Gasztro: A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gasztronomia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 182 fő
  • Képek - 269 db
  • Videók - 153 db
  • Blogbejegyzések - 550 db
  • Fórumtémák - 8 db
  • Linkek - 10 db

Üdvözlettel,

Gasztronomia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

A kettes típusú cukorbetegség kezelésnek módját  a betegség adott stádiuma határozza meg. Mindenképpen az az alapvető cél, hogy ismét egyensúlyba hozzuk a szervezet inzulin igényét a rendelkezésre álló kínálattal.


Hogyan kezelhető a  2es típusu cukrobetegség?

 

 

Milyen módszerek kínálkoznak a szervezet inzulin igényének fedezésére?

 

Első fő csoport az életmódi eszközök

 - Alapvető lehetőség a diéta

 Nyilvánvalóan , ha megfelelően elosztjuk a nap folyamán a bevitt szénhidrátokat (egyszerű és összetett cukrokat) és egyszerre nagyobb mennyiségű szénhidrát bevitelétől tartózkodunk, a rendelkezésre álló inzulintermelő kapacitás elegendő lehet a kisebb vércukor emelő hatás kivédésére. Az étkezések során bevitt nagyobb mennyiségű rost (zöldség, saláta, teljes kiőrlésű gabonafélék), képes a cukrok felszívódását jelentősen lassítani, így a vércukor szint emelkedést mérsékelni.

 

 - A testsúly csökkentése

 A fogyás során a zsírszövet mennyisége csökken, így a működtetéséhez, vezérléséhez szükséges inzulin mennyiség is megtakarítható.

 

 - A testmozgás

 Vizsgálatokkal bizonyították, hogy a rendszeresen végzett testmozgás már 2-3 héten belül jelentős javulást idéz elő az inzulinérzékenységben. Természetesen egyénre szabottan kell az életmódot a beteg számára elõírni, figyelemmel esetleges egyéb betegségeire, egyéni tûrõképességére.

 

 

Második fő csoport a gyógyszerek

 - Az akarbóz

 Akarbózzal mód van a tápcsatornába került összetett cukrok lebontásának fékezésére, ezzel megakadályozható a cukrok gyors felszívódása, így a nagyfokú vércukor szint emelkedés. Nyilvánvaló, hogy magas éhomi vércukor esetén ezen gyógyszerek jelentősége már csekélyebb.

 

 - A szulfanilurák csoportja

 Egyik legrégebbi gyógyszercsoportunk a szulfaniluráké, a hasnyálmirigy inzulin termelését képesek serkenteni, így növelni a rendelkezésre álló inzulin mennyiségét. A csoport újabban kiegészült rövidebb hatástartamú készítményekkel melyek kevésbé elnyújtott hatásúak, így alakalmasak csak az étkezés okozta vércukorszint emelkedés ellensúlyozására.
Rendkívül hatékony módszerről van szó, de ne feledjük az inzulin termelés csökkenése éppen a fokozott inzulin igény miatti hasnyálmirigy túlterhelés és béta sejt pusztulás eredménye.

 

 - A metformin

 A gyógyszeres kelléktár újabb darabjai merőben más megközelítéssel kezelik a problémát. Nyilván logikai úton is levezethető, hogy ha a betegséget a fennálló inzulin rezisztencia okozza, ennek megszüntetése megoldást jelenthet. Nos erre is van mód. Korábban már évtizedes tapasztalat halmozódott fel a metforminnal, mely döntően a máj, kisebb mértékben az izomzat inzulin érzékenységét képes helyreállítani.

 

- A glitazon

Néhány évvel ezelőtt egy újabb ígéretes gyógyszerrel egészült ki a terápiás fegyvertár. A glitazonok elsősorban a zsírszövetben állítják helyre az inzulin érzékenységet, így jól kombinálhatók a metforminnal. A javuló inzulin érzékenység  miatt kevesebb inzulin elegendő a vércukor szint helyben tartásához. A szervezet ezért csökkenteni fogja az inzulin termelést,  megőrizve az inzulin termelő kapacitásokat,javítva ezzel a hasnyálmirigy béta sejtjeinek élettartamát,lassítva az utat az inzulinkezelés bevezetéséig.

Ez az ami miatt jelenleg az inzulin érzékenységet helyreállító gyógyszerek a nem inzulinfüggő cukorbetegség „alapgyógyszerei”.

 

 - Az inzulin pótlása

 Amennyiben a gyógyszeres kezelés az inzulintermelő kapacitás teljes kimerülése miatt már képtelen a szervezet vércukor háztartásának kontrollálására, csak a hiányzó inzulin pótlása segíthet.
Jelenleg már olyan korszerű inzulinkészítmények állnak rendelkezésünkre, melyekkel az egészséges emberre jellemző napi inzulinhatás-görbe jól utánozható. Korszerű inzulinadagoló készülékek segítik az inzulin pontos, fájdalmatlan és egyszerű beadását.  Pontos, kompakt vércukormérő készülékekkel ellenőrizhető a vércukorszint.Az inzulinadagolásnak számos formája van: 1. típusú betegeknek általában legalább naponta négyszer-ötször, 2. típusú, inzulinkezelésre szoruló diabéteszeseknek általában naponta kétszer adunk inzulint, de a betegek állapotának megfelelõen jelentõs eltérések is léteznek a kezelésben.

Az inzulinkezelés nagy tapasztalatot, érzéket kíván, s nem utolsósorban a betegnek megfelelõen együtt kell mûködnie az orvossal és ismernie kell betegségét.

 

www.macosz.hu

Címkék: cukorbeteg cukros diabetikus diabétesz főz konyha készít lovas Éva lovaseva recept süti édesség édesítő

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu