejegyezték az elfogyasztott táplálék súlyát, és az egerek testsúlyát.

21 nappal később meghatározták a kálcium, magnézium, cink és vas tartalmat az egerek izomzatában és csontjában. Az eredmények azt mutatták, hogy az LBP-4 hat fajta monosacharidból áll, ami az egerekben fokozta az étel feldolgozási mértéket, valamint a cink és a vas tartalmat, ezenkívül csökkentette a testsúlyt.

--------------------------------------------------

Tények aGoji  bogyóról:

19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az élethez.

21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő élelmiszerben és amely rákellenes hatású.

• Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiőrlésű gabona.

• Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is (s jobb forrása annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot tartalmaz.

• Még a narancsnál is több C-vitamin található benne.

• Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához.

E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.

Béta-szitoszterolt, egy gyulladás gátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.

Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet hormon termeléséhez, és az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.

Ciperont is tartalmaz, s ez a szeszkviterpén előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyak rák kezelésére is használják.

Szolavetivont tartalmaz, amely erőteljes gomba-ölő és baktérium-ölő vegyület.

Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. Bebizonyították erről a vegyületről, hogy növeli a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.

Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, s amely vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szív-betegségek elsődleges rizikó faktora. DNS védő hatása is ismert.

goji bogyó

Goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.

A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rák-betegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetén máj-védő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak.

A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a lépes méz) és21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.

In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a Goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a Goji bogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a Goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita aktivitása, és vérük „megfiatalodott“.

A Lycium Barbarum (a Goji latin neve) számos legendás egészség-növelő hatását tudományos tanulmányok erősítik meg. Ezek a:

  • immunválaszt fokozó hatás
  • kimerültség ellenes hatás
  • súly-csökkenés
  • szabad gyök gátlás

Goji gyümölcse az az élelmiszer, amely az ORAC-skálán a legmagasabb, 3472 egységnyi, antioxidáns hatással rendelkezik.

Az ORAC-skála az USA mezőgazdasági minisztériuma által standardizált minősítés az élelmiszerek antioxidáns szintjének mérésére. Az ORAC az „Oxygen Radical Absorbance Capacity“ (oxigén gyök abszorbancia kapacitás) kifejezés rövidítése, és egysége az ORAC-egység/ 100 g élelmiszer.

------------------------------------------

Általános tudnivalók:

A „Goji” növénytanilag a burgonyafélék családjába tartozik, latin neve Lycium barbarum. Az egyik legfontosabb , amit tudni kell róla, hogy gátolja az öregedést és egészségjavító hatással bír. Mind Kínában, Mongóliában és Tibetben igen fontos tápanyagként és roborálószerként tartják számon.

A Goji berry a világ második leggazdagabb C-vitamin forrása!

goji berryA hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja. Az osi kínai gyógyászatban a szem, a máj és a vesék gyógyítására használták. A kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így "tiszta" májjal búcsút mondhatunk a szem problémáinak is. A tradicionális kínai gyógyászatban évezredek óta különleges és fontos szerepe van a lícium (Goji Berry) gyümölcsének.

A kínai emberek egészségmegőrző (immunrendszer erősítő, májvédő, látásjavító, keringésjavító) és nemi vágyserkentő szernek tartják. Fogyasztják nyersen, gyógyteába áztatva, kompótba keverve és levesbe főzve.

A gyümölcs az utóbbi időben a nyugati orvostudomány érdeklődést is felkeltette és különböző területeken (mint például: rákkutatás, öregedés, immunfunkciók és cukorbetegség) tudományos vizsgálatokat folytatnak.

Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja: 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza, amelyek létfontosságúak a fehérjék felépítéséhez, ezenfelül 21 ásványi anyagot többek között cinket, rezet, vasat, kalciumot, szelént, foszfort, germániumot. 500-szor több C-vitamin van benne mint a narancsban, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez.

A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin, ami a zeaxantinttal, luteinttel együtt semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a bőrrák kockázatát és az időskori szemproblémák kifejlődését. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz. Ellaginsav tartalma miatt megvédi a DNS-t a mutációktól és rákmegelőző hatású. Az egyedülálló L.B. Poliszacharidok, amik megtalálhatók benne, szívvédő, rákmegelőző és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek.

goji bogyó termesztés

A Tibeti Fennsík és Belső Mongólia közötti Ningxia síkságon termesztik a Goji-t teljesen vegyszer mentesen, immár 2000 éve. A Himalájából lezúduló patakok a Jangce folyóba torkollva érik el Ningxia síkságot, példátlan összetételű, ásványi anyagokban és más tápanyagokban gazdag vízzel táplálva a termőföldet. Az ott dolgozó földművesek szerint a rendkívüli hőingadozások (-20 és +40 fok között) az alkalikus termőfölddel együtt felelősek a bogyók egyedülálló tápértékéért.

A Goji gyümölcsöt a vesszőn hagyják érlelődni, majd kézzel leszüretelik, 5 napig szárítják a napon, ezt követően gondosan méret szerint hat csoportba szétválogatják.

A tartományban élő emberek erősek, egészségesek, hosszú életűek. Az öregek úgy tartják, a Gojinak köszönhetik hihetetlen szívós szervezetüket, ami egész életük során ellenállt a betegségekkel szemben.

A ningxiai Goji Berry 100%-os bio minősítésű Goji juice, Just Goji néven már Magyarországon is kapható, amelyből mindössze napi 25 ml tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen összes vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, és egyéb hasznos tápanyagot.

goji bogyó termesztés

Forrás: 
Gary Young, Dr. Roland Lawrence, PhD, MarcSchreuder - Ningxia Wolfberry: A Tökéletes Táplálék; liciumgyumolcs.hu- AntalVali.com

Címkék: desszert elkészít főz gasztro gasztronómia goji gojibogyó gyógynövény gyógyít konyha kín körömvirág lovas Éva lovaseva olcsó recept szakács séf süti takarékos tea tojás torta tálal vitamin édes étel íz

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu