Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gasztronomia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A XVI. századi Szakács Tudomány szerint „Az mesterek mellé asztalosok
kellenek, az kik tudjanak az testállás faragásához is, hogy ha az
mester mondja, hogy elefánt formát, avagy unikornist, vagy griff formát
... az mit az mester mond. Ehhez lakatos is kell, ostya sütő deákok ...
Egy vagy két képíró is legyen, kik az étkeket avagy az szakács
csinálmányokat aranyozzák...” A barokk időszakában járunk.
Míg
Erdély sokáig őrzője maradt a reneszánsz hagyományoknak, addig a királyi
Magyarországon egyre inkább a barokk vált uralkodó stílussá. Új
lendületet kaptak a templom- és kastélyépítkezések, római és bécsi
mintára, főképp olasz építészek tervei alapján. A főurak csaknem
kizárólag külföldön szerezték be otthonuk kellékeit, a dísztárgyakat, az
ötvösremekeket, a festmények és metszetek sokaságát. A magyar barokk
udvartartásnak szerves tartozékai voltak a gondosan ápolt kertek
mediterrán növényei, a festői lugasok, szökőkutak, szobrok. Udvaruk
fényét és gazdagságát konyhájuk, szolgáló személyzetük meg terített
asztaluk is növelte; azokon ugyanúgy bemutatható a külföldi hatás, mint
az egyéb vonatkozásokban.
Ám ez az udvari élet – minden
olaszossága vagy németessége ellenére – magán viselte a magyar nemesi
ízlést. Erre a legjellemzőbb példa a magyar viseletről, illetve a más
országok divatjának majmolásáról folyó vita. Külföldi, magas rangú
vendégek, követek fogadásakor az olasz etikettet követték – gondosan
ügyelve arra, hogy a címek és rangok szerinti ültetési rendet betartsák.
Ugyanakkor azonban ha áldomást ittak, poharukat – ősi szokás szerint –
fenékig ürítették.
A fejedelmi és a főúri kastélyokban, valamint a
gazdag nemesi udvarházakban szigorúan rendezett élet folyt. Az udvari
személyzet teendőit a rendtartások és utasítások aprólékosan
felsorolták.
A XVI. századi nagykonyhákon a konyhamester már
főmestereket nevezett ki a meleg, illetve a hideg ételek, a halak,
pástétomok, vadak, madarak, sajtok felelősének. Rangban a tálnok
következett, de volt sültmester is. Rajtuk kívül szolgák,
konyhaajtónállók, pékek, sáfárok, kulcsárok, tárnokmester, szappanozó,
ezüsttisztító, ruhagondozó stb. tartoztak a konyhai személyzethez.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGYTÁL - Bácskai tarhonya
Mária Terézia kedvenc ételei
Magyar barokk konyha 4.
Magyar barokk konyha 3.